Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Clubul Alpin Galati in Revista ALPINinfo 1999 , ALPINInfo

CLUBUL
ALPIN
GALATI

Adresa:
Bd. George Coşbuc nr.25, bl. C18, ap.53, 6200 Galaţi

E-mail&web site:
car_galati@yahoo.com
www.geocities.com/car_galati

Colectivul redacţional
Redactor şef:
Marian Anghel
(mari_anghel@yahoo.com)
Tehnoredactare:
Claudiu Chiculiţă, Gabriela Anton
Distributie:
Marian Caval, Dana Avram

ALPINinfo anul II, nr.1
ianuarie 1999

Editorial:
La final de număr(Marian Anghel)

Zone de căţărare:
Bregaglia

Trasee de escaladă:
Ave Maria (Cheile Turzii) (Marian Anghel)

Să ne amintim trecutul:
Niculae Baticu

Eiger:
Faţa Nordică

Info CAR

Orice material pe teme alpine este binevenit.
Pentru amănunte contactaţi redacţia.
Opiniile exprimate în articole aparţin exclusiv autorilor.
 
Acest buletin este realizat prin muncă voluntară şi fără scop comercial. Materialele din ALPINinfo pot fi utilizate numai cu menţionarea sursei.
Š C. A. Galati
La final de număr A apărut şi ALPIN info pe ianuarie. Când am realizat primul număr, nu ştiam care va fi reacţia secţiilor CAR. Acum ştiu: nulă! Oare chiar aşa de mare să fie indiferenţa faţă de acest firicel de informaţie (unicul scris care există în prezent în cadrul CAR-ului)? Chiar nu interesează pe nimeni ca informaţia să circule mai uşor? Păcat! Dacă nu colaborăm, dacă nu ne susţinem reciproc, atunci noţiunea de club nu mai are sens. Observ că egoismul local este cu mult înaintea dragostei de munteşi sentimentului de prietenie care ar trebui să existe între noi. Păcat! Muntele este aşa frumos... Marian Anghel

Traseul Ave Maria - Cheile Turzii

Acest traseu, împreună cu "Calvaria" sunt foarte rar parcurse, datorită faimei lor de trasee dificile (a se citi artificiale), prost pitonate şi friabile. În 1998 de exemplu, traseul a fost parcurs doar de două echipe: una a băimăreanului Alexandru Kovacs (Şoni) iar cealaltă a CAR Cluj.

Traseul a fost realizat de Octavian Brătilă - Bulinel între 1988 - 1990.

Pentru a ajunge la el, trecem Hăşdatele pe bolovani sau prin apă, puţin mai sus de grota de la "Balta Cotită". Traseul este marcat vizibil cu vopsea roşie.

Prima lungime:

mai întâi urcăm 3 - 4 metri pe iarbă pentru a ajunge la peretele propriu-zis, apoi începem ascensiunea destul de expus până la primul piton, dar pe prize bune. Traseul o ia ascendent dreapta artificial în prima fază, apoi la liber. După aproximativ 30 de metri regrupăm pe o mică brână.

A doua lungime:

ocoleşte mai întâi o mică surplombă prin stânga, apoi se urcă un hornuleţ şi pătrundem într-o zonă plină de bolovani instabili, care trebuie daţi jos pentru a se evita eventualele accidentări. Ne urcăm pe bolovanul care o ia stânga şi o tot luăm spre dreapta. Regrupăm la intrarea într-un horn înclinat.

A treia lungime:

parcurgem acest horn plin de vegetaţie şi fără piton (!) destul de incomod şi emoţionant. Dincolo de el asigurăm şicoborâm jumătate de metru pentru a ajunge într-o brână, de unde intrăm într-un diedru lejer. Ieşim pe iarbă şi curând regrupăm. Atenţie! Din acest punct traseul se desfăşoară deasurpa traseelor de dificultate Oliver, Bluto, Popeye şi există pericolul accidentării celor de jos.

A patra lungime:

În dreapta noastră observăm pitoanele din Calvaria (6B) iar sub noi Hăşdatele şi mulţimea de turişti care privesc curioşi în sus. În stânga, traseul Vigh Tibor pare mărunt, tocmai în extrema cealaltă a peretelui.

Plecăm mai întâi într-un traverseu scurt spre dreapta, apoi drept în sus pe o placăunde sunt bătute 4 spituri (în regrupare, ascunse în iarbă se mai găsesc câteva, precum şi două foreze rămase de la premieră. Facem un traverseu la dreapta, apoi intrăm într-un horn destul de friabil. Dincolo de el, trecem directo surplombă cu nişte pitoane-ţeavă gen "Coştila". Ieşirea se face la liber, deoarece lipseşte un piton. După câţiva metri regrupăm.

A cincea lungime:

escaldăm un diedru destul de bine bătut, apoi traseul o ia la stânga. Din acest punct noi am părăsit traseul şi am ieşit pe brâna Szento, unde am dat de "Calvaria"

Pentru retragere, am parcurs o lungime din "Calvaria", apoi am făcut un rapel dirijat spre dreapta, până sub Peretele Caprelor. De aici, ori se coboară la "furcă" apoi jos la potecă, ori se străbate Peretele Caprelor (4B), un traseu superb şi curat, aşa cum am făcut noi.

Continuarea traseului "Ave Maria", după câteva lungimi de perete, presupune escaladarea unor creste foarte friabile, pe care nu o recomand. Până în acest punct însă, traseul este destul de bine pitonat, ici - colo friabil, dar destul de înierbat.

Marian Anghel

 

Author: Clubul Alpin Galati
Views: 6826, Last update: Thu, Oct 10, 2002


Login or register to comment