logo Invitatie in Carpati

An 2/ #4 (aprilie) 1998


=drumetie= =turism= =alpinism=
=cuprins= =autor=



















Invitatie in Carpati- un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 4/ 1998 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=



















De tot felul...

Multumesc foarte mult pentru urarile primite in ultimele zile! Nu am avut timp sa va raspund personal dar, profitind de ocazie, tin sa va adresez tuturor un gind bun si ...vreme frumoasa!


Citeva locatii de WWW care s-ar putea sa va intereseze. Daca mai stiti si altele nu ezitati sa ma anuntati pentru a le face cunoscute tuturor.

Cheile Mari ale Dimbovitei In Cheile Mari ale Dimbovitei http://members.tripod.com/~iic01/
Aici puteti gasi numerele anterioare din Invitatie in Carpati. Titularul site-ului este Norbert Berger, din Sibiu. Informatii puteti obtine si de la Radu M. Serban (http://members.tripod.com/~Raduse/)


http://www.uttgm.ro/~bakos/mountRom.html
Contine recomandari referitoare la muntii Caliman, Ceahlau, Fagaras, Piatra Craiului, Retezat.
Autorul este Balint Akos, din Tirgu Mures. Varianta in limba maghiara o gasiti la http://www.uttgm.ro/~bakos/mountHun.html


http://www.snafu.de/~werlebu/romania/cu/index.html
Autor: Werner Hintze, Germania.
Un prieten al Romaniei si al Muntelui va propune incursiuni in Carpati (Fagaras, Piatra Craiului) si in Muntii Taurus (Turcia).


Domnul Gogu Georgescu, din Bucuresti, imi atrage atentia ca exista servicii de "WWW prin e-mail" mai evoluate decit cel pe care l-am amintit in numarul trecut.
Observatia este corecta si imi fac datoria de a va prezenta si varianta propusa de domnia sa.
Daca va intereseaza subiectul gasiti detalii parcurgind
Nota

Am primit mai multe mesaje in care mi se sugereaza ca ar trebui sa abordez si trasee mai usoare, accesibile tuturor. Nu imi este foarte clar ce inseamna exact un "traseu usor". Incerc sa va propun subiecte de drumetie pe care le gasiti mai rar in ghidurile obisnuite. Chiar daca sint mai dificile, chiar daca ne solicita mai mult, va asigur ca merita efortul depus. In ceea ce priveste calificativele greu/usor, aici intervin o serie de factori subiectivi care fac dificila trasarea unei limite.
Incercind sa impac toate preferintele, in acest numar va recomand o zona care poate constitui subiectul oricarui fel de abordare. Drum bun!
Grig
=cuprins= =continuare= =autor=



















Undeva, pe firul Dimbovitei


Localizare: in locul de intilnire a patru masive muntoase (Bucegi, Leaota, Piatra Craiului, Iezer-Papusa), in partea sudica a Culoarului Rucar-Bran. Farmecul deosebit este datorat mai ales prezentei calcarului. Regiunea adaposteste intr-un teritoriu relativ restrins o multime de elemente ale reliefului carstic: pesteri, avene, arcade (tavane de pesteri prabusite), ape curgatoare cu parcursuri subterane, izbucuri si, mai ales, cel mai mare complex de chei din tara. Acesta acopera intreaga gama, de la cunoscutele si prea circulatele (in special la sfirsit de saptamina) Chei ale Dimbovicioarei si pina la grandioasele Chei ale Dimbovitei.
Podul Dimbovitei Podul Dimbovitei - vedere spre Abruptul Zacotelor
Zona carstica Podul Dimbovitei
1. Cheile Mici ale Dimbovitei
2. Cheile Mari ale Dimbovitei (de Jos)
3. Cheile Vaii Seci a Pietrelor
4. Cheia Vaii cu Apa
5. Cheile Brusturetului
6. Cheia Vaii Muierii
7. Cheia Pesterii
8. Cheia Mica a Dimbovicioarei
9. Cheia Mare a Dimbovicioarei
10. Cheia Vaii Ratei
11. Cheia Oratii
12. Cheita si Cheile Mijlocii ale Cheii
13. Cheia Curmaturii
14. Cheile Urdaritei
15. Cheile Crovului
16. Cheile Rudaritei
17. Cheia Prepeleacului
18. Cheile Ghimbavului

Cheile sint, de regula, strabatute de drumuri sau poteci, exceptie facind Cheile Mari ale Dimbovitei (Cheile de Jos). Parcurgerea celor 9 km ale acestora se poate face folosind o ambarcatiune adecvata sau chiar cu piciorul, atunci cind debitul riului este suficient de scazut. In aceasta ultima varianta o parte din drum se face direct prin apa foarte rece (multe izvoare si piriuri subterane se varsa in Dimbovita chiar in Chei, mentinind temperatura scazuta a apei chiar si in verile foarte calduroase). Avertisment: nivelul riului poate avea cresteri substantiale si rapide din cauza deversarilor de la barajul Pecineagu.

Deosebit de spectaculoase sint si cele doua vai ce se deschid in partea stinga a Cheilor de Jos: Canionul Cheitei (accesibil in perioadele secetoase, cind Cheia curge numai prin subteran) si Cheile Ghimbavului.


Canionul Cheitei - Cascada de gheata
Cascada de gheata in Canionul Cheitei
Cheile Rudaritei
Cheile Rudaritei

Pesterile: numeroase, dar de dimensiuni mici.
Mai cunoscute sint:
  • Pestera Dimbovicioarei - lungime = 555m, iluminata electric din 1980
  • Pestera Ursilor (Coltul Surpat) - lungime = 370m
  • Pestera Uluce - galerie activa avind o lungime de 150m, cu lacuri si cascade


Alpinism: trasee scoala, pitonate si marcate, in peretii Cheilor Brusturetului si ai Vaii Seci a Pietrelor.
Mai putin frecventate sint traseele din Cheile Crovului (Turnul Mare al Zacotelor, gr. IV si V).

Localitati: comuna Dimbovicioara, formata din satele Dimbovicioara, Ciocanul, Podul Dimbovitei si Valea Urdei
Acces: DN73, Cimpulung - Brasov. Autobuze regulate Pitesti-Cimpulung-Brasov, Bucuresti-Rucar, curse locale Cimpulung-Dimbovicioara (-Brusturet, simbata si duminica)
Posibilitati de cazare: la localnici, in tot cursul anului.
=cuprins= =continuare= =autor=



















De la Padina (Bucegi) la Podul Dimbovitei

Punctul de pornire: cabana Padina, situata in Muntii Bucegi, in Valea Ialomitei. Prin spatele cabanei porneste poteca (marcaje: punct rosu si cruce rosie) ce duce pe versantul muntelui Colti dinspre valea Coteanului. Urcusul este moderat pina la stina Colti. Abandonam marcajul care urca sustinut spre Saua Strunga si ne continuam drumul spre sud-vest, peste spinarea muntelui Coteanu, catre inseuarea dintre virful Tataru si Coltii Strungii (saua Strungile Mici - 1890m). Priveliste superba catre pasul Giuvala si mai departe spre Piatra Craiului, ca si spre culmile Leaotei sau ale Iezerului. Mai departe vom merge alaturi de un ipotetic marcaj banda rosie. Ocolim, in coborire, pe la sud, Coltii Strungii indepartindu-ne de culmea vestica a Bucegilor, pasind acum in lumea pajistilor inalte ale Leaotei. Ajungem curind in saua Bucsa, la 1780m. Sintem pe "Drumul Granicerilor", inca vizibil, care marca vechea granita dintre Muntenia si Transilvania,
pe creasta care desparte Valea Grohotisului (Bingaleasa) (nord-vest) de Valea Brateiului (sud). Drumul este destul de bine conturat si continua pe versantul sudic, aproape de creasta. Evitam potecile care se desprind spre stinga si coboara in Bratei. Depasim virful Duda Mare (1954m) ocolindu-l prin nord si ne indreptam spre Duda Mica, culme ce curind ne va masca privelistea catre virful Leaota. Dupa ce depasim si virful Duda Mica (1904m) ocolindu-l prin sud ne despartim de vechiul drum de granita care se indreapta catre nord- vest, orientindu-ne catre sud-vest, paralel cu creasta Muntelui Pietrele Albe. Nu se mai vad Bucegii si nici Piatra Craiului, in schimb se redeschide orizontul catre virful Leaota. Poteca face un mare ocol pe sub virful Pietrele Albe (1846m) pentru a ajunge in Curmatura Fiarelor, importanta rascruce de drumuri situata intre Pietrele Albe si Muntele Secarile. Poteca orientata spre sud-est (marcaj banda albastra) duce la virful Leaota, cea din nord (marcaje banda rosie si banda albastra) spre virful Sfintul Ilie (1884m) si apoi spre Fundata (2 si 1/2 ore), respectiv valea Cheii prin valea Crovului (1si 1/2 ore).

De la Padina la Podul Dimbovitei (schita)

Ne vom orienta catre sud-vest si vom urca virful Secarile (1889m) aflat in imediata apropiere. Urmind coama muntelui ce se lasa spre vest depasim stina Secarea si continuam pe una din multele poteci care coboara spre valea piriului Andolia. Pe firul vaii intilnim un drum forestier pe care il vom urma catre vale(stinga).
Curind intilnim si valea Ghimbavului cu drumul forestier ce o strabate si al carui capat se afla tocmai in localitatea Dragoslavele. Traseul continua pe acest drum, paralel cu apa Ghimbavului, catre vale. Dupa circa 2 km. ajungem in poiana "La fierarie". Urmeaza o noua rascruce: drumul forestier se indeparteaza de firul apei spre stinga, marcajul triunghi rosu care, cel putin teoretic, ne-a insotit din apropierea Curmaturii Fiarelor continua sa insoteasca apa Ghimbavului spre Rucar (poteca de acces din amonte in Cheile Ghimbavului) iar, spre dreapta, porneste o poteca (marcaj triunghi albastru) spre Valea Cheii. Pe aceasta din urma trebuie sa o urmam, urcind prin padure versantul sudic al Muntelui Ghimbav. Urcusul inceteaza in poienile din Curmatura Ghimbavului (1053m). Strabatem pajistile si coborim pe versantul nordic iesind curind in Valea Cheii in apropierea unei case apartinind Ocolului Silvic. De aici vom merge pe drumul forestier ce insoteste Valea Cheii pina in Podul Dimbovitei. Chiar inainte de intrarea in sat vom strabate Cheile Mijlocii ale Cheii. Dupa iesirea din Chei (practic am intrat in sat) drumul se indeparteaza de apa trecind pe sub o linie electrica de inalta tensiune. In stinga, peste finete, valea pare ca se inchide intr-o vagauna. Este intrarea in Canionul Cheitei de care ne vom ocupa cu alta ocazie.
Timpi de mers:  (orientativ)
Padina - Saua Strunga Mica      1 si 1/2 ore
Saua Strunga Mica - Curmatura Fiarelor    1 si 1/2 ore
Curmatura Fiarelor - La Fierarie    1 si 1/2 ore
La Fierarie - Podul Dimbovitei    1 si 1/2 ore

Se recomanda parcurgerea traseului in zile senine sau cu plafon de nori la mare inaltime pentru a putea beneficia de privelistile ce se deschid din zona inalta dar si pentru a reduce dificultatile de orientare.
Multe poteci ciobanesti intersecteaza traseul, marcajele sint rare sau chiar lipsesc. Pe timp de vara sigur va veti intilni cu turme insotite de nelipsitii dulai. Totusi, acestia sint de preferat unei eventuale intilniri cu ...Mos Martin. Daca stratul de zapada permite, se poate merge si pe timp de iarna fara probleme deosebite.
Din motive de spatiu, atit harta cit si descrierea cuprind numai citeva din elementele traseului.

=cuprins= =continuare= =autor=


















Informatii


Muntii Carpati, revista editata de Concept Ltd., a ajuns la numarul 5 (1998). Din nou 100 pagini pentru iubitorii de drumetie, alpinism, speologie.
Muntii Carpati #5 (2/1998) - coperta 1

Iata citeva subiecte din cuprinsul acestui ultim numar:

  • Radu Stancescu - O premiera romaneasca (Himalaya, Island Peak)
  • Claudiu Botezan - Marcaje noi in Muntii Sureanu
  • Medalion Muntii Bucegi - (Ica Giurgiu, Radu Hera, Mihai Sarbu, Mircea Ordean, Valentin Ganescu, Sorin Burla, Marcel Puiu)
  • Danut Calin - Muntii Cozia
  • Nae Popescu - Piatra Caprei, Muntii Fagaras
  • Danut Calin - Valea Bicajelului, Muntii Hasmas
Pretul unui exemplar: 10000 lei (7500 lei pentru abonati) sau 5 USD in cazul abonamentelor pentru strainatate. Informatii se pot obtine la telefon (004)01-3123918.
=coperta= =cuprins= =autor=

















Din partea autorului:

E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu (Grig).
Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa grig@TheOffice.net.
In Valea Cheii (Cheile Mijlocii)
Intrus in Valea Cheii :-)
Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei.
Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare.
Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

Incurajam orice modalitate de redistribuire.
Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj avind drept subiect unsubscribe iic la aceeasi adresa: grig@TheOffice.net.

=coperta= =cuprins=




















NOTA

Serviciul WwwFetch E-mail
(instructiuni furnizate chiar de serverul wwwfetch.com)
The WwwFetch E-mail Gateway allows to fulfil e-mail queries to the WwwFetch utility that is originally located at http://wwwfetch.com/wwwfetch/.

The query results can be either sent via e-mail (MIME or uuencoded ZIP file) or stored at anonymous ftp site (URL ftp://ftp.wwwfetch.com/wwwfetch/).

USAGE

You should send your message to wwwfmail@wwwfetch.com. Depending on the 'Subject:' field parameter, the following action is implemented:

1. 'Subject:' field contains the word 'query' -- the routine procedure is implemented 2. 'Subject:' field contains the word 'info' or 'help' -- this file is sent back. 3. 'Subject:' field contains the word 'remove' -- your email address is removed from the distribution list.

For querying, the following options are available and should be written in the body of a message (without any brackets!):

Query: <Search Pattern>

URL: <additional URLs separated by spaces>

Images: [Yes/No]

OS: [Dos/Win3.x or UNIX/Win95/Mac]

Files: < # of files <=10 >

Limit: < # of MBytes <= 1.0 >

Send: [No or MIME or UUE]

Split: <size in KBytes>

e x p l a n a t i o n

1. Query: A Boolean search pattern can be written here. Example: Clinton OR Dole NOT Perot

2. URL: Not more than 10 extra URLs are allowed to be added here. It is better to add one line for each URL.

3. Images: Options are 'Yes' (retrieve images) or 'No'. Default: 'No'.

4. OS: Options are 'DOS' (filenames have 3-letter extension, e.g. 'index.htm') or 'UNIX' (filenames have generally no limits on extension length). Those using Windows3.x can select 'DOS' while Windows95 and Mac users can select 'UNIX'. Default: 'DOS'.

5. Files: Number of files to retrieve. Less or equal than 15. Default: 5.

6. Limit: Upper limit to the total size of files (in MBytes). Less or equal than 1.0 MBytes. Default: 0.5.

7. Send: Options are 'No' (do not send ZIP file via e-mail), 'MIME' (send base64-encoded ZIP file), and 'UUE' (send uuencoded ZIP file). Default: 'No'.

8. Split: Specifies the maximum size before splitting into parts (in KBytes). Default: 10000.

ATTENTION: all parameters are case-insensitive except of 'Query:'!!!

Parameters 'Query:' or 'URL:' are mandatory, i.e., one of these two MUST be included for querying. The others are optional. Note that the order of parameters is unimportant.

QUERY EXAMPLE (to get a detailed instruction):

*****************************************

Subject: query

Query: wwwfetch AND netmor

URL: http://www.wwwfetch.com/wwwfetch/instr1.htm

Images: Yes

OS: Dos

Files: 10

Limit: 1.0

Send: MIME

Split: 100

*****************************************

Sfirsit NOTA