logo Invitatie in Carpati

An 3/ #11 (noiembrie) 1999


=drumetie= =turism= =alpinism=
=cuprins= =autor=






























Invitatie in Carpati- un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 11/ 1999 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=






























De tot felul...


   Everest ...mai inalt!

   In luna mai a acestui an a avut loc o actiune pentru masurarea precisa a inaltimii celui mai inalt munte de pe Terra.   Initiatori: Muzeul Stiintei din Boston si Societatea National Geographic.   S-au facut determinari cu ajutorul echipamentelor GPS (Global Positioning System).

   Rezultatul masuratorilor a fost comunicat in aceasta luna si indica un plus de doi metri fata de inaltimea considerata pina acum.

   Concluzia:    Everest - 8850 metri.


Amintirile verii - foto: Piotr Szucki

Amintirile verii   (foto: Piotr Szucki)

   Revenind pe meleaguri carpatine...


   Un nume care a mai fost prezent cu citeva luni in urma in Invitatie in Carpati:   Andrei Zlate.

   Si o noua invitatie de a vizita

http://azlate.tripod.com

de curind imbogatit cu alte frumoase imagini de prin Piatra Craiului, Retezat si Bucegi.


   De la Ionut Nechita am primit o tentanta invitatie la drumetie prin Apuseni.  Ii multumesc autorului pentru imaginile si textul care le insoteste iar celorlalti cititori tin sa le reamintesc ca...

.

...si dumneavoastra puteti contribui la realizarea Invitatiei in Carpati.

Orice contributie avind legatura cu Muntii Carpati este binevenita.


=cuprins= =continuare= =autor=





























Prietenii de la munte


Mugurel - foto: C. Sarbu Mugurel - foto: Grig
Mugurel - foto: C. Sarbu    Numele sau este Mugurel.   Povestea lui a inceput in primavara acestui an cind doi hoinari l-au gasit la marginea padurii, tremurind pe un maldar de frunze uscate. Undeva la poalele Pietrei Craiului.

   Adus linga casa, dupa citeva zile, iedul de caprioara s-a ridicat pe picioare.   S-a obisnuit repede cu laptele de vaca din biberon si cu noua locuinta impartita cu o vitelusa cam de aceeasi virsta.   Lasat sa zburde liber, Mugurel a devenit vedeta locului detronindu-l pe grasunul iepure Vasile, pripasit si el pe aici cu citiva ani in urma.

   A trecut vara si capriorul nu pare sa fie tentat de padurea din apropiere.   Desi este obisnuit cu prezenta omului nu oricine ii poate intra in voie.   Dupa o scurta adulmecare a necunoscutului urmeaza concluzia.   Daca incearca sa il impunga cu cioturile de cornite care au inceput sa se iveasca atunci bipedul a fost acceptat.

Daca nu, un scurt salt inapoi si dispare ca o naluca tocmai in celalalt capat al curtii.   Uneori il mai poti imbuna cu o mina de boabe de porumb.

   Un singur lucru nu vrea in ruptul capului: sa stea frumos in fata aparatului de fotografiat.


=cuprins= =continuare= =autor=



































Masivul Vladeasa (Ionut Nechita)


Acest scurt articol va va purta pasii printr-un mai putin cunoscut masiv muntos, dar care are multe de oferit: Masivul Vladeasa.

   Situat in partea nordica a grupei Bihor-Vladeasa, masivul se individualizeaza prin inaltimi relativ mari, 1839m in Virful Vladeasa, al doilea virf ca inaltime din Muntii Apuseni. Limitele sale sunt determinate de Crisul Repede in nord, Valea Iadului in vest, Vaile Hentiului si Somesului Cald inspre est si Saua Cirligatele inspre sud. Situatia marcajelor este buna, iar acest fapt se datoreaza Clubului George Vilsan de la Facultatea de Geologie, UBB Cluj, care in vara anului 1995 a refacut marcajele. O excursie in aceasta zona poate fi o idee excelenta pentru un weekend, si nu numai.

   Punctele de acces in masiv sint: in nord CFR. Valea Draganului si CFR. Bologa (pe magistrala 300, Bucuresti - Oradea); statiunea Stina de Vale dinspre vest; venind de la Padis, dinspre sud; Rachitele (cu autobuz de la Huedin), in est.

Vladeasa: Cabana meteo - foto: Ionut Nechita

Cabana meteo de pe Virful Vladeasa   (1839 m)

(foto: Ionut Nechita)

   Itinerariul nostru incepe din halta Bologa unde un indicator ne arata ca pina la cabana Vladeasa avem de mers 5 ore, marcaj banda albastra.  Drumul este lejer la inceput, o sosea cindva asfaltata.  Trecem prin satul Bologa   (3 km) si continuam pe drum , urmind in amonte Valea Hentiului;  depasim la km. 5 un grup de case din dreptul carora se desprinde spre dreapta marcajul cruce albastra, prin Visagu;  nu urmarim acest marcaj. Trecem de cariera de piatra (km 7) si ajungem, putin dupa km 9, la o intersectie: in dreapta un drum trece Podul Visagului si se indreapta spre Visag si Cabana Vladeasa (vara este posibil accesul auto pana la cabana).
Vladeasa: Pe Valea Hentiului - foto: (c) 1996 Ionut Nechita

Pe Valea Hentiului

(foto: (c) 1996 Ionut Nechita)

   In fata, la aproximativ o suta de metri, este intrarea in satul Sacuieu. Mergem spre dreapta, trecem podul si ne angajam pe valea Visagului. Dupa circa 3 km drumul se ramifica din nou; noi mergem spre stinga. De aici, urmind drumul tot inainte, putem ajunge la cabana Vladeasa (cca 25 km, din Bologa).    Noi insa urmam marcajul banda albastra Dupa aproximativ 1.5 km de la intersectie marcajul trece valea (spre stinga) si se angajeaza in urcus prin padure. Urmind poteca ajungem la un izvor unde putem face o mica pauza. In continuare, odata iesiti in gol, luam ca reper stilpii de lemn de pe culme si ne indreptam spre ei. Sintem in satul Rogojel. Vom continua pe drumul de care, directia inspre centrul satului, aproximativ o ora.    Ajunsi in centru mai avem aproximativ o ora jumatate de urcus. Pina aici am facut 3 1/2 ore.
   Pina in Rogojel se poate ajunge cu autobuz din Huedin, vineri dupa amiaza; intoarcerea este duminica, autobuzul nu circula in celelalte zile. Continuam urcusul pe un ogas sapat de ape printre casele din Rogojel. La un moment dat, dupa ce iesim din sat, luam ca reper o fineata in care exista o magazie; o traversam in diagonala spre liziera padurii unde regasim marcajul pe un drum de care; urmam in urcus acest drum de care pe linga liziera si, calauziti de marcaj, ajungem in curind intr-un pilc de brazi care adapostesc mai multe casute de vara.
   Urcind pieptis ajungem in 20 de minute la cabana Vladeasa (1430 m). Cabana Vladeasa este in prezent in proprietate particulara; ea are 21 de locuri, in doua camere (8+13). In curind se va extinde. Pretul unei nopti era (1 martie 1999) de 15000 de lei pe persoana. Exista bar si se servesc si mincaruri. Iarna zona este foarte cautata pentru schi (se poate schia pe o diferenta de nivel de peste 600 de metri) si, in ciuda faptului ca nu exista instalatii de transport pe cablu, cabana este de obicei plina in weekenduri. In apropierea cabanei este statia Meteo cota 1400. Exista si acolo posibilitati de cazare (cam 4-5 locuri).

   Aici suntem la raspintie de drumuri: un panou plantat de Clubul George Vilsan ne indica toate directiile in care putem merge.

Vladeasa: Cabana Vladeasa - foto: Ionut Nechita

Cabana Vladeasa, 1430m altitudine

(foto: Ionut Nechita)

   Am sa amintesc doar citeva: Valea Draganului (banda albastra), Lacul Valea Draganului (triunghi albastru), Circuitul Vladeasa (punct rosu), Circuitul Rachitele (punct albastru), Padis (banda albastra). Vom urmari impreuna circuitul Vladeasa, iar mai apoi vom iesi din masiv prin patru puncte: spre Padis, Valea Draganului, Rachitele si Bologa prin Sacuieu.

   Intram pe circuitul Vladeasa luind ca reper marcajele punct rosu si triunghi albastru. Urcam pirtia de schi urmarind aceste marcaje si, la capatul pirtiei, intram in padure pe drumul de tractor. Urmind drumul traversam padurea si iesim in gol unde intilnim un ultim stilp de marcaj triunghi albastru. De aici marcajele se despart: punctul rosu urmeaza creasta iar triunghiul albastru coboara pe versantul vestic inspre Lacul Valea Draganului.

   Suntem la aprox. 1650 de metri altitudine. Urcam creasta urmarind drumul de tractor; spre dreapta avem Valea Draganului, iar spre stinga Valea Hentiului si panorama spre Muntele Mare.

Vladeasa: Iarna - foto: Ionut Nechita

Iarna    (foto: Ionut Nechita)

   Dupa aproximativ 30-45' de la iesirea in gol avem in fata virful Vladeasa, cu statia meteo si releul de telefonie mobila. Traversam o mica sa si urcam pe virf. Suntem chiar in curtea statiei meteo :)

Vladeasa: Pietrele Albe, din Valea Rachitele - foto: Ionut Nechita

Pietrele Albe vazute din Valea Rachitele

(foto: Ionut Nechita)

   Trecem prin incinta si traversam spre sud platoul care duce in virful Vladeasa II. Spre sud-est putem cobori direct la Pietrele Albe (atentie!). Din Vladeasa II traseul coboara spre sud-vest urmind linia crestei iar pe urma se angajeaza in coborire spre sud-est pina cind intilneste marcajul banda albastra. Spre stinga, comun cu banda albastra, ne intoarcem la cabana.

   Dupa aproximativ 15 minute de la intersectie am ajuns la Muntele Pietrele Albe: o lama de calcare ce apare la suprafata in acest loc. Zona prezinta o sumedenie de fenomene carstice. De la Pietrele Albe facem 1 ora inapoi la cabana.

   Cai de retragere din masiv:

1. Spre Padis, 11 ore.

   Traseul pleaca din fata cabanei Vladeasa; luam ca reper indicatorul si liziera padurii. Acolo vom gasi un drum pe care-l urmam practic pina in locul Intre Munti. Atentie la orientarea pe timp de ceata; stilpii de marcaj lipsesc in portiunile de pasune. In virful Piatra Tilharului se ramifica doua trasee: in dreapta spre Stina de Vale prin Cantonul Ciripa (Valea Draganului), iar in stinga spre Pestera Onceasa si Cheile Somesului Cald, Cetatea Radesei. Culmea Cirligatele ofera panorame largi asupra intregii zone a Padisului.

Vladeasa: La rasarit - foto: Ionut Nechita

Rasarit   (foto: Ionut Nechita)

Vladeasa: Cascada Rachitele - foto: Ionut Nechita

Cascada Rachitele   (foto: Ionut Nechita)

2. Spre Rachitele, 4-5 ore.

   Autobuz spre Huedin in jurul orei 14:00. Urmam marcajele bulina albastra, banda albastra si bulina rosie spre Pietrele Albe. De la Pietrele Albe avem doua variante de coborire: fie urmam marcajul bulina albastra, fie coborim direct in vale, fara marcaj. In cel de-al doilea caz vom urma firul vaii, spre aval. Reintilnim marcajul bulina albastra in dreptul unei exploatari miniere, venind din dreapta. De aici urmam drumul care coboara prin vale; dupa aproximativ 7 km ajungem la Cascada Rachitele (25 de metri cadere totala). Continuind pe vale mai avem cam 5 km (o ora) pina in sat.

3. Spre Valea Draganului, 4-5 ore

(statia CFR Valea Draganului, pe linia 300, Bucuresti-Oradea)

   Din fata cabanei Vladeasa urmarim directia indicata spre Valea Draganului. Traversam pirtia de schi si intram in padure in dreptul unei cruci de lemn; urmarind marcajul, banda albastra, traversam padurea in urcus usor si ajungem in culme; de aici urmam drumul de care in directia nord si cam dupa 1 1/2 ore iesim intr-o pasune. Traversam pasunea, traversam un pilc de brazi si ajungem intr-o mica sa. Aici ne orientam spre nord-vest si continuam pe versantul vestic.

   Pe curba de nivel trecem printr-o portiune cu copaci uscati si ne orientam spre linia de inalta tensiune care urca spre Visagu. Intr-o mica inseuare, pe unul din stalpi, se afla marcajul. Il urmam, traversam creasta prin sa, coborim abrupt in Visagu si ajungem la o rascruce. De aici avem doua variante: fie coborim in stinga, in Valea Draganului (vom ajunge nu departe de Catunul Lunca Visagului), fie continuam printre case urmarind culmea. In cel de-al doilea caz traseul coboara in soseaua de pe Valea Draganului citiva km mai in aval, la aprox. 5 km in amonte de Complexul Turistic. Nu recomand parcurgerea acestui traseu in sens invers.
4. Spre Bologa, prin Rogojel si Sacuieu.

(statia CFR Bologa, pe linia 300 Bucuresti-Oradea; autobuz din Rogojel duminica, la ora 14:00, spre Huedin)

   Urmind in sens invers traseul descris la urcare ajungem in Rogojel la intersectia unde scrie "Bologa, 13Km". Lasam in stinga acest indicator si coborim pe firul vaii. In curand ajungem la "cooperativa", unde e si statia de autobuz. Continuind pe vale strabatem aproximativ 3km pina la varsarea acesteia in Hent si, din acest punct, inca aproximativ 3 km mergind in aval pina cind ajungem la Podul Visagului, traversind comuna Sacuieu. Acest traseu este recomandat iarna si pentru accesul la cabana.

Vladeasa: Iarna - foto: Ionut Nechita

Iarna   (foto: Ionut Nechita)


=cuprins= =continuare= =autor=













































Cabana Vladeasa (1953)

Cabana Vladeasa   (1953)

Cabana Vladeasa (1960)

Cabana Vladeasa   (1960)

Cabana Vladeasa


   Este  situata  pe  versantul  estic  al  Muntelui  Vladeasa,  in Poiana Frinturii.

   Altitudine: 1430 m.

   Istoric:

   Cabana a fost construita de catre Prefectura Cluj, in proprietatea careia se si afla, cam pe la mijlocul celui de-al patrulea deceniu (1935-1937 ? ).

   La realizarea constructiei si la dotarea acesteia a mai contribuit si sectia "Fratia Munteana" (Cluj) a Turing-Clubului Romaniei.


=cuprins= =continuare= =autor=


























































Informatii


Numarul 19 al revistei Muntii Carpati inca nu a aparut.   Singura solutie este sa trimiteti, daca nu ati facut-o deja, un mesaj la    alpinet-subscribe@listbot.com.    In acest fel veti deveni unul dintre abonatii

.

AlpineT Mailing List - o lista de discutii pentru cei care iubesc Muntele.


=coperta= =cuprins= =autor=

























































Din partea autorului:

Invitatie in Carpati    #11 (noiembrie) 1999

Idee/realizare: Grig (Grigore Sarbu)     Au contribuit: Ionut Nechita, Piotr Szucki, Mihai Adrian Brebu
Aparitiile anterioare le puteti vedea la
    http://members.tripod.com/~iic01,

sub ingrijirea lui    Radu Serban


Pentru colectionari:    arhivele "zip" le gasiti la     http://www.birel.ro/~iic/

Arhivator:     Gabriel Miclaus

Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa iic-owner@onelist.com

Fascinatie - foto: Mihai Adrian Brebu

Fascinatie   (foto: Mihai Adrian Brebu)

.

Contributiile cititorilor reprezinta un ajutor important pentru existenta in continuare a

Invitatiei in Carpati.


Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei.
Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare.
Calea? Aceeasi: prin e-mail.


Incurajam orice modalitate de redistribuire.

Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.


Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj la adresa:

iic-unsubscribe@onelist.com


=coperta= =cuprins=