Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Kiru Chiş Dorin in de-ale lui chis dorin



EXPEDIŢIA ROMÂNO-UKRAINIANA DE EXPLORARE SPEOLOGICA "BABUGAN`97"



În urma invitaţiei primite în februarie 1997 din partea Asociaţiei Ukrainiene de Speologie, Departamentul Competiţii - Expediţii din cadrul Federaţiei Române de Speologie a hotărât participarea la "Expediţia Babugan`97" din M. Iaila, Peninsula Crimeea, urmată de participarea la Întrecerile Internaţionale de Speologie Sportivă ale Ukrainei. Echipa formată avea în componenţă 10 speologi de la cluburile "Focul Viu" Bucureşti şi "Cristal" Oradea.

Am plecat marţi 22.04.`97 cu trenul România Expres. Cu toata laţimea neobişnuita a vagoanelor ruseşti ne simţeam strâmtoraţi printre rucsacii şi bananele ce ascundeau privirilor mai bine de 500 kg de materiale necesare bivuacului şi explorarii subterane. Chişinau, prima decepţie: priviţi ca şi straini coborâţi sa ia aer, câţiva militari din corpul de paza ne gasesc nod în papura pentru ca apoi, în schimbul câtorva marci să închida ochii. Dupa îndelungi proteste, scapam. La vama ukrainiana granicerii trec dar vameşii rămân. Argumentele verbale îi lasa insensibili. În urma scenariului ticluit în spatele forţei, a 15-a parte din cheltuielile expediţiei rămâne în buzunarele lor.

Kievul ne întâmpină cu primavara. Cupole poleite cu aur, blocuri de 15-20 de etaje, un metrou vijelios şi adânc, câteva cladiri impunatoare prin masivitate, în rest cenuşiul monoton, remanenţa a unei perioade ce nu avea nevoie de reclame. Pe malul Niprului vizitam manastirea PECERSKAIA-LAVRA şi catacombele în care sînt zidiţi de vii câţiva calugari. Ieşim bucuroşi ca mai exista soare.

Dupa 20 de ore petrecute între vagonul restaurant şi cuşete descindem în Sinferopol unde suntem întâmpinaţi de speologi din Crimeea. Primul obiectiv al expediţiei este Platoul Chatîrdag. Colegii noştri ne-au adus aici pentru a vizita doua peşteri amenajate, considerate a fi foarte frumoase: Mramornaia şi Emine Bair Hosar. Realitatea confirma spusele lor, totuşi imaginile din albumele cu P. Piatra Altarului pe care le-am facut cadou ukrainienilor cu puţin timp în urma sînt mai frumoase.

A doua zi coborâm la şosea şi cu ajutorul trolebuzului ajungem la Aluşta, o staţiune de pe litoralul ukrainian unde revedem Marea Neagra în care fugim sa ne muiem picioarele. Urmatoarele 2 zile târâm dupa noi bagajele expediţiei. Platoul Babugan ni se arata ca un ţinut suspendat la 1400 m altitudine, cu margini prapastioase ce cad în mare, o întindere brazdata în toate direcţiile de minifaleze de calcar cu lungimi cuprinse între zeci şi sute de m la poalele carora sub acumularile masive de zapada se ascund neştiute avene. Fosta zona de exerciţii a unei unitaţi de rachete, actualmente rezervaţie naturala, Platoul Babugan este virgin din punct de vedere speologic. Dupa o săptămână şi jumatate tragem linie: 11 avene noi, monstruos de strâmte.

Coborâm din nou în Aluşta. O fotografie cu o maimuţica sau lângă un arbore local cu aspect exotic, o plimbare cu calul dus de dârlogi sau poate o achiziţie de artizanat plin de scoici şi insigne cu C. C. C. P., iata oferta turistica a Aluştei. Un set de ilustrate prezinta frumuseţile unui litoral flancat de falezele calcaroase ale M. Iaila însa nu gasim decât câteva harţi rutiere şi un singur pliant turistic foarte sumar. Engleza este o limba cu adevarat straina.

Cu trolebuzul strabatem cei 60 de km înapoi spre Simferopol într-un autentic decor montan, apoi dupa înca o noapte petrecuta în tren coborâm în uriaşa gara din Harcov. No cupole aurite, no blocuri înalte, no calugari zidiţi, doar cladiri masive şi cenuşiul obişnuit. Fara rezultate notabile la Campionate, dupa trei zile de întreceri suntem bucuroşi sa ne suim în leneşele trenuri ukrainiene cu destinaţia Bucureşti. Împuţiţi dupa trei săptămâni de "salbaticie" avem mai multa trecere la graniţa astfel încât ultimele marcuţe rămân pe fundul propriilor buzunare. În sfârşit România! Sâmbătă 10.05.`97 paşim pragul casei fara nici-un ban în buzunar: expediţia asta a facut toţi banii!

Dorin Chiş, Cristal Oradea
Author: Kiru Chis Dorin
Views: 2793, Last update: Fri, Nov 28, 2003


Login or register to comment