Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Ioan Panaite - Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau
Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau
marea parte a Fagarasilor vazuta de pe vf. Ceahlau-Toaca, 5 martie 2011. Multumesc, Teo Paraschiveanu pentru descrieri; valorile altitudinilor sunt din surse online. Orice corectura e binevenita:)

Înscrisă de: Ioan Panaite, Luni, 7 Mar 2011
Vizitată de 0 ori.


Comentarii primite de
"Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau"
Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 8 Mar 2011, 8:25

Bravo, copilu'! Sunt mândră de tine!

P. S. Şi orice completare este binevenită - aş adăuga eu.

Fără foto Dan Loghin, Marţi, 8 Mar 2011, 10:27

Cam 7 date de indreptat (fara altitudini). Plus alte maruntele.... Parerea mea.

Teo Paraschiveanu Teo Paraschiveanu, Marţi, 8 Mar 2011, 12:25

Orice corectură e binevenită. Prin comparaţiile pe care le-am făcut, mie aşa mi-a rezultat dar e lesne să te înşeli în asemenea cazuri...

Teo Paraschiveanu Teo Paraschiveanu, Marţi, 8 Mar 2011, 12:27

În orice caz, superbă imagine, superbă poză si un mare noroc pentru toată lumea că cineva a putut să surprindă imaginea asta, aşa cum trebuie!:-D

Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 8 Mar 2011, 12:55

Ionuţ este un băiat foarte bun, plin de potenţial şi foarte talentat, care - cred eu - are ce învăţa de noi aşa cum şi noi am învăţat la vremea noastră (şi) de la alţii. Merită să investim într-un astfel de viitor.

Fără foto Paul Pătrăţanu, Marţi, 8 Mar 2011, 16:08

De cand aştept eu imaginea asta... Bravo Ioan, jos pălăria în faţa unei astfel de realizări, şi la o asemenea claritate! Sper să nu mai treacă prea mult timp până o să o văd şi eu pe viu.
Apropo, bănuiesc că se vedea şi Ciucaşul nu? Eram acolo sâmbătă dar la ora la care am ajuns pe varf (în jur de 15) în zadar m-am uitat după Ceahlău că nu l-am putut zări din cauza plafonului de nori care se ridicase deja destul de mult.

Fără foto Ioan Panaite, Marţi, 8 Mar 2011, 16:24

multumesc tuturor! Se vedea destul de bine, am postat o poza si cu Ciucasul vazut din Ceahlau. Mie imi pare rau ca nu am fost pe Toaca mai devreme, poate ar fi fost contrastul mai bun dar ma multumesc si cu atat.

Andreea B Andreea B, Marţi, 8 Mar 2011, 22:50

Super! Felicitari!

Fără foto Ioan Panaite, Marţi, 8 Mar 2011, 23:13

merci:-D

Fără foto Adrian Rosca, Miercuri, 9 Mar 2011, 12:24

Foarte utila panorama, dar descrierea contine cateva greseli.

Asadar, de la stanga la dreapta:
Culmea Scarisoara-Picuiata in loc de muchea Darei. Din unghiul acesta nu are cum sa se vada Dara deasupra Ferestrei Sambetei Arpasu Mic in loc de Vanatoarea lui Buteanu (si nu lui Bunteanu:-) Acolo unde scrie Balea Lac ar trebui sa fie creasta Vartopel-Arpasel Paltinu seamana al naibii de bine cu Capra-Vanatoarea lui Buteanu Laita ar fi Paltinu, Caltunu este Laita, Negoiu e clar Lespezi-Caltun, iar Serbota e de fapt Negoiu, fara nicio umbra de indoiala!

Zic bine domnu' Loghin?:-)

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 9 Mar 2011, 16:12

Cam da.
Altele sunt mai maruntele...

PS. Vreau sa par tipicar in astfel de cazuri (de munte), dar autorul poate va face diferenta intre "muche" si "muchie". La prima vedere nu inseamna mai nimic, diferenta este insa cam aceeasi intre "diferenta" si "deferenta". Am vorbit serios.

Fără foto Adrian Rosca, Miercuri, 9 Mar 2011, 17:17

Ei, dar sunteti mai "catolic" decat Dex-ul:

MÚCHE s. f. v. muchie.

Mai sunt si altii care folosesc in mod frecvent "greșalele" in loc de "greșelile" si nu se ia nimeni de ei.:-)

Fără foto Paul Mitran, Miercuri, 9 Mar 2011, 17:33

fabulos..... felicitari:-D:-D
nu stiam ca sigma este asa de bun... dar, mare maestru-i si "pozarul".

Teo Paraschiveanu Teo Paraschiveanu, Miercuri, 9 Mar 2011, 18:15

Nu este vina autorului pentru cele mai multe inscrisuri de pe aceasta poza ci a mea. Desi nu am fost foarte sigur de cateva dintre ele, totusi le-am pus in speranta ca se va face lumina cu ajutorul celor care au cercetat mai mult si au, poate, metode mai bune. Cea mai mare indoiala am avut-o in ceea ce priveste varfurile Negoiu sau Caltun pentru ca stiam ca Peretele Caltunului fiind nordic, este in umbra asa cum este si in aceasta imagine. Reluand cercetarea, am vazut ca am facut o mica greseala de unghi, ceea ce a dus la erorile pe care le-ati sesizat. As propune reinscrierea pozei cu noile corecturi si, din punctul meu de vedere, chiar in top, pentru ca si o fotografie documentara poate avea o valoare deosebita. Asa ceva se vede rar... In plus, in top, indiferent de punctaj, fotografia va sta 2 luni si asa va putea sa fie vizionata de mai multa lume. Cred ca identificata asa cum trebuie, e un real castig pentru alpinet.

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 9 Mar 2011, 18:38

@dl. Rosca.
Well, chestiunea cu "catolicismul" nu ma prinde. Chiar exista o diferenta. Si nu este legata de DEX - ci este o nuanta de interpretare in termeni de notiuni montane.
Dar... hai s-o lasam asa. Asta era dintre "maruntele"....

@dl. Paraschiveanu.
Nu impart dreptatea eu. Mai mult, nici nu am vrut sa arat care sunt "indreptarile" necesare. Si nici nu am pomenit de greselile cuiva anume.

Pozele documentare si partea de documentare anume este ce apreciez, si eu, cel mai mult la poza. Restul sunt ori imagini ori fotografii - daca au si un graunte artistic.

In privinta cistigului real, parerea mea esta ca pozele de pe Alpinet s-au departat demult de la asa ceva. Acum ne facem doar iluzii.

Teo Paraschiveanu Teo Paraschiveanu, Miercuri, 9 Mar 2011, 18:53

Domnule Dan Loghin, nu stiu daca e sau trebuie sa fie cineva care imparte dreptatea... Dar cand ea exista, trebuie s-o recunoastem. Si ca un joc de cuvinte, nu pot sa nu va dau dreptate in ceea ce priveste pozele si e foarte posibil sa ne facem iluzii dar acum suntem in fata unui caz concret de documentare si cred ca am putea sa facem ca poza asta sa arate asa cum trebuie, cu descrierile corecte. Eu unul, m-as bucura!:-D

Fără foto Adrian Rosca, Miercuri, 9 Mar 2011, 20:42

Daca nu va place sa fiti "catholicos" atunci mai bine simplu "orthodox"?:-D

Aici nu vanam greseli ci corectam erori. Adica incercam sa fim constructivi si nu distructivi. La cererea ascultatorilor:-P

Iar cu muchea, sa lasam clasicii sa vorbeasca:

"Grigore Alexandrescu - Umbra lui Mircea. La Cozia

... Ș-ale valurilor mîndre generații spumegate Zidul vechi al mănăstirei în cadență îl izbesc. Dintr-o peșteră, din rîpă, noaptea iese, mă-mpresoară: De pe muche, de pe stîncă, chipuri negre se cobor; Mușchiul zidului se mișcă… pîntre iarbă să strecoară O suflare, care trece ca prin vine un fior....

Grigore Alexandrescu - Răsăritul lunii. La Tismana

... a brazilor desime, în pădurea-ntunecată, Printre frunze clătinate, am zărit-o licurind. Apoi tainicele-i raze dând pieziș pe o zidire, Ce pe muche se ridică, locaș trist, nelocuit, Mângâie a ei ruină cu o palidă zâmbire, Ca un vis ce se strecoară într-un suflet pustiit...

I. C. - Vînătoarea (I. C.)

... nimic e omul mai iute, mai ușor. Aci în calea asta, îl vezi că să ivește Și-ndată-apoi ca fulger îl vezi p-o muche sus; Aci p-o naltă culme abea se mai zărește Prin văi adînci acolo ca gîndul el s-a dus. Nu are preț... a-și potoli. Pe dealuri sună dulce un cîntec prea de jale, Colo pe culmea verde la deal d-acel pîrău: Păstorul stă pe muche și turma sa în vale Ea paște, el și cîntă cu fluierașul său...

Mihai Eminescu - Diamantul Nordului

... de valuri bătaie Ajunse în fugă de-a lunei văpaie, Ce-n vârfuri de dealuri acum se ivește Ș-a stâncilor muche pe cer zugrăvește. Păreau urieși ce în cuib de balaur...

Mihai Eminescu - Mureșanu

... Mihai Eminescu - Mureşanu Mureșanu de Mihai Eminescu (Mureșanu singur într-o pădure. Pe o muche de deal o biserică veche c-un turn de piatră. Noapte, lună. Orologiul bisericei bate miezul nopții.) MUREȘANU În turnul vechi de piatră cu inima...

Si ultima de lista cu voia Dvs. "Pe muche de suriu" de George Astalos
:-D

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Joi, 10 Mar 2011, 0:47

Legat de altitudini, aș aduce și eu câteva corecții: Paltinu: 2399 m; Laița: 2397 m;
Vf. Mircii: 2461 m; Vf. Lespezi: 2517 m

Fără foto Dan Loghin, Joi, 10 Mar 2011, 9:27

Dle Rosca, va dau dreptate in ceea ce priveste citatele. Desi ma tem ca nu la munte (ca si notiune geografica) se refereau aceia.

Nuanta "geografica" de care vorbeam suna cam asa:

- (putem) numi muchie intersectia a doua planuri (fetze) - mai ales daca unghiul sub care se intersecteaza este intre anumite valori (de exemplu nu e vorba de platou sau de padina, sau de platou somital etc.).

- daca exista un al treilea plan care intersecteaza cele doua planuri (fetze) care formeaza muchia, iar acest al treilea plan este perpendicular (mai mult sau mai putin) pe muchie, atunci fiecare dintre cele doua intersectii suplimentare (al treilea plan cu fiecare dintre cele doua anterioare) (intersectii descendente din muchie) se numesc fiecare "muche".
Cele trei planuri intersectate formeaza un virf - daca acesta are proeminenta necesara.

- daca cele doua muchi continua cam la acelasi nivel cu muchia sau urmeaza relieful acesteia, avem de-a face cu o "furca" (deosebesc furca de furcitura si de furcatura).

Sunt putin mai clar acum?
Cumva similar, faceti diferenta intre muchie si culme?

PS. Observati ca, chiar in DEX, "muche" nu are numai sensul de "muchie". Ati extras din context, zic eu.

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 10 Mar 2011, 11:04

Ok, va dau citatul exact din Dex online:

"muchie - MÚCHIE, muchii, s.f....
4. Partea cea mai înaltă, ascuţită şi prelungită, a unui munte, a unui deal, a unei stânci; creastă, coamă, culme; p. ext. coastă a unui munte sau a unui deal; pantă, povârniş. [Pr.: -chi-e. – Var.: múche s.f.]"

Cu toate acestea, sunt adeptul ferm al "muchiei" deoarece "muchea" suna a arhaism.

Fără foto Dan Loghin, Joi, 10 Mar 2011, 11:21

Nu tin sa am sau nu dreptate. Sunt notiunile de care ma folosesc. Atunci cind este cazul, arat notiunile respective - terminologia sau, pretentios spus, glosarul de termeni, cum se practica - pentru a arata la ce anume ma refer.
Puteti avea propria terminologie si, desigur, propria parere. Ca fiecare dintre noi.

Doar contextul este altul, cel folosit de dvs. fatza de ce anume amintesc, iar anumiti termeni "specifici" nu apar sau nu au cum sa apara in DEX, care este tot atit de "arhaic" considerat pentru evolutia actuala a limbii romane, in special tehnice. Dar este referinta de baza, desigur.
Cele bune!

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 10 Mar 2011, 12:03

Acestea fiind spuse, asteptam an enhanced panorama, bineinteles for the sake of good order. Rominglishul drag inimii mele:-D

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 10 Mar 2011, 13:06

Panorama va fi prelucrată, corectată şi reînscrisă.
În numele meu şi al lui Ionuţ vă mulţumim pentru sprijinul acordat până acum şi pe viitor.

Serban Leoca Serban Leoca, Joi, 10 Mar 2011, 13:14

Daca se intampla sa aveti cu ce, nu o extindeti putin spre stanga si spre dreapta?

Fără foto Ioan Panaite, Joi, 10 Mar 2011, 13:46

Multe multumiri! Se poate extinde astfel incat sa se vada tot lantul muntos. Aceasta e din 2 fotografii dar o sa mai adaug cate una in stanga, respectiv dreapta. Cu descrierile nu stiu cum o sa ma descurc... ramane de vazut.:-D

Serban Leoca Serban Leoca, Joi, 10 Mar 2011, 14:30

Eu multumesc. Cu "descrierile" e simplu: propuneti ce credeti ca e bine, postati si asteptati corecturile propuse de cunoscatori. Apoi refaceti denumirile si altitudinile si postati din nou varianta, sa nadajduim, definitiva.

Fără foto Catalin Berevoianu, Vineri, 18 Mar 2011, 11:21

Buna ziua! E o poza deosebita, felicitari! In completarea lui Adrian Rosca mentionez: in loc de Vf. Mircii cred ca este Tarata; iar Arpasu Mare - Podragu, unde scrie Balea Lac este Caldarea Pietroasa (sub Portita Arpasului sau "Trei Pasi de Moarte"), Vf. Paltinu se confunda cu Turnu Vartopel, urmeaza Creasta Arpaselului apoi Vanatoarea lui Buteanu "ingemanat" la stanga cu Vf. Capra, in loc de Laita; Vf. Laita in loc de Caltun; Lespezi in loc de Negoiu si Negoiu in loc de Serbota; Strunga Doamnei este in stanga Negoiului dupa acel umar rotunjit (Varful dintre Strungi). Multumesc!

Ionuţ Nechita Ionuţ NechitaAdministrator Alpinet , Vineri, 18 Mar 2011, 11:45

Interesanta si noua perspectiva asta din Nord-Est:) Din Nord-Vest sunt aici:
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_104363.html si
http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_43360.html

Fără foto alex borcea, Luni, 28 Mar 2011, 16:20

excelenta

Fără foto Soulseeker Fotograf, Miercuri, 6 Feb 2019, 16:37

Foarte interesanta! Multumesc!

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii