=cuprins= =continuare= =autor= I I C   m a r t i e / 2001


Piatra Mare


   Face parte din grupa Muntilor Timisului împreună cu vecinul său vestic, Postăvarul, la limita sudică a lantului Carpatilor Orientali. Desi vârful principal nu se ridică decât până la 1843m, faptul că în imediata sa vecinătate culmile au înăltimi modeste îi oferă o pozitie dominantă si o extraordinară perspectivă. De altfel privelistea ce se deschide celui ajuns pe vârf reprezintă una dintre atractiile principale ale acestui munte usor accesibil. Alte puncte de interes: seriile de canioane-cascade de pe cursul pârâului Sipoaia (Sapte scări) sau de pe valea Pietrei Mici (Tamina), turnurile si peretii din partea superioară a masivului. Ceea ce lipseste este posibilitatea de adăpost. După distrugerea frumoasei cabane Piatra Mare, petrecută cu câtiva ani în urmă, singurele posibilitati de cazare rămase sunt periferice si puternic influentate de "civilizatie". Ajunge o zi pentru urcare-coborâre. Pentru cei care doresc să "bată" mai pe îndelete muntele cortul se dovedeste a fi "casa" ideală. Atentie: mai circulă încă hărti vechi pe care apare cabana Rentea. Aceasta este de multi ani scoasă din circuitul turistic; mai mult decât atât, vechile marcaje de pe potecile din jur au fost distruse intentionat.


•  Cabane care nu mai sunt:    Piatra Mare
Cabana Piatra Mare
Situare:  în poiana Surei de Piatră, la aproximativ 45 minute de vârf
Altitudine:  1630m
Istoric:  prima constructie a fost ridicată de S.K.V. (Siebenburgischer Karpaten Verein - Clubul carpatin al Transilvaniei) în 1884, fiind inaugurată oficial în iulie 1885. A fost distrusă de un incendiu în 1908.
În 1910 se ridică a doua cabană de către E.K.E. (Erdelyreszi Karpat Egyesulet - Clubul carpatin al Transilvaniei). Si aceasta va împărtăsi aceeasi tristă soartă dispărând într-un incendiu în 1916.
Cabana va fi refăcută patru ani mai târziu de către Societatea turistică din Brasov (B.T.E. - Brasoi Turista Egyesulet, înfiintată in 1927 si având drept tel sustinerea turismului în masivul Piatra Mare).
Focul, dusman necrutător al cabanelor din Carpati, este cauza pentru care si astăzi cei care ajung în poiana vechii cabane au parte doar de imaginea dezolantă a unor ruine afumate (imaginea prezintă cabana Piatra Mare asa cum arăta în anul 1955, aspect pe care l-a păstrat până la ultimul incendiu distrugător).



Pagina care urmează încearcă să vă prezinte un tur complet de orizont, asa cum se poate vedea de pe vârful Piatra Mare. Fotografiile folosite au fost făcute de Vasile Cotovanu, "lipite" de Aurelian Tută, "turtite", tăiate, re-lipite de Grig si "miscate" cu ajutorul lui Ionut Nechita.
Imaginea rezultată este mai mare decât dimensiunea orizontală a unui monitor obisnuit. Pentru a o vedea în întregime  ' apăsati '  butonul sau deplasati-o orizontal folosind propriul mouse.


 I I C   m a r t i e / 2001 =cuprins= =continuare= =autor=