Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Alex Rusu in de-ale lui Alex Rusu

        În septembrie 2006 am avut ocazia să realizez o ascensiune pe vârful Athos (Athon) de 2030m, cel mai înalt din peninsula Muntele Athos, aflată în regiunea Halkidiki din Grecia. Acesta continuă să reprezinte centrul ascetismului ortodox de peste o mie de ani. Sfântul Munte este o subdivizune administrativă a Greciei, un stat monahal autonom, ce adăpostește aproximativ 1800 de călugări în 20 de mănăstiri (17 grecești, una rusească, una sârbească și una bulgărească) și numeroase schituri și chilii.

          Accesul în Sfântul Munte este permis doar bărbaților pe baza unor permise ce trebuie rezervate din timp (informații complete pe www.mountathosguide.com). Punctul de plecare al pelerinajului este orașelulOuranoupoli (curse zilnice de autobuz din Salonic- preț 10 euro, durata 2h), de unde pleacă un feribot cu destinația finală Dafni (preț 4, 5 euro, durata 2h). Vasul oprește la mai multe debarcadere și mănăstiri de pe coasta sud-vestică a peninsulei.

          În Dafni, portul principal al Muntelui, coboară  majoritatea călătorilor și a vehiculelor. Aici se gasesc o tavernă, magazine pentru turiști,  Paza de Coastă și Vama, care percheziționează turiștii la plecare, în cautarea casetelor video și a obiectelor de patrimoniu. Turiștii sunt așteptați de două autocare, care îi duc in Careia (2, 5 euro, 1h). Construcția drumurilor forestiere a început în anii '60 și acum acestea leagă între ele toate mănăstirile. Implicit, acest fapt a dus la introducerea treptată a ''binefacerilor'' epocii moderne: autovehicule (fiecare mănăstire are mai multe 4WD, camioane, tractoare), grupuri electrogene, telefoane, PC-uri.

          În Careia, capitala Sfântului Munte, se află consiliul religios de conducere al acestuia, un restaurant, un han, câteva magazine și birourile autorităților statului elen. Pelerinii sunt așteptați de microbuze conduse de calugări în regim de taxi, ale căror trasee  ating majoritatea mănăstirilor.

          În extremitatea estică a peninsulei, după 2h de mers cu mașina  se ajunge la Schitul Românesc Prodromu (250m altitudine), înființat în 1857. De la Careia până aici, drumul trece pe lângă mai multe mănăstiri, printre care și cea mai importantă din Munte- Marea Lavră.

Schitul Prodromu

         

           

          La Prodromu se află în jur de 30 de călugări români,  în frunte cu Starețul Petroniu Tănase,  a căror deosebită ospitalitate am cunoscut-o și eu.  În ultimii 20 de ani, prin eforturile remarcabile ale monahilor noștri, cu sprijinul credincioșilor donatori, al statului român și, în măsură insuficientă, al celui elen, schitul a fost restaurat în întregime, fiind în prezent unul dintre cele mai frumoase și bine organizate lăcașuri din Sfântul Munte.

          Aici se termină drumul carosabil și mai departe se utilizează rețeaua de poteci pentru catâri, care pe vremuri reprezentau singurul mod de deplasare și transport a poverilor.

Vedere din S, din potecă,  a masivului

                    

          Traseul spre vârf folosește la început poteca principală (de la Prodromu spre Schitul Sf. Ana)  până la  Kerasia (3h de mers, 800m altitudine), o așezare de chilii grecești, unde se poate înnopta, prin bunăvoința călugărilor.

Caravană de catâri pe potecă

                   

          Singura potecă spre Athos începe din poteca principală, la 15 minute de mers din Kerasia. Izvorul din intersecție este ultima sursă de apă până în vârf (dacă nu curge apă la robinet verificați canalul din tufișurile de mai sus). După două ore de urcat prin pădure și arbuști se ajunge la Paraclisul Panaghia (Sf. Fecioară, 1500m altitudine), aflat în prezent în reconstrucție. Călătorii nu se mai pot adăposti aici, întrucât este ocupat de muncitori.

Paraclisul Panaghia și vârful Athosîn fundal

         

          Traseul iese din zona împădurită și continuă prin ''gol'' și stâncării încă 1, 5h până la Paraclisul Metamorfosi de pe vârf. Pe vreme senină, priveliștea este deosebită, se poate admira atât Muntele cât și întreaga regiune Halkidiki. În Paraclis se pot adăposti 6-7 persoane și există un rezervor cu apă de ploaie, pături și saci de dormit. Aici urcă în fiecare vară  călugări de la mai multe mănăstiri și prăznuiesc hramul Sfântului Munte.

Vedere spre S

 

         

Vedere de pe vârf spre N

    

         

          Traseul nu prezintă dificultăți deosebite și poate fi parcurs de orice drumeț în stare fizică bună, cu un minim de echipament de munte. Marcajele sunt foarte rare, doar pe porțiunea finală existând niște semne, iar  pentru citirea indicatoarelor este necesară cunoașterea literelor grecești. În opinia mea,  condițiile mai dificile se datorează dorinței de păstrare a tradițiilor monahale, Muntele Athos fiind mai degrabă un loc pentru reculegere și meditație decât pentru turism.

         

Paraclisul Metamorfosi

          Întregul traseu (Prodromu-vârful Athos și retur) poate fi parcurs și într-o zi-lumină, dar într-un ritm susținut (aproximativ 12h de mers), mai ales că porțile mănăstirilor se încuie la apus.

         

          În sezonul călduros lipsa apei combinată cu un soare puternic poate fi  o problemă (aprovizionarea mănăstirilor se face prin aducțiuni de la izvoare și cisterne), iar iarna, cu toate că este blândă, se produc furtuni deosebit de  puternice, mai ales în această regiune înconjurată din trei parți de mare. Vegetația este bineînțeles mediteraneană, iar fauna cuprinde (din experiența proprie): porci mistreți, vulpi, șacali (mai mici), căprioare, șerpi etc.

          Din motive lesne de înțeles, în Muntele Athos se recomandă să se respecte un anumit cod de conduită, care se confundă în mare parte cu regulile bunului simț în orice lăcaș de cult. Pelerinii  primesc găzduire și masă gratuit în mănăstiri, în limita locurilor disponibile. În general, în mănăstiri, fotografierea este interzisă.

          Un al doilea așezământ românesc este Schitul Lacul, aflat la 4 km în interiorul peninsulei și accesibil din drumul principal pe potecă..

          Pentru plecare, aceleași autocare pleacă din Careia spre Dafni zilnic la ora 10, unde au legătură cu feribotul spre Ouranoupoli.

          Închei prin a spera că această scurtă descriere v-a stârnit interesul și vă îndemn să încercați o excursie sau chiar un pelerinaj în acest colț al lumii în care viața  se desfășoară mult mai încet decât suntem noi obișnuiți.

Author: Alex Rusu
Views: 11265, Last update: Mon, Nov 20, 2006


Login or register to comment