Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Kiru Chiș Dorin in de-ale lui chis dorin

Oficial am plecat în Pirinei în 6 august 2008, dar în fapt eram acolo de aproape un an, din ziua când întâmplător am văzut pe net o fotografie a canionului Ordesa. Așa cum lemnele pot să te încălzească de două ori (o dată când le tai și apoi când le pui pe foc), prima călătorie, virtuală, la hartă și pe Google Earth, se consumase deja. Ce mai, eram deja umblat prin Spania, știam de unde se ia autobusul și la ce oră, unde e hotelul, unde se poate campa și care e diferența de nivel pe traseele vizate. Pe hârtie toate se înlănțuiam fără greș și nu ne mai rămânea decât să plecăm cu corpul acolo unde mintea ajunsese deja. O povestioară spune că în vestul îndepărtat căpeteniile Pieilor Roșii au fost invitate la oraș. După călătoria cu trenul, albii au urcat pe cai și au fost foarte nedumeriți să-i vadă pe indieni așezându-se.
- Ce faceți, nu veniți? i-au întrebat
-Nu, așteptăm să ne ajungă gândurile
La noi era invers.

Pentru cei formați pe crestele Carpaților  românești, Pirineii sunt o posibilă opțiune. Sunt doar cu puțin mai înalți decât munții noștri, etalând piscuri de 2800-3400m și exceptând turele de iarnă, nu ridică probleme tehnice, doar că distanțele pe verticală sunt remarcabile astfel că îți trebuie o minimă condiție fizică pentru a-i aborda. Față de celebrii Dolomiți nu sunt atât de prinși în chingile civilizației astfel că străbătându-i cu cortul în spate te poți bucura pe deplin de liniștea unei căldări glaciare, de ropotul unei cascade sau de spectacolul vulturilor și al marmotelor. Mai mult ca orice însă, sunt grandioși și cel mai bine realizezi asta în prăpăstiile canionului Ordesa sau în imensul circ Gavarnie.

De ce Ordesa?
Fără îndoială, pentru spațiul montan, Ordesa este un superlativ comparabil ca nume cu Veneția, Roma sau Barcelona. În 16 august 1918 a fost înființat Parcul Național Ordesa - Monte Perdido ce poate fi parcurs fără taxe de intrare, oferind peisaje grandioase. Amenajările parcului sunt făcute cu mult bun gust și discreție încadrându-se perfect în cadrul natural. În plus Ordesa oferă un bun loc de pornire spre vârful Monte Perdido 3355m (ca înălțime al doile vârf din lanțul Pirinean, după Aneto – 3404m) și mai ales, prin impresionanta Breșă Roland, spre Circul Gavarnie (Franța), cu a lui Grand Cascade de 422m.


Costuri:
În perioada de vară, costul unei ture de 10 zile prin masivul Ordesa se ridică la aproximativ 500 Euro/om. În mare, cheltuielile noastre au fost:
210 Euro – avion
70 Euro – transferuri la și de la aeroport
80 Euro – transport prin Spania (pe siteul www.alosa.es găsiți mersul autobuselor cu tot cu costuri)
50 Euro – cheltuieli de cazare
restul – diverse, mâncare, apă, echipament etc.

Acces:
În primul rând pentru români Pirineii nu necesită viză, fiind situați în spațiul European, la granița dintre Franța și Spania.
Datorită distanței mari față de România se recomandă zborul cu avionul până la Barcelona, de unde cu 3 autobuse (Barcelona-Huesca-Sabinanigo-Torla) se ajunge în Torla, ultima localitate înainte de munte.
Torla este un sat minuscul deservit de o singură cursă auto/zi așa că planificarea călătoriei trebuie făcută cu atenție. Mersul autobuselor (trenul ocolește mult) se poate consulta pe www.alosa.es, un site excelent ce ne-a furnizat informații 100% adevărate. Atenție!!! Autobusele nu iau pasageri decât în limita locurilor disponibile pe scaune, iar cursele de Huesca sunt destul de aglomerate astfel încât nu e o precauție lipsită de sens să vă procurați bilete din timp, chiar cu o zi înainte, în cazul în care v-ați programat câteva zile de vizită prin Barcelona (pentru a vizita pe îndelete Barcelona vă sunt necesare măcar 3 zile). Autobusele spre Huesca pleacă din autogara Sants situată lângă principala gară feroviară Sants Estacio la care se ajunge lejer cu metroul (linia L3, verde, stația Sants Estacio).
Din Torla pleacă autobuse din 15 în 15 minute spre Pradera Ordesa (poiana Ordesa), punctul de intrare în Parcul Național (ieșiți cu ¼ mai ieftin dacă optați pentru un bilet dus-întors).

Ultimele cumpărături:
Ultimele cumpărături le puteți face în Torla. Torla este un mic sat de munte, foarte cochet, cu vechi clădiri din piatră sau cu altele noi, imitându-le foarte bine pe cele vechi. Aici găsiți camping, restaurante și hostaluri dar și magazine alimentare sau cu echipament montan. Pâinea din Torla (baghete lungi) este bună – nouă ne-a rezistat o săptămână (în pungă) fără să mucegăiască sau să se altereze. Tot aici găsiți butelii pentru primus, cu sau fără filet (nu e voie să le aduceți de acasă pe avion) și ghiduri montane și hărți pe alese (în franceză, spaniolă, engleză).
 Prezentarea masivului
În zonă există 4 zone mari de interes:
1. Canionul Ordesa
2. Canionul Anisclo
3. Vârful Monte Perdido
4. Breșa Roland/Circul Gavarnie

Canionul Ordesa – principalul obiectiv
Este o vale lungă de câțiva km, largă, străjuită de pereți uriași (800m). Principalul traseu pornește din Pradera Ordesa și urmărește talvegul văii râului Arazas până în circul Soaso unde valea se termină în fața cascadei Cola de Cabalo. Până aici însă se trece pe la numeroase alte cascade foarte spectaculoase, pe o potecă (alee) facilă ce are excelente derivații și puncte de belvedere foarte bine alese. De asemenea, urmând aleea se trece de la pădurea de joasă altitudine (1300m) la pășunea alpină (1800m).
Canionul se poate parcurge și la înălțime, pe la jumătatea pereților, pe brâuri numite faja. Traseul de pe versantul stâng (geografic) nu prezintă nici-o dificultate tehnică (Faja de Pelay), însă cele din versantul drept, în zona numită Cotatuero trec printr-o zonă aeriană amenajată cu “clavijas”, un fel de via ferrata ce nu e deloc dificilă dar care din cauza verticalei foarte mari se parcurge cu asigurare (ham și lonjă).
            Vârful Monte Perdido – cel mai înalt din masiv, 3355m
Se poate aborda pe 2 căi diferite, pornind de la refugiul Goriz, 2160m.
A. Se urcă pe cărare până la lacul (ibon) Lago Helado de unde se prinde o muchie ce ne scoate pe vârf. Pentru ultima porțiune cu zăpadă sunt necesari pioleți și colțari, până în luna iulie.
B. Se pleacă de la refugiul Goriz ușor ascendent pe buza canionului Odesa până în șaua de sub Vf. Collado Arablo după care se trece prin șa pe sub Torre de Goriz, se urcă în creastă pe Punta de las Olas ți se urmează creasta ce culminează cu Monte Perdido.
            Breșa Roland/circul Gavarnie
Creasta principală din zona Ordesa este foarte accidentată așa că nu există traseu de creastă, ba mai mult, trecerea dintr-o parte în cealaltă (Spania/Franța) nu se poate face decât prin două locuri: Breșa Roland și trecerea Tucarroya.
Breșa Roland este o uriașă strungă, o poartă e 100m înălțime deschisă în peretele crestei.

Linkuri utile
1. Tură în Aneto - Ordesa descrisă pe siteul Ursul Trubadur (acolo am găsit și noi o grămadă de informații folositoare - le mulțumim pe această cale)
http://ursultrubadur.ase.ro/modules/news/article.php? storyid=242
2. Mersul autobuselor -  www.alosa.es, un site excelent ce ne-a furnizat informații 100% adevărate.
3. http://www.renfe.es – mersul trenurilor din Spania (RENFE SA)

Mai multe informatii, jurnalul turei si fotoalbume gasiti la http://www.proexpedition.org/destinatii/Pirinei/pirineiindex.htm

                       Dorin Chiș                               

Author: Kiru Chiș Dorin
Views: 3328, Last update: Mon, Feb 2, 2009


Login or register to comment