Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Buletin Nivometeorologic

Bookmark and Share
Perioada: 17.12.2008 ora 20 - 18.12.2008 ora 20

CMR TRANSILVANIA SUD SIBIU
SERVICIUL PROGNOZA VREMII DATA: 17.12.2008

BULETIN NIVOMETEOROLOGIC
Estimarea riscului de avalansa in Muntii BUCEGI, POSTAVARUL si FAGARAS
- valabil in afara partiilor prelucrate si deschise publicului -
INTERVALUL 17.12.2008 ora 20 - 18.12.2008 ora 20:

ESTIMAREA RISCULUI DE AVALANSA:
In Fagaras, Bucegi si Postavaru: - risc insemnat (3)

PROGNOZA VREMII pentru INTERVALUL 17.12.2008 ora 20 – 18.12.2008 ora 20:
Vremea se mentine calda pentru aceasta perioada. Cerul va fi mai mult noros si se vor semnala precipitatii mixte. Vantul va sufla tare, cu instensificari sustinute mai ale in zona inalta, unde va spulbera sau viscoli zapada. Se va semnala ceata.

La peste 2000 m: temperaturi minime: -4 la -1 gr.C ; temperaturi maxime: -1 la 3 gr.C
Sub 2000 m: temperaturi minime: -1 la 2 gr.C ; temperaturi maxime: 3 la 6 gr.C

Izoterma 0 grade: urca de la 2500 la 2900 m, apoi va cobori la sfarsitul intervalului spre 2000 m
Izoterma de -10 grade: in jur de 4400 m
Vantul la altitudinea de 2500 m: din sector sud-estic, cu viteze de 80-120 km/h

STAREA STRATULUI DE ZAPADA in data de 17.12.2008 ora 14:
In ultimele 24 de ore a mai nins slab in Fagaras (s-au depus pana in 4 cm de zapada). Vremea calda a favorizat topirea zapezii mai ales in zonele joase, patrunderea apei in strat si scaderea grosimii acestuia cu 3-11 cm. In zonele inalte unde vantul a fost puternic sunt formate placi de vant in specil pe pe versantii cu orientare NW, N, NE, SE. In zonele adapostite si pe vai s-au format acumulari mari de zapada.
La ora 14 stratul de zapada masoara: 124 cm la Balea-Lac, 39 cm la Postavaru, 4 cm la Vf. Omu, 7 cm la Predeal, 44 cm la Sinaia si 2 cm la Fundata

STABILITATEA si EVOLUTIA STRATULUI DE ZAPADA: 17.12.2008 ora 20 – 18.12.2008 ora 20:
In Fagaras – placile de vant de la suprafata sunt acoperite cu un strat mic de zapada proaspata (2-4 cm). Sub aceste placi se regaseste un strat de 40-50 cm alcatuit din cristale identificabile si fine, usor compactat si cu o rezistenta relativ mica (sub 10 kgf); intre cristale s-au format deja legaturi slabe, care permit propagarea cu usurinta a fisurilor in strat. Spre baza zapada este puternic compactata. Temperaturile ridicate vor favoriza patrunderea apei in strat, iar precipitatiile mixte (umede) si vantul puternic vor actiona ca o suprasarcina. Sunt posibile declansari spontane de avalanse de topire la suprafata, care pe pantele foarte inclinate pot antrena o mare parte din strat, producand avalanse medii si chiar mari. Declansarile sunt favorizate si in conditiile unei slabe supraincarcari (cu turisti sau schiori) - risc insemnat (3)

In Bucegi si Postavaru – temperaturile ridicate vor favoriza in continuare topirea zapezii, patrunderea apei in strat si umezirea acesteia. Stratul insemnat de zapada cazut in ultimele 5 zile poate astfel aluneca cu usurinta peste stratul mai vechi si compact. Pe pantele suficient de inclinate stratul este putin stabilizat, existand riscul declansarii de avalanse spontane de topire, unele de mari dimensiuni; riscul declansarii avalanselor va creste chiar si la supraincarcari slabe (cu schiori sau turisti) - risc insemnat (3)

TENDINTA RISCULUI DE AVALANSA pentru urmatoarele 2 zile:
- risc insemnat (3)

mtg. Narcisa Milian


! Informatiile continute in acest buletin sunt proprietatea intelectuala a ADMINISTRATIEI NATIONALE DE METEOROLOGIE. Reproducerea totala sau partiala a buletinului este permisa numai cu acordul ADMINISTRATIEI NATIONALE DE METEOROLOGIE R.A.
Contact : Serviciul Regional de Prognoza a Vremii Sibiu, tel : 0269-235145


SCALA EUROPEANA DE RISC DE AVALANSA

1 – RISC REDUS - stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincarcari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanse de mici dimensiuni.

2 – RISC MODERAT - pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat; in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.

3 – RISC INSEMNAT - pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat; declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin; in anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.

4 – RISC MARE - stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.
5 – RISC FOARTE MARE - instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte
(824 vizite)