Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Parâng - creasta vestică


publicat Vineri, 3 Aug 2012, 13:07 in de-ale lui Zoltan Hascsi

O tură clasică în Parâng, de la Petroşani la Obârşia Lotrului, trecând peste vârful Parângul Mare şi pe la frumoasele lacuri glaciare Roşiile şi Câlcescu.

Aşa cum scria Nae Popescu în Munţii Noştri, Parângul nu este prea fotogenic vara, în schimb ne copleşeşte prin masivitate şi prin câmpurile întinse de bolovani uriaşi din mijlocul cărora sclipesc ochiuri mari de apă cristalină.

Permalink - 3 comentarii

Tură clasică în Munţii Cozia


publicat Joi, 1 Sep 2011, 21:41 in de-ale lui Zoltan Hascsi

   Cu toate că este cu aproape un kilometru mai scund decât uriaşii de piatră ai ţării, muntele Cozia se ridică cu nu mai puţin de 1000 metri deasupra văilor ce-l înconjoară, dominând împrejurimile prin statura sa semeaţă. Secretul acestei măreţii: gnaisul. Şi nu un gnais oarecare ci gnaisul de Cozia.

  În Cozia trecutul Pâmântului se îmbină armonios cu istoria României. Drumeţia începe în prezent, lângă motelul Cozia. Câţiva metri mai sus ajungem în vremurile lui Mircea cel Bătrân. Alţi câţiva metri mai sus ne întorc cu o mie de ani înainte în antichitatea daco-romană. De unde urcăm prin dealurile cretacice pentru ca sus de tot să intrăm în antichitatea geologică a Terrei, Precambrianul.


Permalink - 3 comentarii

Valea Jepilor - Brâna Mare a Caraimanului - Babele


publicat Marţi, 2 Aug 2011, 0:48 in de-ale lui Zoltan Hascsi

 Valea Jepilor e un simbol. O atracţie. Pelerinajul pe vale spre sau dinspre Crucea Eroilor este pentru românul de rând suprema aventură montană, egalată poate doar de o bătaie cu zăpadă în plină vară lăngă tunelul Transfăgărăşanului. De-a lungul ei poţi întâlni cele mai bizare personaje şi cele mai stranii recuzite vestimentare. Unele le poţi revedea seara la ştiri urmate de figura încruntată a şefului Salvamont Buşteni. Dincolo de toate aceste curiozităţi, Valea Jepilor este o foarte frumoasă vale a Bucegilor, ce merită atenţia, respectul şi delectarea iubitorilor de munte. Şi pe deasupra, un traseu aş spune chiar solicitant pentru un drumeţ simplu, unul din traseele marcate dificile.

Permalink - 0 comentarii

Bucegi V: Piciorul Pietrei Arse - Drumul lui Schiel


publicat Vineri, 31 Dec 2010, 3:13 in de-ale lui Zoltan Hascsi

Din toate potecile marcate care urcă abruptul Bucegilor, Piciorul Pietrei Arse este cel mai însorit. Chiar dacă nu excelează în pereţi şi prăpăstii precum toate traseele de abrupt aflate mai la nord, are farmecul lui aparte pentru care merită îndrăgit. În parteneriat cu drumul lui Schiel se poate înjgheba o tură uşoară pentru o zi scurtă de toamnă târzie.

Permalink - 8 comentarii

Bucegi IV: Valea Albă - Brâna Mare a Caraimanului - Valea Jepilor


publicat Sâmbătă, 6 Nov 2010, 11:14 in de-ale lui Zoltan Hascsi

Valea Albă este poate cel mai cunoscut şi umblat traseu nemarcat din Bucegi. Printre atuurile sale: fără dificultăţi; ideal ca prim traseu nemarcat; proximitatea pereţilor Coştilei; plin de zăpadă pînă la începutul verii; cel mai rapid traseu de acces la platou în zona Caraiman-Coştila (când nu se ia la întrecere cu el telecabina) dar şi de coborâre de-acolo. Mulţi colindători ai traseelor nemarcate, numeroşi alpinişti, au prins gustul muntelui pe această vale. Singurele repere ceva mai dificile ale văii sunt cele două binecunoscute şi inconfundabile săritori, Săritoarea Cârnului şi, fără vreun nume special de botez, Săritoarea Mare.

Permalink - 2 comentarii

Bucegi III: Creasta Bucşoiului Mare - Omu - Valea Cerbului


publicat Duminică, 26 Sep 2010, 2:11 in de-ale lui Zoltan Hascsi

Munţii Bucegi se prezintă ca un platou înalt mărginit de abrupturi stâncoase impresionante, întrerupte pe alocuri de câteva văi care muşcă mai mult sau mai puţin din felia platoului. De aceea Bucegii nu au o creastă în adevăratul sens al cuvântului ci numai creste secundare, majoritatea scurte şi cu pante foarte înclinate. Potecile Bucegilor se înscriu cu precădere pe văi, doar două trasee turistice marcate fiind trasee de creastă: traseul Omu - Scara - Clincea şi creasta Bucşoiului Mare. Acesta din urmă parcurge aproape integral creasta principală a Bucşoiului, de la Prepeleac, un contrafort nordic al acestuia deasupra Văii Glăjăriei, până pe vârful Omu. Pentru o zi obişnuită de toamnă, nici prea caldă, nici foarte friguroasă, creasta Bucşoiului Mare devine o plimbare plăcută, lăsând ochii să se bucure în voie de orizonturile Ţării Bârsei sau de primplanurile spectaculoase ale muchiilor şi văilor din jurul Bucşoiului.

Permalink - 1 comentarii

Bucegi I: Valea Mălăieşti - Omu - Valea Ţigăneşti


publicat Luni, 6 Sep 2010, 1:02 in de-ale lui Zoltan Hascsi

BUCEGI 27-28 august 2010 Valea Mălăieşti - Omu - Valea Ţigăneşti Nereuşind să urnesc la munte niciun amic, din varii motive mai mult sau mai puţin economice, mi-am luat inima-n dinţi şi-am planificat o tură solo de două zile, cu popas la Omu. Am mai fost în vreo zece ture singulare pe munte, dar toate numai de o zi. Aceasta este prima tură solo în Bucegi şi prima care se întinde pe mai mult de-o zi. Cum vremea se anunţă excelentă pentru următoarele două zile, de vineri şi sâmbătă, dar prognoza pentru duminică, atât pe net cât şi la tv, radical opusă, nu mai stau pe gânduri şi purced la pregătirea rucsacului. Fiind totuşi singur, am planificat o tură de trasee marcate. Unul prin Hornul Mare al Mălăieştilor, pe care l-am mai urcat cu... 21 de ani în urmă. Traseul de a doua zi l-am ales prin Scara şi căldarea Ţigăneşti, locuri nebătute de mine încă. Tot lungindu-mă cu pregătirile de drum, dar ştiind că nu voi fi presat de timp pentru că voi înnopta sus la cabana, am renunţat la cel mai de dimineaţă tren, rezervându-mi astfel câteva ore suplimentare de somn. Acceleratul plecat la 7.30 din încinsul şi prăfuitul Bucureşti zăboveşte doar câteva minute în plus prin staţiile de pe Valea Prahovei de pe tronsonul de cale ferată aflat în plină, şi prelungită, modernizare, atât cât...

Permalink - 3 comentarii

Bucegi II: Valea Morarului


publicat Luni, 6 Sep 2010, 0:28 in de-ale lui Zoltan Hascsi

9 octombrie 2005 Zilele liniştite de toamnă, ferite de capriciile verii, dar şi de riscurile hibernale, sunt ideale pentru explorarea universului misterios al abrupturilor nemarcate ale Bucegilor. Pentru prima incursiune a lui Marius şi a lui Ion (alias John), mai tineri colegi de breaslă, în lumea traseelor nemarcate, am ales frumoasa vale a Morarului, în speranţa, ce s-a dovedit în final pe deplin satisfăcută, de a le stârni apetitul pentru o mai intimă apropiere de împărăţia abrupturilor. Mulţi dintre cei care au ieşit de sub tutela marcajului au început fie cu Alba, fie cu Morarului, dacă autonomia şi-au câştigat-o în Bucegi. În Crai lucrurile stau un pic altfel, primele amintiri legându-se la majoritatea de brâuri, nu de văi. Plecăm cu noaptea în cap pentru a evita busculada automobilistică de pe DN1, astfel că la 8.00 Marius parchează maşina lângă gara din Buşteni, scoatem rucsacii din portbagaj, şi cu hanoracele pe noi, dat fiind frigul de-afară, plecăm spre Gura Diham în pas vioi, să ne dezmorţim un pic. Parcurgem o vale liniştită, adormită, obosită după terminarea paradei estivale de nesfârşite corturi şi grătare. Poiana Fânului în plină vară Părăsim şoseaua cam pe la mijlocul distanţei Buşteni - Gura Diham, în locul unde valea se lărgeşte puţin pentru a face loc...

Permalink - 1 comentarii