Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Glosar

Bookmark and Share
Tip:

[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 from 438
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
Cambisoluri - (Geog.) - cuprind solurile brune si brune acide, caracterizand Subcarpatii, munti josi si mijlocii. Clasa de soluri care include solurile cu orizont B cambic.
Cambrian - (Geol.) - perioada geologica din prima parte a erei paleozoice (era veche a formarii Terrei si aparitiei vietii)
Campie - (Geog.) - intindere vasta de pamant fara accidente insemnate de teren.
Campie tabulara - (Geog.) - campii formate datorita migrarii orizontale si adancirii raurilor mari acoperite cu loess.
Canion - (Geog.) - portiune de vale adanca si ingusta, de natura eroziva, cu versante abrupte si cu fundul ingust, de obicei ocupat in intregime de albia minora a unui rau.
Caolin - (Geog.) - argila cu grad mare de puritate, de culoare alba - usor galbuie, constituita aproape in exclusivitate din caolinit (silicat bazic de aluminiu), formata prin alterarea rocilor bogate in feldspati sau alti alumosilicati sub actiunea apei, oxigenului si bioxidului de carbon.
Carabiniera - (Alp.) - inel metalic ce serveste la atasarea de pitoane a corzilor sau scaritelor.
Carbune - (Geog.) - roca sedimentara de culoare galbuie sau bruna pana la neagra, formata prin carbonizarea resturilor vegetale si folosita drept combustibil.
Carpatic - (Geog.) - (in sintagma tip carpatic) tip de relief montan caracterizat prin combinarea formelor rezultate din structuri cutate complexe, din inaltari si scufundari ale unor blocuri hercinice, din vulcanisn si suprafete de nivelare.
Carst - (Geog.) - denumire generica data unei regiuni cu relief caracteristic format in roci solubile (calcare, dolomite, sare, gips) prin procese de dizolvare, de precipitare, cat si prin eroziune. . Sub actiunea apelor de suprafata se formeaza exocarstul (lapiezuri, doline, polii, chei etc), iar cursurile subterane dau nastere endocarstului (avene, pesteri etc). Termen generalizat de la Podisul Karst, din Iugoslavia.
Carst fosil - (Geog.) - carst ingropat sub sedimente mai noi.
Carstologie - (Geog.) - stiinta care se ocupa cu relieful format pe roci solubile, avand la baza ca agent principal dizolvarea.
Cascada - (Geog.) - cadere de apa ce se produce in punctul unde albia raului prezinta o diferenta de nivel.
Catena - (Geog.) - lant de incretituri ale scoartei pamantesti, formata cam in acelasi timp.
Cereal - (Geog.) - grupa de plante agricole (alimentare si furajere) din familia gramineelor.
Cernoziom - (Geog.) - pamint negru , deosebit de fertil, care se gaseste mai ales in regiunile de stepa.
Cernoziom levigat - (Geog.) - Tip de sol din clasa molisolurilor.
Chei - (Geog.) - sector ingust dintr-o vale cu versanti stancosi, inalti si abrupti (formati indeosebi din roci calcaroase)
Cheie de picior - (Alp.) - intepenirea piciorului intr-o fisura pentru realizarea unei prize (in alpinism sau escalada sportiva).
Circ glaciar - (Geol.) - Depresiune circulara in regiunile inalte ale muntilor , formata prin eroziune sau prin actiunea unui ghetar.
Vizualizări: 174005, Ultima actualizare: Thu, Oct 9, 2003
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 from 438
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
Login or register to comment