Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Alin Ciprian Ciulă in Materiale înscrise de Alin Ciprian Ciulă

Parcul National Tarcu - Muntele Mic devine o necesitate stringenta, in conditiile in care ne referim la urmatoarele fapte si situatii de facto:

1) Valoarea stiintifica deosebita, si a cadrului natural.

Zona are toate atributele unui parc national (din punct de vedere stiintific, peisagistic, turistic sau orice alte criterii).
Proiectul parcului a primit avizul Academiei Romane (Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii) si a fost inaintat Ministerului Mediului in anul 2007.
In momentul de fata, Guvernul Romaniei prin Ministerul Mediului ar trebui sa legifereze parcul, dupa consultari cu celelalte ministere.
Planul de management al parcului este in lucru.
Impreuna cu cateva ONGuri de turism din zona Banatului, ca si actiune pe termen scurt ne propunem sa reinnoim marcajele pe traseele turistice.

2) Este deja arie protejata a Uniunii Europene.
Muntii Tarcu sunt deja Sit Natura 2000, dar o protectie reala poate fi realizata doar prin incadrarea sitului intr-un parc national.
http://www.legestart.ro/Ordin-nr-776-din-2007-(MjcxNTYw).htm
Situl Natura 2000 Muntii Tarcu ROSCI0126 (extras)
"Calitate si Importanta:
Areal prioritar pentru conservarea biodiversitatii carpatine cu o înalta valoare a acesteia. Concentreaza 6 tipuri de ecosisteme naturale, respectiv de padure, de pajiste, saxicol, acvatic, riparian si cavernicol... O cincime, respectiv aproape 2.000 ha din suprafata padurilor virgine relictare sunt constituite din arborete plurietajate cu „vârste medii” între 165 si 185 ani, astazi extrem de rare în tara si în Europa, care polarizeaza cea mai mare biodiversitate terestra. Teritoriul, cu o personalitate geografica distincta datorata structurii geologice complicate, cu o suita de unitati peisagistice alpine, subalpine si nemorale nealterate de exceptie cu o mare forta de seductie, cu o ampla retea hidrografica, constant alimentata de-a lungul anului si cu arii întinse de paduri naturale, adaposteste populatii durabile de specii animale si vegetale a caror conservare necesita, conform legii, desemnarea ariilor speciale de conservare, a ariilor de protectie speciala avifaunistica si o protectie stricta si oficializarea unui parc national."

3) Zona este componenta de facto a arealului muntos compus din Parcul National Retezat (la E), Parcul National Domogled - Valea Cernei (la S), inchizandu-l in partea vestica si nord-vestica.
Acest areal muntos protejat, cadru natural inca neatins de mana omului este cel mai intins de acest fel din Europa, exceptand Scandinavia si Rusia (sursa: WWF)


4) Fragilitatea si vulnerabilitatea zonei

In prezent, agresiunea asupra mediului se amplifica si continua pe toate planurile:
- exploatarea irationala a resurselor naturale, cu consecinte nefaste asupra biodiversitatii (flora, fauna): taieri non-conforme si ilegale, extinderea retelei de drumuri forestiere, uneori chiar prin albiile paraielor, extinderea exploatarilor, vanatoarea la nada.
- trei lacuri de acumulare s-au format deja prin captarea, devierea, bararea si acumularea cursurilor de apa. Noi proiecte hidrotehnice ameninta integritatea unor zone inca neatinse.
- insasi forta de atractie a arealului este una din cauzele degradarii sale precipitate provocate de perpetuarea unui turism agresiv, primitiv si necontrolat (de tip enduro, ATV) insotit de fenomenul de braconaj, cu ajutorul mijlocacelor motorizate.
- extinderea instalatiilor pasagere
- poluarea solului si vegetatiei cu efecte devastatoare asupra biodiversitatii etc.

5) Pericolul dezvoltarilor umane necontrolate
In conditiile in care factorii de decizie din zona (administratii locale) nu concep sa evalueze valoarea unui bun de patrimoniu dincolo de propriul buzunar, \'investitorii\' (sau asa zisii investitori) dau navala ca ulii.

Vezi si:
NU centralelor eoliene pe Muntele Mic
Acest proiect de centrale eoliene la 1800m altitudine pe Muntele Mic a primit deja Acordul de mediu de la APMCS, acord care va fi contestat in instanta de Coalitia "Salvati Banatul Montan" si Asociatia Altitudine.
http://www.cotidianul.ro/neobarbaria_din_banatul_montan-82953.html

Concluzie: Muntii Tarcu îndeplinesc toate conditiile pentru a primi titlul de parc national

Daca nu se iau masuri de urgenta la nivel guvernamental, raul va fi facut si nu doar natura are de suferit. Ci si noi, iubitorii naturii.
Violand mediul in care traim, nu doar ne furam singuri caciula, ci furam din viitorul urmasilor nostri.

Noi oamenii, desi trecatori, putem schimba lucrurile.
Desii unii distrug natura nevazandu-si decat de propriile interese, noi iubitorii naturii, putem schimba lucrurile!

In aceasta ordine de idei,
Parcul National Tarcu - Muntele Mic este un proiect care TREBUIE SA REUSEASCA!

Author: Alin Ciprian Ciulă
Views: 9634, Last update: Wed, May 20, 2009


Login or register to comment