Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diverse - Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor

Bookmark and Share

Bucegi - Caraiman - Versantul Albisoarelor - Albisoara Crucii
Patrunderea in vale se face pe fata cu arbusti dintre aceasta artera si Valea Alba (

Albişoara Crucii

           Patrunderea in vale se face pe fata cu arbusti dintre aceasta artera si Valea Alba (amintita ca posibilitate de retragere din Prispa Hornurilor), evitindu-se astfel prelunga spalatura a vaii de sub confluenta cu Vilcelul Cantuniari.

           Evitind inca o portiune firul, trecem apoi in fir un pasaj ingust, dupa care valea se deschide, iar talvegul se lateste in spalatura pe o buna distanta. Spre capatul ei intilnim doua saritori, ultima (8-10 metri) cu grota pe parcurs. Ne intimpina nu departe o saritoare-cazan, pe care o lasam in dreapta, preferind un vilcel vecin. Dupa ce, dintr-o neasteptata sa, putem arunca o privire spre Albisoara Gemenelor, urcam respectivul scoc pina in Briul Hornurilor.

           Devine aici vizibila portiunea superioara a traseului, privirea fiindu-ne atrasa, intre altele, de afluentul inclinat ce coboara aici din dreapta. Continuind ascensiunea, ne intimpina curind locuri mai strimte, aparent fioroase, unde trecem insa fara probleme doua saritori si ocolim prin dreapta o a treia.
           Am atins la acest nivel un briu, care urca in stinga – cu o scurta denivelare in dreptul Vilcelului Cantuniari – spre saua Gemenelor (legat de care, eventual, ar putea primi un nume). In dreapta, cingatoarea patrunde curind intr-un perete intermediar expus, unde ascendent, pe prize indiscutabil precare, se poate iesi intr-o mica sa de piatra. Briul care porneste de aici spre Albisoara Briului are curind un coboris ce reclama prudenta. El conduce apoi in Valea Alba.

           Depasim exact deasupra briului o saritoare incomoda de 5 metri, apoi, prin escalada exterioara, un prag. De la aceasta inaltime, locurile isi reduc panta si tolereaza in parti fete cu vegetatie. Seria obstacolelor continua totusi cu un bolovan-capac (circa 8 metri), pe care il escaladam prin stinga. Apoi asperitatea vaii se diminueaza, putind nota doar o saritoare spalata de 7-8 metri.
           Este locul unde in stinga porneste un alt briu, care trece pe la obirsia vilcelului de sus al Gemenelor (aici, o nostima clepsidra scobita in stinca) si scoate in Creasta Picaturii.

           De aici, desi uneori oboseala face ca portiunea ramasa sa para nesfirsita, atingem curind Saua Mare a Caraimanului.

           Timp necesar: 2,5-4 ore.

Autor: Mircea Marian Ordean
Înscris de: Vasile Coţovanu
Vizualizări: 5070, Ultima actualizare: Miercuri, 21 Feb 2001



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Busteni-Cabana Gura Diham-Cabana Poiana Izvoarelor-Pichetul Rosu-La Prepeleac-Saua La Brina Caprelor-Varful Bucsoiul (2492)-Varful si Cabana Omu-Varful Gutanu (2246)-Varful Batrina (2181)-Refugiul si Saua Strunga-Sub Varful Strungile Mici-Saua Bucsa

 

Comentariu
mihai cibotaru mihai cibotaru, Vineri, 23 Feb 2001, 11:22

E prima oara pentru mine. E un lucru placut si interesat. Multumesc.

Fără foto Mihai Nicolau, Duminică, 19 Oct 2003, 6:22

ATENTIE SPORITA LA PIETRELE PE CARE LE ARUNCA TURISTII DE SUS DE LA CRUCEA CARAIMAN!!!!!!!!!!!!!!:x
AM PATIT-O!!!:x NU CUNOSC RASPUNSUL DE CE ARUNCA CU PIETRE? POATE MA POATE LAMURI CINEVA!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii