Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Ileana Bocanciu in de-ale lui ileana bocanciu

PRIMUL EXPERIMENT ROMÂNESC DE EVALUARE A MODIFICĂRILOR METABOLICE ŞI IMUNE ALE ORGANISMULUI UMAN LA TEMPERATURI SCĂZUTE

I. IMUNOGLOBULINELE SERICE ŞI TERMOREGLAREA

Înfiinţarea în anul 2004 a primei baze româneşti de cercetări ştiinţifice, Law-Racoviţă, în Antarctica a însoţit derularea, în cadrul Programului Naţional VISAN, a proiectului coordonat de Institutul Român de Cercetări Polare, ce are ca obiectiv evaluarea modificărilor metabolice şi imune induse de stresul expunerii organismului uman la frig.

Cinci adulţi (2 bărbaţi - Teodor Negoiţă, Marius Prundaru şi trei femei - Ileana Bocanciu, Elena Toma şi Cătălina Posta, între 25, 5 - 58, 4 ani) s-au expus continuu în perioada 17-28 februarie 2005, la temperaturi de până la - 25OC şi viscole frecvente cu viteza vântului de până la 23 m/s, condiţii similare cu cele ale verii pe coasta Antarcticii. Experimentul s-a desfăşurat în Munţii Bucegi, la altitudinea de 2257m, cu cazare în corturi.

Perioadele de repaus din timpul zilei au  alternat cu 1-2 intervale de efort fizic susţinut (2-4 ore / zi). S-au efectuat măsurători ale temperaturii corporale (orale), pulsului şi tensiunii arteriale, dimineaţa, seara precum şi înainte şi după efortul fizic. Proteina C-reactivă (CRP) şi imunoglobulinele (Ig) au fost determinate, prin imunodifuzie radială în probele de sânge recoltate la orele 9: 00 în zilele 1, 8 şi 13.

Nici un subiect nu a prezentat creşteri ale concentraţiilor CRP. Comparativ cu ziua 1, nivelurile serice ale IgA şi IgG au fost crescute în ziua a 8-a cu 20, 9%, respectiv cu 16, 75%, la trei subiecţi (grupa A) şi scăzute cu 21, 2% respectiv 17, 39% la ceilalţi doi subiecţi (grupa B) cu mâini şi ochi tumefiaţi de frig. În acest interval de timp, media temperaturii corporale, măsurată dimineaţa şi seara, a scăzut la sfârşitul zilei, nesemnificativ la grupa A (de la 36, 42OC la 36, 22OC) şi semnificativ la grupa B (de la 36, 12OC la 34, 04OC). Aceste modificări au fost însoţite de creşteri medii ale tensiunii arteriale şi pulsului, mai accentuate la grupa B (139/91 mmHg vs 156/101 mmHg şi 80/min vs 103/min) decât la grupa A (133/88 mmHg vs 146/92 mmHg şi 76/min vs 96/min). Între zilele a 8-a şi a 13-a, nivelurile IgA şi IgB au prezentat o tendinţă de scădere în grupa A şi respectiv de creştere în grupa B, ceea ce a corespuns cu o tendinţă de echilibrare a tensiunii şi pulsului între cele două grupe. În cursul intervalului de expunere la frig, s-a evidenţiat o tendinţă de scădere a saturaţiei cu oxigen a sângelui arterial (Sa O2) mai mare la grupa A (97, 3% vs 95, 7%) decât la grupa B (98, 5% vs 96, 7%).

În concluzie, aceste rezultate preliminare arată că temperaturile scăzute pot influenţa nu numai funcţiile cardiovasculare, ci şi pe cele imune, IgA şi IgG având rol de markeri serici pentru adaptarea la frig.

Negoiţă Teodor - Institutul Român de Cercetări Polare, Topârceanu Florica - Institutul de Virusologie "Şt. S. Nicolau", Ursaciuc Cornel - Institutul Naţional de Patologie "Vicor Babeş", Cristea Cristina - Spitalul Clinic de boli Infecţioase "Victor Babeş" 

Lucrarea a fost prezentată în amănunt la Simpozionul de Imunopatologie "Progrese în imunopatologia clinică şi imunofarmacologie", desfăşurat în la Târgu Mureş, în perioada 07-09 aprilie 2005, sub auspiciile Academiei de Ştiinţe Medicale filiala Târgu Mureş şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Author: Teodor Negoiţă şi colaboratorii
Views: 12512, Last update: Sun, Apr 17, 2005


Login or register to comment