Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Dragos Dula in Dragos Dula

In_caldarea_PietreleSoare, negura, senin, viscol, ploaie, burnita, iata toata gama de capricii cu care iubitorul de drumetie este intampinat de favoritul sau muntele, cand fidel lui, isi ia pentru a nu stiu cata oara rucsacul in spate si porneste sa-i calce din nou cararile.

 

Reverie, descumpanire, incantare, deceptie, extaz, iata la randul lor stari, sentimente pe care tot el, muntele, le insufla adeptilor sai, dupa cum cele oferite intr-o zi sau alta se apropie de limitele perfectiunii sau din contra, se situeaza in extrema opusa.

 

Si, cunoscandu-i toanele, el, turistul, ia muntele asa cum este. Fie in sezonul branduselor si ghioceilor, fie in cel al noptilor calde de vara cu luna si stele, fie in cel al ploilor marunte si reci, sau, dimpotriva, al zilelor cu soare palid si frunze ruginii ori, in sfarsit, in sezonul hibernal, cand zapada proaspata este spintecata cu voluptate de schiuri sau de bocancul dornic de drum. Pentru turistul adevarat anotimpurile nu fac decat sa schimbe haina muntelui, sa-i confere o culoare sau alta, sau sa-i modifice, sa zicem mai prozaic conditiile atmosferice : temperatura, taria vantului, forma precipitatiilor.. Elemente care reduc sau amplifica gama satisfactiilor, caci pina la urma numai acestea raman cele pe care le incearca neobositul calator pedestru. Nu vi se pare ca nu numai zilele cu soare si cer senin petrecute pe creste pot  fi minunate ? Ce-ati zice, de exemplu, de-o zi mohorata cu ploaie marunta si rece petrecuta linga focul mocnit din mijlocul stanei, numai in tovarasia baciului si a cainilor lui, rememorand intamplari - spuse cu vorba simpla, batraneasca - evident tot despre munte si despre ispravile lui. Sau ce va spune, sa zicem vantul napraznic care va biciuie obrajii, va taie rasuflarea si va face sa lacrimati dupa ce urcand buza muntelui, vedeti negurile fierband in caldarea glaciara deschisa dintr-o data la picioare !? N-ati savurat niciodata placerea de a va dezgheta cu ceaiul fierbinte in bucataria calda si primitoare a cabanei, dupa ore intregi petrecute in vant ploaie sau zapada ?

Stana_Buta___07.86

 Daca la toate aceste intrebari si la alte asemenea veti raspunde afirmativ, v-ati putea numi cu adevarat prietenul muntelui si veti fi recompensati mult mai mult decat o pot spune turistii de sezon, cei care urmaresc cu multe zile inainte de a pleca la drum, buletinele meteorologice de altfel atat de imprevizibile...

 

In munte e inca iarna. Acolo sus, ea vine prima si pleaca ultima. Si totusi primavara va incepe curand sa dea si aici primele semne de viata, paraiele se vor dezgheta, raurile isi vor umfla apele pe pantele repezi, soarele torid va porni avalanse in iures nebunesc. Animalele muntelui coborate in padurile mai sigure de la poale vor incepe sa urce din nou. Eliberata din stransoarea zapezii iarba ingalbenita isi va recastiga culoarea preferata. Verdele va incepe incet, dar sigur sa castige teren. La inceput, in mici insulite, apoi in pete mari, alternate de pete de zapada, pina cand acestea din urma se vor fi topit.

 

La cabane, grupurile in crestere continua vor da primele batai de cap...cabanierilor. Cararile, acoperite atata timp cu omat, vor incepe sa fie din nou batatorite, soselele si trenurile luate cu asalt. Si printre toti, in valmasagul care oarecum il stighereste, va fi si el, turistul adevarat, cel  pentru care primavara inseamna doar o schimbare a scenei... 

 

 

Text si foto: Aurel Dula

www.dragosdula.blogspot.com

 

 

Author: Aurel Dula
Views: 4111, Last update: Thu, Mar 18, 2010


Login or register to comment