logotitlu

An 1 / #1 octombrie 1997


advertise here =drumetie= =turism= =alpinism= advertise here
=cuprins= =autor=



















Invitatie in Carpati - un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 1 / 1997 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=



















Predoslovie (cum, de ce, pentru cine)

cuvint inainte ...vazut din spate

Grup Rolf (publicitate)

...Cum? Deja ati aflat. ...De ce? De ce nu. ...Pentru cine? Pentru toti. Si cind spun 'pentru toti' chiar asta imi este intentia. Daca va place, daca va spune ceva, daca va rascoleste amintiri sau daca va provoaca planuri de viitor, considerati-va liberi sa transmiteti acest e-zine si altora. Daca nu e chiar ceea ce v-ati fi dorit, un simplu unsubscribe iic pus in titlul unui mesaj transmis catre grig@TheOffice.net va scapa de necaz.

Batrini sint acesti munti, din vremi uitate statornici, dar ei cuprind si Vecinica Tinerete. Si cu cit te urci mai sus, cu atit tineretea se infaptuieste mai temeinic si pe tine, cutreieratorule, te imbarbateaza de ti se pare ca te-ai schimbat in pasare si, cu aripi intinse, strabati, dupa voie, liber, liberul vazduh si te avinti tot mereu spre tainele boltii albastre...

Nestor Urechia - Vraja Bucegilor

=coperta= =cuprins= =continuare= =autor=



















Drumetie in nordul Fagarasului - Valea Ucisoarei

Valea Ucisoarei - harta Caracteristici: drumetie, traseu nemarcat, ridica probleme de orientare. Traseu de vara, necesita o buna pregatire fizica, cort si accesoriile acestuia.


Se pleaca din Orasul Victoria (sud) urmind drumul forestier ce insoteste riul Ucea. Depasim ramificatia spre dreapta (vest) care duce la cabana Arpas. Dupa inca aproape un kilometru o luam spre stinga (est) pe o alta ramificatie spre Valea Ucei Mari. Drumul urmeaza valea pe versantul vestic. In dreptul unui pod de piatra peste apa Ucei Mari apare o noua ramificatie. Trecind podul parasim firul vaii alegind ramura ce se indreapta spre est, spre Muchia Girdomanului (h=750m). Drumul trece in Valea Ucisoarei, depaseste un stavilar, traverseaza apa pe un pod si apoi se termina in albia riului. In continuare se urmeaza albia pina la depasirea unui afluent bogat, apoi se continua spre stinga (est), in urcus prin padure catre creasta muchiei Vistea Mare. Dupa 2 ore de urcus (padure deasa, cu pante abrupte) intersectam o poteca pastorala bine pronuntata (h=1160m) pe care o vom urma spre dreapta (sud). Poteca urmeaza curba de nivel pina intilneste firul apei intr-o mica poiana, apoi urca usor pina la urmele unei foste case de vinatoare. Spre vest: priveliste catre stincile Rautatilor Girdomanului. In continuare poteca urmeaza apa Ucisoarei si va intersecta un luminis (h=1360m) si apoi o poiana lunga avind in mijloc o lespede mare. Urcusul continua pina la baza primei trepte glaciare, unde gasim si o cascada (h=1450m). Trecem deasupra pragului glaciar (h=1530m). Inca o portiune de urcus si ajungem la o tripla cascada (h=1580m). Cascada mare are peste 70m inaltime si o treapta lustruita de 20m latime. Avem deja 7-8 ore de mers cind intilnim o terasa (h=1660m) unde ne putem instala cortul. Continuind ascensiunea vaii vom avea continuu in stinga privelisti spre muchia Vistea Mare iar in dreapta stincariile Girdomanului. Ajungem la baza ultimei trepte glaciare (h=1880m) si apoi in terasa superioara. De aici se poate ajunge, spre vest, in Portita de Sus a Girdomanului, spre est, in Spintecatura Vistei, iar drept inainte, spre sud, in creasta principala a Fagarasului. Zona merita explorata pe indelete, pe parcursul a 2-3 zile. Pentru intoarcere se poate folosi poteca pastorala pe care am venit. Aceasta urmeaza muchia Vistea Mare, traverseaza piciorul vestic al Vistei Mari (piciorul Ucei, h=1200m) dupa care intilneste poteca de creasta de pe muchia Vistei Mari. Coborind spre nord vom ajunge in drumul forestier de pe valea Vistea Mare.


Din motive de spatiu atit harta cit si descrierea cuprind numai citeva din elementele traseului.

(Adaptare dupa Mircea Pirlog si Laurentiu Tarcomnicu)

=cuprins= =continuare= =autor=



















Cabana Podragu (exterior)

Cabana Podragu (interior)

Cabana Podragu

Situata pe versantul nordic al Muntilor Fagaras,in caldarea glaciara a Vaii Podragului, linga lacul cu acelasi nume.

Altitudine: 2136 m

Acces: din Arpasul de Jos sau din Victoria

Istoric:

- o prima constructie, din piatra, a fost ridicata la rasarit de lac de catre sectia Fagaras a asociatiei SKV (Siebenburgisher Karpaten Verein) in anul 1885; ulterior (1937) Turing-Clubul Romaniei a intentionat ridicarea unei cabane in zona dar proiectul a fost abandonat. Actuala cabana a fost construita de catre Banca Nationala si data in folosinta in 1950.

Imaginile din stinga dateaza din 1953.

=cuprins= =continuare= =autor=



















Informatii

advertise here A aparut numarul 1 / septembrie 1997 al revistei Muntii Carpati. Revista este editata de catre CONCEPT Ltd. in colaborare cu Asociatia Cabanierilor din Romania si cu Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania; director: Ica Giurgiu, redactor-sef: Nae Popescu. Din cuprinsul primului numar:

Excursia lunii-Vladeasa(Nae Popescu), Masivul Hasmas (Danut Calin), Medalion Piatra Craiului, ABC alpin-Cum ne cataram corect (Walter Gutt), Montan Club, Muntii Caliman- Megaliti (Ica Giurgiu), Muntii Retezat- Riusor (Dan Pichiu), Coltul bucegistilor, s.a.

Descrieri de trasee, harti, imagini superbe, o incintare pentru suflet.

Drumetie, alpinism, speologie in 84 de pagini color!

=coperta=

=cuprins= =autor=



















Din partea autorului:

E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu (aka Grig).

Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa grig@TheOffice.net.

Va multumesc!

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj avind drept subiect unsubscribe iit la aceeasi adresa: grig@TheOffice.net.

Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tema. Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare. Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

=coperta= =cuprins=






















advertise here Spatiul marcat este destinat publicitatii. Daca sinteti interesati, cautati-ne pentru detalii. Cum? Simplu. Transmiteti un mesaj la adresa grig@TheOffice.net , specificind in cimpul 'subject' sintagma publicitate iic.
=coperta= =cuprins= =autor=


























Grupul de firme ROLF :


Produce si instaleaza:
  1. carti de identitate
  2. incuietori cu cifru
  3. sisteme de pontaj
  4. sisteme de securitate
    • control acces
    • anti-incendiu
    • anti-efractie
    • CCTV
Bucuresti

strada Romulus nr. 24

tel./fax 01-620.46.34

ROLF INDUSTRIAL ROLF CONTROL ACCESS
=inapoi= =cuprins=