Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: Clubul Alpin Galati in Revista ALPINinfo 1999 , ALPINInfo

CLUBUL
ALPIN
GALATI

Adresa:
Bd. George Coşbuc nr.25, bl. C18, ap.53, 6200 Galaţi

E-mail&web site:
car_galati@yahoo.com
www.geocities.com/car_galati

Colectivul redacţional
Redactor şef:
Marian Anghel
(mari_anghel@yahoo.com)
Tehnoredactare:
Marian Anghel, Marian Caval
Difuzare:
Dana Avram, Gabi Theodor Dediu
Colaboratori:
Adi Glăvan, Nicu Jianu, Csaba Bela Zoltan

ALPINinfo anul II, nr.5
mai 1999

Număr in memoriam Petre Răuţoiu - Puiu, preşedintele CAR Galaţi

Editorial:
Ultima oră(Marian Anghel)

Traduceri:
Mobil sau nu?

Noţiuni de meteorologie - partea a II-a (Adi Glăvan)

Traseul Porţile Închise - Munţii Retezat (Csaba Bela Zoltan)

Alpinism şi filatelie (Nicu Jianu)

Premiera Traseului Amurg - Munţii Măcin(Marian Caval)

In memoriam:
Nae Dimitriu (Marian Anghel

Info CAR

Orice material pe teme alpine este binevenit.
Pentru amãnunte contactaţi redacţia.
Opiniile exprimate în articole aparţin exclusiv autorilor.
 
Acest buletin este realizat prin muncã voluntarã şi fãrã scop comercial. Materialele din ALPINinfo pot fi utilizate numai cu menţionarea sursei.
© C. A. Galati

In memoriam Petre Răuţoiu - Puiu

Preşedintele CAR Galaţi

(21 septembrie 1967 - 8 mai 1999)

Când am auzit că Puiu a murit, am rămas şocat. Cum!? Miercuri ne întâlnisem la club, trebuia să vină şi el la tabăra de iniţiere pe care tocmai o organizasem, pentru încă o seară minunată în jurul focului ... ...Vineri a anuţat însă, că pleacă în Bucegi, cu familia. Nici o problemă! Puiu avea experienţă destulă, mai ales în Bucegi; chiar în toamna trecută a scos împreună cu trei colegi de club, un grup de turişti şocaţi (13 persoane) din Valea Albă, al cărui conducător se prăbuşise la Săritoarea Cârnului. Ştia să utilizeze o coardă - în club practica şi speologia - ştia cum să se autoasigure şi să-şi asigure partenerul ... Atunci cum a fost posibil aşa ceva?

Puiu a încălcat sistematic câteva reguli elementare:

- a plecat cu un coechipier nepregătit şi neechipat pe un traseu turistic închis iarna. şi pe înserate când zăpada topită din timpul zilei îngheaţă. Dacă era cu cineva cu experienţă, tragedia nu avea loc.

- s-a legat în coardă fără să aibe măcar un punct intermediar fix (un piton, copac sau chiar pioletul).

Astfel că atunci când partenera de coardă a alunecat, neavând echipament şi nici o pregătire corespunzătoare, Puiu a fost luat prin surprindere (probabil era şi în mişcare). A fost tras în hău.... Aceste greşeli au costat foarte mult! Prin încălcarea acelor reguli, Puiu a depins numai de hazard , care acum nu a ţinut cu el.

Petre Răuţoiu era preşedintele secţiei Galaţi, căsătorit, tatăl unei fetiţe.

Am scris aceste rânduri, pentru a arăta că chiar şi cei mai experimentaţi pot face greşeli. Vina acestora n-o poartă muntele ci factorul uman. Să nu învinuim muntele ci să invăţăm să-l cunoaştem şi să ne ferim de capcanele lui

Marian Anghel

Premiera traseului Amurg (V+ A0, 2lc)

Marţi 13 aprilie 1999

După trei zile de căţărătură în fostele cariere, unde aderenţa şi prizele tăioase sunt folosite la maxim, mutăm tabăra din şaua Ţuţuiatu în valea Dâtcova, unde reinstalăm corturile -după părerea mea,în cel mai pitoresc loc din zonă, unde stânca şi apa "străjuesc" tabăra.

Dimineaţă devreme coborâm firul văii până la Piciorul Dâtcova, executăm trei lungimi de coardă -"Traseul Diagonal" şi rapelăm până în Brâul Mare de unde vom urca iar ultima lungime în "Hornul Prieteniei".

După pauza de masă "măturăm"toate manşele de lângă corturi (V-, VI-, VI+) şi reuşesc să-l conving pe Anghel să mai eliberăm un perete. Pitoanele sunt pregătite, ciocan, bucle de cordelină şi de coardă (cât mai multe), câteva nuci,şi-o coardă albastră cu nume franţuzesc. Intrarea o găsim imediat -doar ne-a prins seara încercând prima lungime. De jos peretele îmi pare lejer şi îi cer lui Anghel să nu mai facă traverseuri ci să urce în linie dreaptă.(În urmă cu o lună, Anghel a bătut aproape toată lungimea, eu nu am făcut nici un pas pe perete)

Batem palma iar Anghel (cap de coardă ca de obicei) pleacă uşor la deal;primul cui îl găseşte repede, asigură cu o buclă lungă, al doilea îl sare (este prea aproape de primul şi este ascuns într-o fisură adâncă). La al treilea începe distracţia: traversează lateral (cu toate că eu comentez el nu spune nimic), urcă apoi pe diagonală revenind la linia traseului, asigură în inelul din care coborâse data trecută şi gata cu pitoanele bătute!

Înainteaza aproximativ trei metri, se foieste ca un vierme, incearca sa fixeze un piton dar nu reşeşte mai urca puţin şi infige un "P"-tip IUS -cam trei sferturi; il leagă cu cordelină la baza şi asigura, nu mai are "morcov". De aici face un traverseu dreapta, mai bate un piton şi iese sus în brână, aud;aud cum bate pitoanele de regrupare, trage coarda în timp ce-mi pun ghetele.

Prima porţiune o urc uşor, dar mai sus (văleu!) totul e surplombat. Cu ceva străduintă ajung sus, transpirat bine, frumoase senzaţii, e cea mai tare lungime din zonă. Brâna e bună pentru felicitări dar drumul este in sus. A doua lungime incepe cu o ingrămădire de blocuri până într-un pic de placă neagră (puţin surplombată), apoi o treaptă şi o adevarată placă finisată cu un şlefuitor de geamuri crăpată de un topor bun, dar care a lovit puţin cam sus.

A doua lungime a avut peripeţii, o repriză de prim ajutor la manşe- unde cineva a încercat un nod fals pâna a văzut că nu ţine şi s-a trezit cu 10m mai jos; apoi reluat traseul am auzit doi "saci" trântiţi pe rând (Anghel se luase la trântă cu fisura finală voind să biruiască "rotpunkt").

Ne-am întâlnit sus când soarele jumate era în ghiţit de orizont şi-am spus noi doi "AMURG".

Materialele necesare: 7-8 bucle expres, (de preferinţă lungi) 30-50cm, coardă 40m, 3-4 bucle mari de coardă, cordelină pentru a priponi în ţancuri.

Marian Caval (Barbă)

Author: Clubul Alpin Galati
Views: 14691, Last update: Thu, Oct 10, 2002


Login or register to comment