Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Vizita la “Gradina botanica”


published Fri, Jun 26, 2009, 11:52 am in Pe drumuri de munte , Materiale înscrise de Titus Hen

Numai intamplarea a facut ca sa alegem Highesul Ascutit sau Poaina Mare (1502m) ca tinta a plimbarii noastre duminicale. Dar am fost norocosi. Nu ne asteptam sa gasim o asemenea bogatie de flori, mai ales ca anul a fost destul de secetos.


Permalink - 2 comentarii

Drumeţie prin Berzunţi


published Thu, Mar 26, 2009, 5:17 pm in Pe drumuri de munte , Materiale înscrise de Titus Hen

DSC03399 Foto: Paul Airinei şi Titus Hen O nouă duminică de umblat pe coclauri. Cum tocmai i-am sărbătorit sâmbătă pe Lenuş şi Dan, hotărâm să rămânem peste noapte în Bacău şi să plecăm a doua zi către o zonă aflată în afara traseelor noastre obişnuite, munţii Berzunţi şi anume pe valea Trotuşului în apropiere de Târgu Ocna. Se strânge aproape toată trupa - 11, cu o "vechime" de cca 600 ani şi un "tonaj" impresionant:), aşa că pe la 10 ne pregătim să trecem podul peste Trotuş în dreptul localităţii Cireşoaia. În faţa noastră un deal abrupt şi stâncos care constituie prima parte a traseului. Coborâm la firul apei şi trecem pe langă rămăşiţele unui pod luat de ape la viitura de acum câţiva ani ale cărui table contorsionate ne reamintesc ce mici suntem în faţa forţelor dezlănţuite ale naturii.  Ajungem şi la funicularul - folosit atunci la trecerea apei şi care a rezistat peste ani - prilej de veselie într-o tură anterioară apoi trecem apa şi traversăm cătunul pentru a ajunge la baza dealului. Vârful Drăcoaia Urcăm din greu la limita dintre pădurea de pini şi abruptul stâncos...

Permalink - 20 comentarii

Observatorul Ghilcoşului


published Wed, Mar 18, 2009, 2:21 pm in Pe drumuri de munte , Materiale înscrise de Titus Hen

DSC03135 Foto: Paul Airinei si Titus Hen Tot amenintati de ploi si ceturi am zis sa ne incercam norocul prin Chei si am ales sa urcam sus pe Ghilcos in speranta ca va fi zapada si nu noroi. Asa ca am plecat, in ciuda cerului cam plumburiu. Dar vorba Atenei: cand plecam noi pe munte, ceturile raman in urma si iese soarele. Asa ca dupa intalnirea din Piatra si imbarcarea lui Lenus si Paul, Buburuza a luat drumul spre Chei, a urcat voiniceste serpentinele de la tunel si ne-a lasat in fata hotelului-restaurant Lacul Rosu, punctul pe pornire in traseu. Aici iarna era deja la ea acasa: zapada proaspata cam 10cm asezata peste un strat mai vechi inghetat. Mergem pe sosea catre lac, cam pana in dreptul debarcaderului si de aici pe punct albastru. Traseul merge la inceput in lungul unui drum care duce catre o vila frumoasa, cocotata sus, sub padure si apoi intra in padure. La inceput mai domol, apoi pieptis pana iesim in poienile de sub abrupt. Noroc ca zapada mai veche este destul de tare sa ne tina, altfel am avea ce inota! Un prim popas la o fanarie, unde ne mai hidratam si apoi tot prin poiana pana ce drumul incepe sa coboare usor.     La fanarie     Sălaşe in poiana de sub Ghilcoş   "Bătrânul" Cum nu mai fusesem niciodata pe aici iar zapada mare nu lasa nici macar sa se ghiceasca poteca, am...

Permalink - 2 comentarii

Cuşma Lapoşului


published Sat, Dec 29, 2007, 12:36 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

23-12-2007 Varful strajuieste valea Laposului pe stanga - cum privim din sosea - si impreuna cu Piatra Altarului formeaza poarta de intrare in sectorul inferior al Cheilor Laposului. O duminica geroasa de decembrie. Ceata si chiciura jos pe vaile Siretului si Bistritei, soare cu dinti pe valea Bicazului. -12 C la podul peste Bicaz din zona fostei cabane Cheile Bicazului, punctul de pornire in traseu. Echipa: Laura, Paul, Marius, Adrian si subsemnatul. Pentru inceput o luam pe poteca marcata cu triunghi rosu care insoteste la oarecare distanta valea Laposului. Dupa o prima serie de urcusuri mai sustinute, incepem sa zarim in dreapta peretii Piatra Altarului. In locul in care poteca se mai domoleste si o ia usor catre dreapta o parasim si coboram cu grija, printre bolovani si brazi prabusiti pana la cascada pe care o stiam din vara. Arata cu totul altfel in platosa de gheata. Marmita adanca de la baza, abia se ghiceste si bolovanii uriasi sunt...

Permalink - 0 comentarii

O zi de duminica


published Thu, Nov 29, 2007, 11:16 am in Materiale înscrise de Titus Hen

Culmi şi cătune uitate de vremuri şi de ... turişti. Dealul Vojdan, Valea Ţepeşeni şi cătunul Gherman. Parasim ceturile Siretului pe la 7: 30. Directia - Piatra unde ne intalnim cu Paul si Lenus ca de obicei la "Ursuleti". Din fericire ceata ne-a lasta in pace cu putin inainte de Piatra asa ca pornim voiosi spre Bicazul Ardelean (585m). Obiectiv: un traseu in premiera - culmea mai putin cunoscuta a Vojdanului si coborarea prin catunul Gherman. Dupa GPS aveam de mers cam 12 km + de urcat si coborat cam 800m. Harta zonei si drumul urmat Mergem cu ambele masini desi suntem doar patru, fiindca una o lasam in Bicaz Chei - imediat dupa ce trecem de pod in punctul in care vom cobori si cu cealalta ne intoarcem in Bicazul Ardelean la intersectia spre Tulghes - punctul de plecare. O luam pe sosea catre Bicaz Chei.

Permalink - 0 comentarii

Piatra Vitos


published Wed, Aug 29, 2007, 1:59 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Prima data am remarcat-o din Ceahlau. Varful se vede perfect inainte de a intra in padure cum cobori de pe Jgheabul lui Voda, din locul numit Saua La Palarie, loc din care arata ca un trunchi de piramida sau un con vulcanic undeva departe pe orizont.
Ne tot gandeam noi, ce sa fie? Initial l-am catalogat ca mult mai indepartatul Scaun al Domnului, apoi cu harta in fata am vazut ca ne-am inselat. Varful este de fapt Piatra Vitos (cu sh) si mai este cunoscut ca simplu Vitos, Hagota-Est sau Vit-havas avand inaltimea de 1609m.
Varful este marginit catre S, V si NV de firele de obarsie ale Putnei Intunecoase, catre N si E de paraiele care alcatuiesc Sumuleul (afluent al aceleiasi Putne Intunecoase) iar care SE de bazinul superior al vaii Laposului. Cel mai usor si rapid acces este din satul Hagota dar drumul pana acolo e cam peste mana pentru noi fiindca ar fi...

Permalink - 2 comentarii

Prin Cheile Laposului spre Barnadu


published Sat, May 5, 2007, 7:51 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Desi mai putin cunoscute decat cele ale Bicazului Cheile Laposului nu sunt cu nimic mai prejos. Nu impresioneaza prin inaltimea peretilor sau ingustimea lor dar acolo te simti mult mai aproape de munte decat facand slalom printre masini si dughene. Iar despre plaiurile Ciurgaului si micul catun Barnadu nu se poate vorbi decat la superlativ. Primavara la sfarsitul lui mai pantele se imbraca in galbenul florilor iar catunul este printre putinele asezari montane aflate aproape (ca distanta) dar in acelasi timp inca foarte departe de civilizatia sec. 21. E bine, e rau ... cine stie? Dar pentru ochi, cel putin, e o incantare.

Permalink - 2 comentarii

Cheile Sugaului - Munticelu


published Sun, Apr 22, 2007, 4:00 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

O tura scurta dar frumoasa prin rezervatia Cheile Sugaului-Munticelu.

Permalink - 0 comentarii

Piatra Poienii


published Wed, Apr 18, 2007, 7:10 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Un circuit in zona Pietrei Poineii din Cheile Bicazului. Fara a fi prea dificil dar nici prea usor, acesta ne conduce prin locuri mai putin umblate care o "loja" situata deasupra confluentei Bicajelului cu Bicazul.

Permalink - 0 comentarii

Plimbare prin Gradina Zanelor


published Mon, Apr 16, 2007, 2:53 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Desi Cheile Bicazului sunt o zona superumblata majoritatea nu se departeaza de sosea mai mult de cativa zeci metri asa ca poti avea placerea sa parcurgi in liniste trasee frumoase si curate chiar daca esti la doar cateva sute de metri - pe orizontala sau verticala :) - de aceasta.

Permalink - 0 comentarii

Iarna prin Suhard


published Thu, Mar 1, 2007, 6:55 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Un weekend petrecut prin zapezile imaculate ale Suhardului.

Permalink - 1 comentarii

Fagarasii - de la toamna la iarna


published Thu, Oct 26, 2006, 10:51 am in Materiale înscrise de Titus Hen

O tura frumoasa la trecerea dintre anotimpuri. De la ruginiul toamnei la albul zapezii.

Permalink - 1 comentarii

Spre Ciurgau - Tura de duminica


published Fri, Jun 9, 2006, 10:20 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

O tura care aminteste de Apuseni intr-o zona putin umblata situata in apropierea mult mai cunoscutelor chei ale Sugaului. Se poate face in orice anotimp iar iarna zona superioara este perfecta pentru schi de tura, ba chiar si pentru cel alpin.

Permalink - 0 comentarii

Pe cimpul cu florile


published Fri, Jun 3, 2005, 5:41 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Din zona Cheilor Bicazului lumea cunoaste de obicei doar sectorul de sosea, Lacul Rosu si vf Suhardul Mic. Putinii turisti care parasesc soseaua se indreapta de obicei spre Bicajel, Cupas si mai nou spre Cheile Sugaului. Aceasta tura (29-05-2005) este in intregime nemarcata dar este o tura usoara, pe care o recomand tuturor celor care ajung in zona. Nu pune probleme de orientare. Poate doar pe ceata sa nu gasesti cea mai buna varianta de urcus in saua de sub Vf Ciurgaului. Perioadele cele mai frumoase sint sfirsitul primaverii cind pajistile sint pline de flori (aprilie-mai) si toamna.

Permalink - 0 comentarii

Ceahlaul - in haine de iarna


published Thu, Mar 24, 2005, 6:08 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

O tura frumoasa facuta intr-un weekend din martie 2005. Muntele ne-a rasplatit si de asta data cu privelisti de neuitat in ciuda vremii urite de la plecare.

Permalink - 0 comentarii

Plimbare de duminica


published Mon, Dec 6, 2004, 12:19 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

O scurta plimbare prin locuri dragi mie si nu numai: zona manastirilor Agapia-Sihla-Varatec. Cine este doar in trecere sau ajunge intr-o duminica pe acolo poate iesi sus pe culmile Stinisoarei in doar citeva ore. In functie de timp, poate face o tura completa vizitind Varatecul-Sihla si Agapia cu intoarcere in Varatec pe drumul de la poalele padurii intr-o singura zi sau o poate lua pe rind. Cu siguranta nu va regreta. Aici este prezentata doar o scurta tura in jurul manastirii Varatec.

Permalink - 4 comentarii

Dincolo de limitele curajului


published Wed, Oct 29, 2003, 5:09 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Pilonul central al lui Freney

...Un italian şi un francez povestesc aceeaşi tragedie

Permalink - 5 comentarii

De unde poti cumpara echipament cu specific montan


published Thu, Oct 16, 2003, 8:48 am in Materiale înscrise de Titus Hen

Nota:
Incepind cu data de 15-10-2003 acest articol a devenit rubrica permanenta in sectiunea Ghid turistic\Echipament
www.alpinet.org/main/colshow_ro_idcol_1444_what_structuri_id_4.html
si ca urmare nu va mai fi actualizat aici.

Ca urmare a mai multor mesaje/cereri de le Alpinet2k am incercat sa adun la un loc toate informatiile vehiculate pe lista si nu numai despre magazinele cu profil echipament montan.

Permalink - 0 comentarii

A venit, a venit toamna ...


published Tue, Sep 23, 2003, 1:13 am in Materiale înscrise de Titus Hen

O suita de imagini pline de inegalabilele culori ale toamnei. Din pacate fisierul are cam 500k cu toate ca am renuntat la fondul sonor :( Asa ca cei care au un dail-up slab trebuie sa se inarmeze cu rabdare.

Permalink - 1 comentarii

Cheia-Topolnita-Retezat (si nu numai)


published Mon, Sep 1, 2003, 1:14 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Datorita timpului foarte scurt, concediul de anul acesta a fost mai mult o privire fugara aruncata frumusetilor din zonele prin care am trecut. Am inceput cu Cheie Cheia (Recea) din Buila-Vinturarita, am continuat cu Pestera Topolnita din Podisul Mehedinti, urmind Retezatul (zona centrala), cetatile Sarmizegetusa Ulpia Traiana si Regia si Ripa Rosie.

Permalink - 0 comentarii

Gura Portitei


published Fri, Jul 18, 2003, 3:36 pm in Materiale înscrise de Titus Hen

Informatii despre Gura Portitei - unul din ultimele locuri putin umblate de pe litoralul romanesc.

Permalink - 2 comentarii

Primavara prin muntii Moldovei


published Mon, May 12, 2003, 7:51 am in Materiale înscrise de Titus Hen

Trei ture in: Cheile Bicazului, Ceahlau si zona manastirii Horaita facute in primavara anului 2003

Permalink - 0 comentarii

Ceahlau - Toamna zadei


published Fri, Dec 6, 2002, 3:17 am in Materiale înscrise de Titus Hen

O tura de toamna in minunatul Ceahlau. Zada (laricea sau crinul cum i se mai spune) a fost leitmotivul turei. Culoarea sa galbena ne-a urmarit peste tot. Condusi de Catalin si Vio am parcurs Jgheabul Cabanei (sau al lui Gica) unul din cele mai dificile din masiv, am colindat printre zade pe Drumul Tzutzuienilor pina la "balcoanele" de deasupra J.Armenilor si apoi am iesit pe Vf. Ocolasul Mare pe un traseu inedit si spectaculos. A doua zi am coborit pe Piciorul Scurt prin J.Caprioarei bineinteles insotiti de nelipsitele zade.

Permalink - 1 comentarii

Ceahlau - Cheile Bistrei Mari si Brina Ocolasului Mare


published Sat, Sep 7, 2002, 4:08 am in Materiale înscrise de Titus Hen

Ceahlaul: Cheile Bistrei Mari si Brina Ocolasului Mare 01-09-2002 Cam tirziu, dar sa va povestesc si eu cum fu de Pasti. Plecarea duminica 5 mai 2002 ora 7: 00. Ca de obicei primavara, directia Ceahlau si tot ca de obicei ne intilnim cu restul grupului in Piatra Neamt. Continuam drumul spre Poiana Stanilelor unde ajungem pe la 10. Soare, cer senin si o liniste de catedrala. Ne asteptam ca aici la schit sa fie multa lume, ramasa dupa Inviere, dar nu era asa. Staretul, acelasi cu cel ce la schitul de sus de langa Dochia, ne spune ca a fost multa lume la slujba de Inviere dar a coborit, asa ca, desi avem corturile la noi, putem beneficia de ospitalitatea calugarilor. Totul sclipeste de curatenie. Chiliile au fost renovate. Acum au sobite de teracota, covoare pe jos si peretii proaspat varuiti. Popas in Poiana Stanilelor Stina...

Permalink - 4 comentarii

Periplu pe la Manastirile Moldovei: Varatec - Sihla - Agapia


published Thu, Jun 20, 2002, 6:20 am in Materiale înscrise de Titus Hen

Manastirile Moldovei: Varatec - Sihla - Agapia 14-04-2002 Muntii Neamtului au un specific aparte. Aici nu te intimpina prapastii ametitoare sau creste ascutite ci doar fosnetul padurii, tulburat doar de adierea vintului sau de toaca ce cheama la slujba a vre-unei manastiri. In putine locuri poti intilni atitea asezari monahale intr-un perimetru atit de restrins. Pe de-o parte spre valea Moldovei, Agapia Noua, Agapia Veche si Varatec, de cealalta parte a muntelui Secu si Sihastria iar sus pe culme Sihla care a fost pina nu de mult unul din cele mai retrase asezaminte monahale. Schitul Silhla Azi sunt singur. Desi acum soarele straluceste sus pe cer, ninsoarea din seara precedenta a cam speriat lumea si nu am gasit amatori de drumetie pe la 9 cind m-am hotarit sa plec. Pornesc din fata Manastirii Varatec pe poteca marcata cu punct albastru ce duce la Schitul Sihla. Pe placuta indicatoare scrie: Sihla 4-5 ore, P. Tigancii...

Permalink - 3 comentarii

Concediu 2001


published Sun, Dec 30, 2001, 12:08 am in Materiale înscrise de Titus Hen

Concediul 2001 23 Noiembrie 2001. Vine iarna, afara a cazut deja prima zapada. Se fac planuri pentru prima iesire de iarna din acest sezon, de petrecere a revelionului,… Vara parca nici nu a fost. Prinsi in viltoarea treburilor zilnice nu am mai reusit sa ajungem pe munte de la concediu incoace. Dar concediul este viu in amintirea noastra si daca nu reusim sa ajungem noi la munte, aducem muntele la noi vizionind filmuletele facute de Paul in cele doua saptamini petrecute umblind hai-hui prin tara. Portitza Bucegi Fagaras Dar sa va spun cum a fost…   Nota...

Permalink - 3 comentarii

Jgheabul Armenilor


published Thu, Sep 13, 2001, 1:17 am in Materiale înscrise de Titus Hen , Pe drumuri de munte

Click to enlarge Ceahlau - Jgheabul Armenilor Ceahlau - Frumuseti ascunse Jgheabul Armenilor Foto © Paul Airinei 28 iulie 2001. Din nou pe munte ! De data aceasta o iesire mai scurta, dar nu-i nimic, concediul se apropie cu pasi repezi. Plecam simbata la prinz, la 16 suntem in Bicazul Ardelean, urcam cei cca 20 km de drum auto si forestier iar pe la 17 suntem in Stanile. Restul grupului inca nu s-a intors din tura asa ca facem o plimbare pe drumul forestier care urca spre Dochia sa ne oxigenam putin plaminii imbicsiti de aerul prafuit al oraselor. Pe drum intilnim o multime de bouleni care par sa fie desprinsi din reclame: bine legati si cu dimensiuni impresionante. Unii au chiar veleitati de alpinist si s-au urcat deasupra unor pereti de stinca! Probabil asa s-a nascut ideea din bancul cu laptele praf! Ii lasam in legea lor (din pacate, dupa cum se va vedea, reciproca nu a fost...

Permalink - 3 comentarii

Primavara prin poienile Ceahlaului


published Sat, Jun 23, 2001, 4:52 am in Materiale înscrise de Titus Hen , Pe drumuri de munte

Click to enlarge Untitled Document Ceahlau - Frumuseti ascunse Turnul lui Budu Foto © Paul Airinei Vedere din Poiana Stanilelor cu Turnul lui Budu, Ocolasul Mare, Piatra Sura si schitul Click aici pentru o imagine mai mare   Turnul lui Budu Piatra Sura Aprilie 2001. A venit rindul Ceahlaului! Dupa multi ani in care am mers mai mult cu familia -deoarece grupul cu care mergeam pe munte la inceputul anilor 90 s-a destramat - se pare ca vom reusi o tura cu un grup mai numeros. Ideea acestui grup s-a format in iarna cind m-am intilnit intimplator la Cabana Dochia cu doamna Mica, Paul si familia sa. Din vorba in vorba am aflat ca sint si ei alpinetzi si deoarece aveam un numitor comun, MUNTELE , am hotarit sa pastram legatura. Dupa o iesire in iarna pe care noi am ratat-o datorita unor probleme ivite in ultimul moment acum se pare ca nimic nu ne va opri sa ne...

Permalink - 0 comentarii

Cheile Bicazului - Frumuseti ascunse


published Sat, Jun 23, 2001, 4:32 am in Materiale înscrise de Titus Hen , Pe drumuri de munte

Click to enlarge Cheile Bicazului - Frumuseti ascunse Politele Bardosului-Pestera Flacara Primavara. Pereti inalti pana la cer. Soseaua intra in Gatul Iadului si apoi iese la loc mai deschis acolo unde apa Bicajelul se adauga apelor Bicazului. Ochiul obisnuit cu peretii redescopera cu drag trasee cunoscute: Surplomba, Armata, Santinela, Hornul Mare, Fisura Neagra. Autobuzul iese din chei, urca cu greu serpentinele stranse ale soselei, prilej cu care admiram Piatra Altarului, apoi se strecoara prin tunel si ne lasa in fata cabanei Cheile Bicazului. O luam pe scurtatura si urcam spre "Vila Greierasul" fostul loc de "cazare" al iesenilor in Cheile Bicazului. Din "vila" nu a mai ramas decat scheletul asa ca intindem corturile si organizam tabara. A trecut ceva timp de cand nu am mai fost pe aici. Cezar si Mitica sunt pentru prima data in zona. Lucy si cu mine mai vechi in ale muntelui ne reamintim cu placere de vremurile studentiei cand iesirile de...

Permalink - 0 comentarii

Huda lui Papara-Cheile Rimetilor


published Sat, Jun 16, 2001, 6:59 am in Materiale înscrise de Titus Hen , Pe drumuri de munte

Click to enlarge Untitled Document Huda lui Papara si Cheile Rimetilor De mult planuiam o iesire in aceasta zona. Dupa ce am studiat toate hartile si articolele despre zona am stabilit sa facem tabara de baza la Huda lui Papara si de acolo sa trecem o zi peste munte in Cheile Rimetilor. Zis si facut ! Rucsacii au fost scosi de prin cotloane, echipamentul pregatit din timp si-a gasit cite un coltisor liber prin rucsaci si ... Gata ! La drum ! Directia, Huda lui Papara ! Drumul de noapte cu trenul prin Vatra Dornei pina la Cimpia Turzii ne-a supus la o prima "proba". Chirciti pe banchetele incomode, incercind sa atipim, am asteptat cu rabdare trecerea celor aproape 10 ore cit face asa zisul accelerat de la Pascani la Cimpia Turzii. De aici autobuzul ne duce in Turda, unde ne reintilnim cu mocanita, trenuletul de buzunar. Mie si lui Luci mocanita ne trezeste amintiri mai vechi, cind cu vreo 10 ani in urma...

Permalink - 0 comentarii