Diverse - Toponimie - Valea Gălbenelelor, Bucegi
http://alpinet.org/bin/articole/show_ro_id_92_pid_375_print_1.html

Toponimie - Valea Gălbenelelor, Bucegi
TOPONIMIE
Valea Galbenelelor (Bucegi)


La mijlocul deceniului al treilea, in timpul cercetarilor care le vor duce la intocmirea celei dintii harti a abruptului Bucegilor, fratii Radu si Serban Titeica au deslusit pe fata estica a muntelui Costila doua vai. Bucegistii antebelici nu le cunosteau, in schimb unii localnici le strabatusera si foloseau pentru ambele spintecaturi denumirea generica de Valea Costilei.

Aria cuprinsa sub aceasta titulatura fiind excesiv de intinsa, fratii Titeica au gasit necesar sa o atribuie doar uneia dintre cele vai, in speta celei aflata mai la sud pe acest clin al Costilei. Celeilalte i-au pus un nume lansat de Bucura Dumbrava in Cartea muntilor ed. II-a, 1924) si care privea o vale aflata "pe fetele a doi frati gemeni: Caraimanul si Costila": "Cui nu-i place, stind drept si uitindu-se in jos, sa vada satul Busteni tocmai la picioarele sale la o adincime de vreo mie de metri, acela sa nu se duca in Valea GALBINELULUI".

Nu stim cui apartine cu exactitate acest toponimic, scriitoarei sau indrumatorilor ei pe acea vale. Intrucit insa in Bucegi localnicii au atribuit cu precadere denumiri practice (Jepilor, Seaca, Alba, Caprelor, exceptie facind Malinul, ce nu este insa exclus sa fi fost botezata un bucurestean dintre cei care au calcat aceasta vale la inceputul secolului) si mai putin poetice, este de presupus ca "Valea Galbinelului" s-a nascut in mintea Bucurei Dumbrava si nu a celor "trei sau patru tarani care vor fi cunoscind locul". Faptul ca bustenenii consultati de Radu Titeica nu stiau de aceasta denumire inclina sa dea dreptate ipotezei de mai sus.

Chiar daca descrierea Bucurei Dumbrava era, in ansamblu, saraca in repere, fratii Titeica au identificat cu destula usurinta valea in cauza: in Caraiman si Costila de pe o singura vale se vede Busteniul, Valea Galbenelelor de astazi. Pe parcu rsul acestei artere au reperat si trecerea "dintr-o parte in alta a vaii" (recte, din firul principal in cel secundar), printr-un balcon cu jnepeni, amanunt prezent si el in Cartea Muntilor.

Vreme de doi ani, fratii Titeica pastreaza neschimbata denumirea data de Bucura Dumbrava; "Valea Galbinelului" apare in descrierea acestei artere, cit si pe o schita de harta a Caraimanului si Costilei, pe care Radu Titeica le incredinteaza s pre publicare (toamna anului 1926) in Anuarul Turing Clubului României.

Parvenindu-i cele doua materiale, Mihai Haret, presedintele T.C.R., le-a apreciat elogios, dar i-a impartasit tinarului autor si o nedumerire: "De ce Valea Galbinelului ? Eu am auzit pe Jilipeanu (vestita calauza in abruptul Bucegilor, n.n.) [vorbind de] Valea Galbenelelor de la florile de munte numite galbenele...". Acordind credit celui pe care epoca il consacrase drept parinte al alpinismului românesc, Radu Titeica accepta termenul propus de acesta.

Paradoxal, cel care ezita apoi, nu stim daca voit sau nu, in folosirea acestei din urma denumiri este Mihai Haret. In scrise ale lui din 1926 intilnim, pe aceeasi foaie chiar, atit forma "Galbenelelor", cit si "Galbinelelor". Aceasta dualitat e razbate si in harta tiparita, nu si in descrierea vaii, ce a respectat grafia din manuscrisul lui Radu Titeica.

Amanuntul pare lipsit de importanta, dar, printr-un complex de imprejurari, ulterior suflarea alpina româneasca a ajuns sa intrebuinteze o alta forma decit cea aleasa de Radu Titeica in 1926. La originea neasteptatei situatii pare sa se fi af lat faptul ca alpinistii strabatind abruptul Costilei la cumpana deceniilor trei si patru abruptul, avind indeobste asupra lor harta, au preluat in vocabular termenul existent acolo, si anume "Valea Galbinelelor". Din motive care ne ramin obscure (contemporanii vorbesc de influenta originii albaneze a protagonistului) aceasta tendinta a capatat dupa 1931 suportul unui om cu mari merite in dezvoltarea alpinismului si a literaturii turistice de la noi, Nae Dimitriu. Desi in general a probat competenta in pro blemele tinind de toponimia montana, in cazul celei mai cunoscute vai din Costila Nae Dimitriu a ignorat, nu stim cit de voit, atit sugestiile prietenului sau Radu Titeica, cit si indicatiile academice "la zi" (dictionarul Candrea-Adamescu, 1932).

Ca urmare, dupa multe decenii, in anii optzeci, in principal prin eforturile lui Niculae Baticu, a fost repusa in circulatie varianta lansata de cel care a descris si popularizat cel dintii valea (Radu Titeica avea de altfel sa grafieze toata viata Galbenele). Acestei pozitii i s-a alaturat ulterior si un alt autor, Walter Kargel.


Mircea Ordean
Autor: Mircea Ordean
Înscris de: Alexandru Lăpușan
Vizualizări: 12949, Ultima actualizare: Miercuri, 3 Ian 2001Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Copyright 1999-2019 www.alpinet.org