logo Invitatie in Carpati

An 3/ #7 (iulie) 1999


=drumetie= =turism= =alpinism=
=cuprins= =autor=
























Invitatie in Carpati- un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 7/ 1999 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=
























De tot felul...


O luna neagra acest iulie. Ruperi de nori, puhoaie, distrugeri, pierderi de vieti. Ploile devastatoare lovesc fara mila sud-vestul Carpatilor in timp ce partea de sud-est se usuca sub soarele arzator.

Ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, vesti triste vin si de prin alte zari. Sintem cu Unul mai putini.


Piatra Craiului: Garofite - foto: Catalin Olteanu

Piatra Craiului: Garofite (foto: Catalin Olteanu)

   Imaginile folosite in acest numar au fost oferite de catre un mai vechi colaborator, Catalin Olteanu, caruia ii multumesc si pe aceasta cale.

   Profit de ocazie pentru a va reaminti ca...

...si dumneavoastra puteti contribui la realizarea Invitatiei in Carpati.

Orice contributie avind legatura cu Muntii Carpati este binevenita.


   De citva timp aparitia Invitatiei in Carpati are loc cu intirziere. O sumedenie de alte treburi ma impiedica sa ma incadrez in termenul promis. Sperind ca situatia se va normaliza curind, va cer inca o data intelegere pentru lipsa neintentionata de punctualitate.


Piatra Craiului: Capra neagra - foto: Catalin Olteanu

Piatra Craiului: Capra neagra

(foto: Catalin Olteanu)

   O veste pentru cei abonati mai de curind si care ar dori sa aiba si aparitiile mai vechi: prin initiativa si eforturile lui Gabriel Miclaus exista acum o adresa de unde se pot lua arhivele IIC (fisiere zip) de la primul numar si pina in prezent.

   URL-ul este:

http://www.birel.ro/~iic/

( sau    Invitatie In Carpati - Self Service )

   Fisierele au denumirea de forma IICaa-nn.ZIP. De exemplu: IIC98-04.ZIP contine arhiva numarului 4 (aprilie) din anul 1998.


   Intr-unul din numerele trecute scriam ca voi reveni cu amanunte despre fenomenul astronomic al anului, eclipsa totala de soare. Evenimentul este in prezent super-mediatizat asa ca am considerat orice alt demers suplimentar ca fiind inutil.

   As dori totusi sa lansez o provocare celor care in ziua de 11 august se vor afla pe undeva prin Carpati: sa facem impreuna urmatoarea Invitatie in Carpati avind drept subiect Eclipsa.

   Cum? Simplu. Observatii, impresii, intimplari, o imagine scanata, toate acestea se pot atasa unui mesaj transmis prin e-mail la    iic-owner@onelist.com   Le punem cap la cap si apoi vedem cu totii ce a iesit.

   Ce ziceti? Se incumeta cineva?


Inchei aici aceasta sectiune dar nu inainte de a insera deja obisnuitul anunt:

.

Alpinet Mailing List - o lista de discutii pentru cei care iubesc Muntele.

Pentru a va abona trimiteti un mesaj la alpinet-subscribe@listbot.com


Grig               


=cuprins= =continuare= =autor=























Mihai


   Cu citiva ani in urma un vechi si bun prieten se angajase in organizarea unei aventuri care, in vremurile pe care inca nu reusisem sa le uitam, ar fi fost doar un vis mult prea indraznet: o expeditie pe Nanga Parbat.

   Alergatura dupa fonduri, echipament, acte nu mai lasa prea mult timp pentru "povestile" de alta data. Profitind de o fugara intilnire l-am intrebat cine erau cei cu care urma sa plece. Mi-a raspuns scurt, fara ezitare: "Sint buni!".    Printre cei trei "buni" era si mai tinarul Mihai Cioroianu.

Mihai Cioroianu

Mihai Cioroianu

   Expeditia din 1996 pe Nanga Parbat nu a reusit sa atinga virful. Dintre cei patru s-au mai intors doar doi. Prietenul meu nu a mai revenit.

   Doar peste un an, in 1997, Mihai stirneste uimire dar si respect. Cu o dirzenie iesita din comun el reia tentativa. Alaturindu-se unei expeditii straine, Mihai reuseste de aceasta data sa implineasca visul celor patru si sa paseasca pe celebrul virf. Este primul roman care ajunge pe Diamir, "regele muntilor".

   In 1998 urmeaza un alt optmiar. Este Gasherbrum II, in Karakorum, iar ascensiunea a fost catalogata drept cea mai rapida a sezonului. Mihai Cioroianu face din nou dovada ca este "bun", dintre cei mai buni.

   In 1999 Mihai este iarasi in Karakorum. Tinta: nu mai putin celebrul K2.

   Si vine napraznica veste inghetind totul in jur. Un accident stupid, o scrisoare... Si linistea...

   Drum bun, Mihai Cioroianu!


=cuprins= =continuare= =autor=























De la Spirla la Marele Grohotis (Piatra Craiului)


Nu uitati!


Traseul descris strabate teritoriul Parcului National Piatra Craiului.

   Pornim plimbarea din aceasta luna de la refugiul Spirla. Am ajuns aici cel mai probabil venind de la Plaiul Foii, pe drumul forestier ce urmeaza Birsa Tamasului si apoi pe valea Spirlei pina la Sipotul Spirla, o ora si jumatate de urcat pina la cei 1420m, altitudinea poienei in care este plasat refugiul.

Piatra Craiului: Creasta vazuta de la Plaiul Foii - foto: Catalin Olteanu

Piatra Craiului: Creasta vazuta de la Plaiul Foii

(foto: Catalin Olteanu)

   Poteca pe care o vom strabate este marcata in intregime. Desi nu ridica probleme deosebite este bine sa evitam strabaterea ei in caz de vreme rea.

Nu mergem doar de dragul de a merge ci pentru a ne bucura de frumusetea locurilor.

   De la refugiu vom urca pe culmea ridicata intre valea Spirla si valea Birsei Tamasului. Dupa doar un sfert de ora ajungem la o bifurcatie: poteca din dreapta duce catre Umerii Pietrei Craiului iar cea din stinga urca pe "Drumul lui Deubel" (La lanturi) spre saua Grindului. Nu trebuie sa ne lasam derutati de faptul ca un marcaj identic (banda rosie) este aplicat ambelor poteci.

Piatra Craiului: La Zaplaz - foto: Catalin Olteanu

Piatra Craiului: La Zaplaz

(foto: Catalin Olteanu)

   Desi aparentele ar indica cealalta directie, vom continua sa mergem spre stinga, spre Lanturi. Poteca ne scoate curind din padure si, dupa un prim contact cu grohotisul, ajungem in locul cunoscut sub numele de "La zaplaz" (1640m), de fapt motivul pentru care am ales varianta ocolitoare. Au mai trecut cam 30 de minute. Sub arcadele de stinca intilnim a doua bifurcatie. Poteca din stinga se indreapta catre "Hornul de la lanturi". Pe cea din dreapta o vom folosi pentru a reintilni poteca ignorata la prima bifurcatie.

   Mai departe drumul nostru se va strecura pe sub stinci, aproximativ la limita padurii, fiind insotit de doua semne: banda rosie si cruce rosie. Poteca e frumoasa si nu ne pune prea mult la incercare fortele. Intii coborim, apoi urcam, ocolind astfel obirsia Birsei Tamasului. Dupa aproximativ 30 de minute de la ultima bifurcatie ajungem sub Umerii Pietrei Craiului, deasupra frumoasei Sei a Tamaselului (1580m). Pentru a avea o vedere mai buna asupra Umerilor e necesar sa coborim putin pina in sa. In dreptul Umerilor parasim semnul banda rosie care strabate saua catre virful Tamasel (1644m). Poteca de sub creasta, pe care o vom urma, este marcata mai departe cu triunghi albastru (ce vine de la Plaiul Foii prin Curmatura Foii).

   Pornim din nou la drum, spre sud. Grohotisuri alterneaza cu pilcuri de molizi. Depasim riurile de pietre ce marcheaza valea Tamaselului si firul secundar al vaii Padina Lancii. In fata observam virful Lancii, numit si Coltul Carugelor, un pinten de piatra detasat de restul peretilor. Pe la baza lui se strecoara firul principal al vaii Padina Lancii, cale de acces spre una din comorile bine pazite ale masivului: Poiana Inchisa (!!!).

   Ocolim virful Lancii pentru a intilni imensul fluviu de pietre al Marelui Grohotis (Horjul Mare). Deasupra lui se inalta spectaculos Peretele Central (Peretele Marelui Grohotis). Putin mai in fata, Muchia Rosie urmata de Peretele Piscului Rece.

Piatra Craiului: Umeri - Marele Grohotis (schita)
Piatra Craiului: Sub Poiana Inchisa - foto: Catalin Olteanu

Piatra Craiului: Sub Poiana Inchisa

foto: Catalin Olteanu

   In dreptul acestuia din urma apare o prima posibilitate de coborire: doua poteci care se lasa spre Drumul Granicerilor (triunghi rosu) aflat mai jos, in padure.

   Daca vrem sa mergem spre Valea Dragoslavenilor, la Garofita Pietrei Craiului, poteca marcata cruce galbena ofera un traseu mai scurt (aproximativ doua ore).

   Tot spre stinga porneste si poteca marcata cruce albastra ce intersecteaza triunghiul rosu mai spre sud, catre Crucea Granicerului.

   Poteca de sub abrupt (triunghi albastru) continua inainte, spre sud, pe sub Peretele Inferior de la Ceardac.

   In functie de timpul ramas si de planurile initiale vom alege varianta convenabila (vezi si Invitatie in Carpati, numarul 8/august din 1998).


Din motive de spatiu, atit harta cit si descrierile cuprind numai citeva din elementele traseelor.

Duratele indicate sint orientative.


=cuprins= =continuare= =autor=





































Informatii

A aparut si numarul 16 (/1999) al revistei Muntii Carpati. Din cuprins:
Muntii Carpati nr.16 (/1999) - coperta 1
  • Muntii Caliman Colibita - Doru Munteanu
  • Muntii Vilcan Pasul Vulcan - Danut Calin
  • Muntii Capatinii Piatra Tirnovului - Dinu Boghez
  • Muntii Padurea Craiului Cheile din bazinul Rosia - Paul Ionescu
  • Muntii Vladeasa Marcaje noi - Vasile Coanca
  • Muntii Bihor Marcaje noi - Vasile Coanca
  • Medalion Muntii Rodnei:
    • Creasta, vara - Danut Calin, Mihai Cernat, Stefan Buia
    • Peste creasta - Petru Lucian Goja
    • Izvorul Izei - Danut Calin
    • Trei pesteri - Ica Giurgiu, Emil Solomon, Adrian Mihalce
    • Creasta, iarna - Arnold Kadar
    • Creasta, iarna - Razvan Petcu

        precum si

  • Sarea carpatica - Gabriel Gheorghe


=coperta= =cuprins= =autor=
























Din partea autorului:

Invitatie in Carpati    #7 (iulie) 1999
Idee/realizare: Grig (Grigore Sarbu)     Imagini: Catalin Olteanu
Aparitiile anterioare le puteti vedea la
    http://members.tripod.com/~iic01,

sub ingrijirea lui    Radu Serban


Pentru colectionari:    arhivele "zip" le gasiti la     http://www.birel.ro/~iic/

Arhivator:     Gabriel Miclaus

Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa iic-owner@onelist.com

Piatra Craiului: Spre vf. Pietrosu  -  foto: Catalin Olteanu

Prin Piatra Craiului (foto: Catalin Olteanu)

Contributiile cititorilor reprezinta un ajutor important pentru existenta in continuare a Invitatiei in Carpati.


Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei.
Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare.
Calea? Aceeasi: prin e-mail.


Incurajam orice modalitate de redistribuire.

Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.


Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj la adresa:

iic-unsubscribe@onelist.com


=coperta= =cuprins=