Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Kiru Chiș Dorin in de-ale lui chis dorinEXPEDIȚIA ROMÂNO-UKRAINIANA DE EXPLORARE SPEOLOGICA "BABUGAN`97"În urma invitației primite în februarie 1997 din partea Asociației Ukrainiene de Speologie, Departamentul Competiții - Expediții din cadrul Federației Române de Speologie a hotărât participarea la "Expediția Babugan`97" din M. Iaila, Peninsula Crimeea, urmată de participarea la Întrecerile Internaționale de Speologie Sportivă ale Ukrainei. Echipa formată avea în componență 10 speologi de la cluburile "Focul Viu" București și "Cristal" Oradea.

Am plecat marți 22.04.`97 cu trenul România Expres. Cu toata lațimea neobișnuita a vagoanelor rusești ne simțeam strâmtorați printre rucsacii și bananele ce ascundeau privirilor mai bine de 500 kg de materiale necesare bivuacului și explorarii subterane. Chișinau, prima decepție: priviți ca și straini coborâți sa ia aer, câțiva militari din corpul de paza ne gasesc nod în papura pentru ca apoi, în schimbul câtorva marci să închida ochii. Dupa îndelungi proteste, scapam. La vama ukrainiana granicerii trec dar vameșii rămân. Argumentele verbale îi lasa insensibili. În urma scenariului ticluit în spatele forței, a 15-a parte din cheltuielile expediției rămâne în buzunarele lor.

Kievul ne întâmpină cu primavara. Cupole poleite cu aur, blocuri de 15-20 de etaje, un metrou vijelios și adânc, câteva cladiri impunatoare prin masivitate, în rest cenușiul monoton, remanența a unei perioade ce nu avea nevoie de reclame. Pe malul Niprului vizitam manastirea PECERSKAIA-LAVRA și catacombele în care sînt zidiți de vii câțiva calugari. Ieșim bucuroși ca mai exista soare.

Dupa 20 de ore petrecute între vagonul restaurant și cușete descindem în Sinferopol unde suntem întâmpinați de speologi din Crimeea. Primul obiectiv al expediției este Platoul Chatîrdag. Colegii noștri ne-au adus aici pentru a vizita doua peșteri amenajate, considerate a fi foarte frumoase: Mramornaia și Emine Bair Hosar. Realitatea confirma spusele lor, totuși imaginile din albumele cu P. Piatra Altarului pe care le-am facut cadou ukrainienilor cu puțin timp în urma sînt mai frumoase.

A doua zi coborâm la șosea și cu ajutorul trolebuzului ajungem la Alușta, o stațiune de pe litoralul ukrainian unde revedem Marea Neagra în care fugim sa ne muiem picioarele. Urmatoarele 2 zile târâm dupa noi bagajele expediției. Platoul Babugan ni se arata ca un ținut suspendat la 1400 m altitudine, cu margini prapastioase ce cad în mare, o întindere brazdata în toate direcțiile de minifaleze de calcar cu lungimi cuprinse între zeci și sute de m la poalele carora sub acumularile masive de zapada se ascund neștiute avene. Fosta zona de exerciții a unei unitați de rachete, actualmente rezervație naturala, Platoul Babugan este virgin din punct de vedere speologic. Dupa o săptămână și jumatate tragem linie: 11 avene noi, monstruos de strâmte.

Coborâm din nou în Alușta. O fotografie cu o maimuțica sau lângă un arbore local cu aspect exotic, o plimbare cu calul dus de dârlogi sau poate o achiziție de artizanat plin de scoici și insigne cu C. C. C. P., iata oferta turistica a Aluștei. Un set de ilustrate prezinta frumusețile unui litoral flancat de falezele calcaroase ale M. Iaila însa nu gasim decât câteva harți rutiere și un singur pliant turistic foarte sumar. Engleza este o limba cu adevarat straina.

Cu trolebuzul strabatem cei 60 de km înapoi spre Simferopol într-un autentic decor montan, apoi dupa înca o noapte petrecuta în tren coborâm în uriașa gara din Harcov. No cupole aurite, no blocuri înalte, no calugari zidiți, doar cladiri masive și cenușiul obișnuit. Fara rezultate notabile la Campionate, dupa trei zile de întreceri suntem bucuroși sa ne suim în leneșele trenuri ukrainiene cu destinația București. Împuțiți dupa trei săptămâni de "salbaticie" avem mai multa trecere la granița astfel încât ultimele marcuțe rămân pe fundul propriilor buzunare. În sfârșit România! Sâmbătă 10.05.`97 pașim pragul casei fara nici-un ban în buzunar: expediția asta a facut toți banii!

Dorin Chiș, Cristal Oradea
Author: Kiru Chis Dorin
Views: 2487, Last update: Fri, Nov 28, 2003


Login or register to comment