Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Kiru Chiș Dorin in de-ale lui chis dorinNe întorceam de la Vulcanii noroioși (spre Brașov) cînd în raza localității Măgura, un indicator spre dreapta indicînd Bozioru ne aduce aminte de existența unor chilii săpate în stîncă. Acesta a fost startul într-o probă de orientare rutieră, avînd ca protagonistă o Dacie demult obișnuită cu forestierele Romaniei.

La Bozioru am ajuns după mai bine de o oră, străbătînd nenumărate drumeaguri ce suie și coboară relieful colinar, întrebînd de cîte ori a fost posibil și nu în ultimul rînd luînd cu noi al șaselea pasager, un "ghid" local ridicat de la masa unui bufet. Mașina am părăsit-o într-o curbă din care drumul devenea impracticabil. Un scurt urcuș prin pădure ne scoate în satul pe care-l străbatem pe ulița desfundată pînă în fața unei case unde schimbăm vremelnicul "ghid"cu unul aflat în vacanță, dispus să zburde pe coclauri.

- Și zici că pe aici cunoști vreo chilie săpată în stîncă?

-Sînt multe, da' nu avem timp să mergem pe la toate. Vă duc la două care sînt mai aproape.

Îl urmăm bucuroși că informațiile noastre se adeveresc. Peisajul domol cu păduri și poiene lasă să se vadă deseori coloane tăioase de rocă. Mărșăluim o vreme, după care ghidul nostru se oprește arătînd spre un turn ce se semețește dintr-o muchie împădurită.

- Acolo e prima.

- Acolo în turn?

- Da.

Mocirlindu-ne printr-o mlaștină ce trădeză un izvor, ajungem la o cărare abruptă ce se strecoară pînă la baza turnului. La 5-6 m deasupra noastră zărim deschiderea unei intrări. Din căteva bîrne aflate la fața locului improvizăm o schelă șubredă cu ajutorul căreia, pe rînd, vizităm micuța chilie în care nu am fi încăput cu toții. De la fereastra dreptunghiulară panoramăm o parte din drumul pe care am venit. Un perete poartă cîteva picturi recente lăsate de vre-un artist în căutare de liniște și izolare. Pereții scobiți drept subliniază simplitatea specifică unei vieți trăită între natură și divin. Ridicat deasupra poienei, cuibul pare într-adevăr propice desprinderii de cele lumești.

Coborîm la cărare și ne continuăm drumul, intrînd în cele din urmă în pădure. După 15 minute de urcuș, versantul se transformă într-un perete compact de stîncă, puțin înclinat, în care descoperim cea dea doua chilie. O deschizătură dreptunghiulară ne lasă să patrundem în spațiul invadat de frunze uscate, iluminat parcimonios printr-o ferestruică cu arcadă ogivală. De astă dată, încăperea lunguiață e mult mai spațioasă și mai rece. Neavînd multe de observat în semiobscuritatea dinăuntru, ieșim să cercetăm detaliile de la exterior. De-alungul chiliei, un șanț săpat la înălțime îndeplinește oficiu de streașină, dirijînd în lături apa de ploaie, iar puțin mai jos, cîteva găuri pătrate adîncite în perete își ascund enigmatice rostul. Să fi susținut vreodată grinzi? Adăstăm la rădăcina copacilor înalți impregnîndu-ne de liniștea locului, în timp ce gîndul încearcă să zugrăvească imaginea altor chilii ascunse prin peisajul ce nu le trădează. Undeva peste deal se poate ajunge la Colți, unde există un muzeu al chihlimbarului.

Însoțiți de ghidul nostru ne întoarcem în sat apoi la mașina ce ne așteaptă în cotul drumului. Dincolo de norii de praf ridicați de autoturism, rămîne enigmatic Bozioru.

Author: Kiru Chis Dorin
Views: 3088, Last update: Fri, Nov 28, 2003


Comment
Fără foto cornel sora, Fri, Dec 26, 2003, 4:24 pm

interesanta zona ai ales sa o strabati. am fost si eu de multe ori in acea zona, com Bozioru (satul Nucu).pe o vreme frumoasa, intradevar chiliile sunt de o frumusete deosebita.:-D

Comments for this article
Login or register to comment