retur

[retur]

Invitatie in Carpati

An 2/ #12 (decembrie) 1998

-supliment-

continuare continuare continuare


=drumetie= =turism= =alpinism=





























Grand Teton si Mount Owen - foto: Andrei Gata

Grand Teton si Mount Owen,

vazute dinspre Paintbrush Divide


Suplimentul din anul acesta va propune o scurta evadare din cadrul familiar al Carpatilor. Cu ajutorul lui Andrei Gata, autorul textului si al imaginilor care urmeaza, putem face o incursiune virtuala pe continentul nord-american, in paradisul de piatra al Muntilor Stincosi.

Regiunea aleasa de aceasta data este Grand Teton National Park.

O informatie semnificativa: masivul Grand Teton culmineaza cu virful purtind acelasi nume si avind inaltimea de 4197 m.

Multumim, Andrei!


   Teton Range, cuprins in Grand Teton National Park, este situat in coltul de NV al statului Wyoming, la numai cateva zeci de mile de un alt punct de referinta, Yellowstone. Spre vest coboara in panta lina spre Idaho, in vreme ce versantul estic, abrupt, domina cu peste 2000m valea raului Snake River, numita in acest punct Jackson Hole. Varful cel mai inalt, Grand Teton atinge 4197 m.


inceput inapoi continuare




























In Hanging Canyon - foto: Andrei Gata

In Hanging Canyon


   Principala atractie o constituie abruptul estic, pe o distanta de cca 30 km, intre Rendezvous Peak (3185m), la sud, si Mount Moran (3824m) la nord, cuprinzand 12 varfuri de peste 12000 ft (3657m) punctate de numerosi ghetari.

   Grupul cel mai spectaculos il constituie Cathedral Group, in zona centrala, culminind cu Grand Teton.

   Creasta principala, in acest punct, este foarte accidentata si ofera multe trasee de catarare, unele dintre ele dificile si cu pronuntat caracter alpin (escalade mixte, culoare de gheata).

   Vaile de abrupt (denumite local canioane) ofera insa si trasee mai usoare, accesibile turistului obisnuit (Cascade Canyon, Paintbrush Canyon, Open Canyon, Death Canyon). Altele sunt ceva mai dificile, dar inca accesibile in conditii favorabile (Garnet Canyon, Hanging Canyon, Avalanche Canyon, Valhalla Canyon, etc), constituind de fapt caile de acces spre traseele tehnice.


inceput inapoi continuare




























Surprise Lake; spre Grand Teton - foto: Andrei Gata

Surprise Lake; spre Grand Teton


   Majoritatea traseelor (chiar si cele turistice) pornesc de la 2000 m altitudine avind de urcat diferente de nivel respectabile. Din aceasta cauza conditiile meteo nu sunt de neglijat, multe dintre vaile de abrupt prezentand zone de zapada si gheata pe tot parcursul anului. Potecile turistice, desi excelent intretinute, nu sunt marcate decit in foarte putine locuri si foarte discret (mici gramajoare de pietre, greu de identificat, de exemplu dupa o ninsoare chiar modesta). De aceea folosirea busolei si a hartilor topografice la scara mare (1/24000), usor de cumparat si la un pret rezonabil, este foarte indicata. Pentru cei mai pretentiosi un receptor GPS (navigatie prin satelit), accesibil la preturi moderate ($100 - $300) este foarte util.

Preocuparea de a pastra natura nealterata este evidenta; nici o hirtie pe poteca, nici o semnatura pe copaci si aproape nici un muc de tigara. Chiar si indicatoarele turistice, foarte rare de altfel, sint discrete.

   Punctul principal de acces este oraselul Jackson, WY, la aproape 30 km de Grand Teton. Costul unei camere (1-2 pers) este destul de piperat ($70-100+). In plus este recomandabil sa se retina din vreme locurile la hotel, zona cunoscind (la standardele americane) o mare afluenta turistica pe tot timpul anului. Pentru cei interesati de escalade (mai mult sau mai putin tehnice) exista insa si o cabana, Climber's Ranch, foarte aproape de trasee (in acceptia de aici, adica la 2-10 km, depinzind de zona vizata), si la preturi mult mai rezonabile.


inceput inapoi continuare





























Cathedral Group, vazut dinspre Jackson Hole - foto: Andrei Gata

Cathedral Group, vazut dinspre Jackson Hole


   In timpul iernii, in partea de sud a masivului, schiorii se desfata pe puzderia de pirtii, majoritatea medii sau dificile, diferenta de nivel depasind 1000m (locul se cheama, generic, Jackson Hole).

   La Jackson, WY, se poate ajunge cu avionul (aeroport local); mai rapid, dar si cel mai scump, iar iarna incert datorita conditiilor meteo. Pentru cei mai putin grabiti, se poate zbura la Salt Lake City (vara la preturi foarte rezonabile), si, de aici, cu masina pina la Jackson in 4-6 ore pe un drum foarte pitoresc. Pretul unui bilet la Salt Lake City si al unei masini de inchiriat pentru o saptamina poate fi uneori mai mic decit pretul unui zbor direct la Jackson.

   Ar mai fi multe de povestit, dar sa mai lasam cite ceva si pentru data viitoare.

Andrei


inceput inapoi continuare




























retur

[retur]


Pentru toti cititorii    Invitatiei in Carpati

LA    MULTI    ANI !

1999


inceput inapoi inceput