[revenire]

Invitatie in Carpati - iulie 1999

Poiana Inchisa (Piatra Craiului)


   Multe din comorile de frumusete ale Pietrei Craiului sint situate in afara potecilor turistice marcate. Pentru a ajunge la ele este necesara o buna cunoastere a locurilor. De obicei acestea au un pronuntat caracter alpin, accesul facindu-se prin strabaterea unor portiuni din zona de abrupt.
Piatra Craiului: Valea Padina Lancii - foto: Catalin Olteanu

Piatra Craiului: Valea Padina Lancii

(foto: Catalin Olteanu)

   Un sfat pentru cei care indraznesc pentru prima data sa paseasca prin stincariile masivului: prezenta in grup a unei persoane care cunoaste bine traseul ales va va scuti de cautari inutile, lasindu-va mai mult timp pentru a va bucura de frumusetea Muntelui.

   Caracteristici:

  • Grad de dificultate: 1A
  • Materiale: o cordelina se poate dovedi uneori utila.
  • Durata estimata: 2-3 ore
   Pentru evitarea unor evenimente neplacute sint obligatorii: folosirea echipamentului adecvat, cunostinte elementare de catarare, o buna pregatire fizica, alegerea unei perioade de timp cu vreme frumoasa si stabila.
   De la intersectia potecii marcate (triunghi albastru) cu firul principal al vaii Padina Lancii parasim marcajul si incepem sa urcam valea prin grohotis, pe linga peretele virfului Lancea. Valea se ingusteaza repede. Apar si primele obstacole fara a pune probleme deosebite. Saritorile pot fi abordate direct sau pot fi ocolite pe versanti. Dupa aproximativ o ora de urcus intersectam polita inierbata a Briului de Mijloc.

   Dincolo de briu firul vaii se orienteaza usor spre dreapta, sfirsind mai sus printr-o portiune cu iarba.

   In fata se deschide o superba poiana inconjurata de pereti albi de calcar, a carei prezenta nici macar nu este banuita de cel ce merge pe poteca turistica de jos. Poiana se poate vedea doar de sus, din Creasta Sudica, de catre cei care se opresc sa scruteze abisurile (pozitia de observare: culcat, cu fata in jos).

   La 1980m altitudine am descoperit un loc de basm, colorat de flori si bine aparat de zidurile albe.

Piatra Craiului: Floare de colti - foto: Catalin Olteanu

Piatra Craiului: Floare de colti

(foto: Catalin Olteanu)

.

Nu transformati drumetia pe munte in competitie sportiva. Planificati-va timpul in asa fel incit sa nu trebuiasca sa va grabiti. Acelasi loc arata altfel nu numai in diferite perioade ale anului ci chiar si la diferitele ore ale aceleiasi zile.

.

Piatra Craiului: In Poiana Inchisa - foto: Catalin Olteanu

Piatra Craiului: In Poiana Inchisa

(foto: Catalin Olteanu)

   Poiana ascunde si alte comori. In perioade mai putin secetoase este activ un mic izvor de la care, cu rabdare, putem stringe apa pretioasa. Traversind catre dreapta, in urcare, putem observa un horn cu orientare sud-vest, bine ascuns si el. Hornul reprezinta o nebanuita cale de acces in Creasta Sudica.

   Nu vom iesi in creasta ci ne vom intoarce in poteca ce strabate Marele Grohotis. Pentru aceasta ne deplasam in extremitatea sudica a Poienei Inchise, cautind un hatas marcat cu citeva momii. Urcam pe linga jnepeni pina intr-o sa unde intilnim din nou Briul de Mijloc. Briul coboara spre dreapta, pe linga Virful Lancii. Potecuta pe care ne aflam serpuieste pina sub verticala Peretelui Central.

   Privind in jos descoperim dira potecii marcate cu triunghi albastru, portiunea din dreptul Marelui Grohotis. Pentru a ajunge la ea va trebui sa induram chinurile coboririi fluviului de pietre.

.

Nu uitati!


Traseul descris strabate teritoriul Parcului National Piatra Craiului.

.


[revenire]