Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Postat de: Liviu BALEA in Alpinismul, mod de viata

Piolet de aur 2003 pentru pilierul sud al lui Nuptse Est


La cea dea 13-a ediţie a Pioletului de aur, pentru cea mai remarcabilă realizare alpină din 2003, pe podiumul de onoare au urcat alpiniştii Yuri Koshelenko şi Valery Babanov pentru ascensiunea pilierului sudic al lui Nuptse Est (7803m), din Nepal. Juriul a subliniat tenacitatea lui Valery Babanov care a ştiut să renunţe de două ori, înnainte de a apela la experienţa şi vointa camaradului său Yuri. Această echipă a ştiut să dea dovadă de o voinţă ieşită din comun pentru a rezolva una din ultimele probleme ale secolului XX la această altitudine - oarecum echivalentul lui Eiger '38.


Titular al diplomei franceze de ghid, alpinistul rus Valéry Babanov îşi împarte viaţa între Omsk, Chamonix şi Canada. Nominalizat de mai multe ori la Pioletul de aur, Valery a mai obţinut recompensa supremă în 2001 pentru ascensiunea în solitar a lui Pic Meru (India). Yuri Koshelenko, alpinist rus din Rostov, a fost şi el nominalizat de mai multe ori la Pioletul de aur, dar, pe bună dreptate, consideră că această ascensiune a fost cea mai măreaţă din viaţa sa.


Grenoble - Pioletul de aur la cea de-a 13-a ediţie


Organizată pe 6 februarie, pentru prima oară la Grenoble, ceremonia din acest an a Pioletului de aur, a permis să se demonstreze că alpinismul există şi în secolul XXI. Nivelul realizarilor selecţionate a fost deosebit de înnalt, atît în privinţa dificultăţilor cît şi a elegantei modului în care au fost înfăptuite aceste obiective majore.
Ceremonia, la care au asistat peste 700 de invitaţi: abonaţi ai revistei "Montagnes magazine" din Isere şi membrii ai **GHM, a început prin prezentarea celor şapte realizări de către protagonişti însăşi şi s-a îcheiat cu proiecţia, în avant-premieră, a filmului " Moartea suspendată " a lui Kevin MacDonald.


Juriul                  


  • Jean Troillet (preşedintele juriului)
  • Hubert Giot (GHM)
  • Leslie Fucsko (!!!)(GHM)
  • Adriano Favre (himalayist italian)
  • Guy Chaumereuil (creatorul premiului)
  • Redactia revistei Montagnes Magazine
  • Mick Fowler şi Paul Ramsden (laureaţii ediţiei 2002)

**GHM = Groupe de Haute Montagne


De la stînga la dreapta: Valery Babanov, Jean Troillet şi Yuri Koshelenko


De la stînga la dreapta: Yuri Koshelenko / Valery Babanov / David Kaszlikowski / Marcin Tomaszewski / Ollie Sanders / Didier Jourdain / Stuart Mcaleese/ Kenton Cool / Aymeric Clouet / Patrice Glairon-Rappaz / Stéphane Benoist.


Nominalizaţii


TRILOGIE HIMALAYANA, NEPAL ŞI PAKISTAN

Jean Christophe Lafaille (FRA). 3 " 8000 -ari " fără oxigen şi în stil alpin.

DHAULAGIRI, 8172m, Nepal.
Traseu: creasta NE.
Denivelare: 3200m.
Dificultate Angajament:? Tehnic: VI? 2.
Strategie: Stil alpin fără oxigen, solo. Echiparea taberelor a început pe 3 mai. Atacul final pe 17 mai. Vîrful pe 20 mai ora 10h. Coborîrea la tabăra de bază a durat 6h. Jean Christophe era singur pe acest munte.

NANGA PARBAT, 8125m, Pakistan.
Premieră pe versantul Diamir a traseului " Tom ", cu o denivelare de 2100m. Situat la stînga traseului Kinshofer, pe care-l intersecteaza pe la 7100 m, ieşirea este comună cu acesta pînă pe vîrf.
Denivelare: 2100 + 1025m adică un total de 3125m.
Cotaţia Angajament? Tehnique: VII? 4.
Strategie: Stile alpin. Începe traseul " Tom " împreună cu Simone Moro pînă pe la 7100m. După care Jean Christophe continuă cu Ed Viesturs care urcase pe traseul " Kinshofer ". Totul fără oxigen cu bivuacuri la 6500m, 6800m şi 7400m. Atacul pe 20 iunie, vîrful pe 23 la 11h45, coborîrea la tabăra de bază pe 24 iunie.

BROAD PEAK (Falchan Kangri), vîrful principal 8047m, Pakistan.
Traseu urcat: varianta din 1957 prin eperonul W şi creasta N.
Denivelare: 3150 m
Cotatia Angajament? Tehnic: VI? 2/3.
Plecarea pe 13 iulie în stil alpin fără oxigen împreună cu Ed Viesturs. Tabere la 6200m, 7000m şi 7400m. Vîrful pe 15 la ora 10h45, cu plecarea din tabăra 3 la miezul nopţii. La coborîre, fapt foarte rar suferă de un œdem pulmonar!


PREMIERĂ ÎN FAŢA NW A LUI THALAY SAGAR, INDIA

Stéphane Benoist si Patrice Glairon-Rappaz (FRA), între 21 şi 30 septembrie 2003.

Traseu: " One Way Ticket ", cu ieşirea prin traseele australiene şi Polano Norvegiene.
Denivelare: 1200m, 29 lungimi.
Cotaţia Angajament-tehnic: ED+, VII? AI6, M6, Stîncă 5.
Strategie: 10 lungimi în primele 2 zile (zăpadă 50/75°) Dupa ce au ramas blocaţi timp de 3 zile la 6000 metrii, Patrice şi Stéphane au contiuat în următoarele 2 zile cu 10 lungimi în liber într-o mare faţă placată cu ghiaţă. Penultima zi, instalează 3 lungimi şi îşi petrec încă o noapte în portaledge la 6500 m.
Ultima zi, urcă cele trei lungimi pe corzile fixe dupa care urmează 5 lungimi de liber în şistul somital, şi în final 2 lungimi pe calotă.
Vîrful pe 29 la 17h. Coborîre în rapel pîna la 6500m, noapte în portaledge urmată de coborîrea pînă la tabăra de bază avansată, utilizînd din cînd în cînd corzile fixe lăsate de o echipă coreană într-o tentativă în partea inferioară a feţei.


PREMIERE PE CHACRARAJU ŞI PE JIRISHANCA, PERU

Aymeric Clouet şi Didier Jourdain (FRA).

CHACRARAJU EST (6001m), Cordiliera Albă, Peru. Premieră în bastionul Sudic.

Traseu: " En lo alto, el viento sera nuestra recompensa "
Denivelare şi număr de lungimi: 800 m. 9 "lungimi" mari în bastion.
Cotaţia Angajament? Tehnic: V? AI5+, M6, Ice flute 70°.
Strategie: Escaladă liberă 'one push' (non stop) după care coborîre în rapel pe linia traseului pe lunule, pitoane de zăpadă şi pe o regrupare pitonată... Totul în 25 de ore pe 15 agust.

JIRISHANCA (6126m), Cordiliera Huayhuash, Peru. Premieră în faţa Estica.

Traseu: " Tambo, churros y amigos ".
Denivelare şi număr de lungimi: 1200 m. 30 lungimi.
Cotaţia Angajament? Tehnic: VI? 7a, A2, colerette de ghiaţă la 95°.
Strategie: Atacul feţei pe 29 august. 4 zile pentru a instala corzi fixe pînă la primul bivuac, 2 zile de odihnă şi asaltul final de 7 zile. Vîrful pe 9 septembrie. Multe lungimi de escaladă liberă în fisuri de calcar (6c/7a), 5 bivuacuri pe brîne sau în portaledge (bivuacul italienilor şi regruparea bivuac a japonezilor), un bivuac într-o grotă de ghiată sub vîrf încă o zi întreagă pentru ultima suta de metrii de colerettes sommitale (10 lungimi). Două zile de coborîre, 9 şi 10 septembrie, în rapele dea lungul traseului, pe pitoane de zăpadă şi lunule de-a lungul crestei, iar în continuare pe pitoane în faţă.
Cu un an înnainte, Aymeric Clouet făcuse o tentativă pe Chacraraju Est împreună cu Arnaud Drouet... l-a terminat în toamnă. Cei doi au dedicat isprava ca un omagiu pentru Arnaud dispărut în vară sub refugiul Grands Mulets.


PREMIERA CRESTEI SW A LUI ANNAPURNA III, NEPAL

Ian PARNELL (UK), Kenton COOL (UK) şi John VARCO (USA).

Traseu: creasta SW.
Denivelare: 2500m.
Cotaţia Angajament? Tehnic: VI? stîncă 5, M5, WI4.
Strategie: Ian Parnell şi Kenton Cool parcurg în liber primii 600 de metrii ai pilierului de atac (stînca), iar John trage bagajele folosindu-se de corzile fixe lăsate de către expediţiile slovene din 1995 si 2000. In continuare cei trei alpinişti termină în liber cei 1900 metrii rămaşi. La coborîre se vor folosi de corzile fixe din partea inferioară a feţei.


PREMIERA PILIERULUI SUD AL LUI NUPTSE EST, NEPAL

Valeri BABANOV şi Yuri KOSHELENKO (RUS).

Traseu: " Moonlight Sonata "/pilierul sud al lui Nuptse Est.
Denivelare: 2400m.
Cotaţia Angajament? Tehnic: VI? 5, A3/A4, WI 6, M5.
Strategie: Echipare cu corzi fixe pînă la 6700, coborîre la Lukla, pentru recuperare după care 4 zile de căţărare pîna pe vîrf, cu escaladă liberă de la 6900 la 7803m (!!!). Doua zile de coborîre pînă la tabăra de bază cu un bivuac precar.


CITADEL, ALASKA, Kichatna Range

Marcin TOMASZEWSKI , Dawid KASZLIKOWSKI şi Krzysztof BELCZYNSKI (POL)

Traseu: " Last Cry of the Butterfly ".
Localizare: faţa Estică.
Denivelare şi număr de lungimi: 1200m.
Cotaţia Angagement-Tehnic: VI? 5.10b, A4, 80°.
Strategie: Stil capsulă, trei tabere în perete. Durata totală 17 zile din care 12 în faţă. Acces la vîrf prin creastă, în condiţii meteo infecte (vînt şi ninsoare), bivuac improvizat la coborîre dupa care pe 3 mai sunt blocaţi în creastă timp de o zi, încă două bivuacuri şi pe 5 mai sosirea în tabăra de bază distrusă de furtuni!


CITADEL, ALASKA, Kichatna Range

Stuart McALEESE, Ollie SANDERS şi Twid TURNER (UK)
Au deschis traseul cel mai direct şi mai evident din marele perete Estic a lui Citadel: un culoar de ghiaţă perfect rectiliniu, foarte înclinat şi tehnic, stilul de linie pe care " un căţărător ar visa să-l deschidă măcar o dată în viată ".

Traseu: " The Super Dupa Couloir ".
Perioda: mai 2003.
Localizare: faţa Estică.
Denivelare şi număr de lungimi: 1200m, 21 lungimi.
Cotaţie Angajament-Tehnic: VI - WI 6+.
Strategie: Escaladă liberă, 2 bivuacuri în perete, coborîrea în rapele noaptea. Un total de 3 zile şi jumate de "nebunie"!




Traducerea şi adapterea Liviu BALEA după un articol de François Carrel
februarie 2004

Autor: François Carrel
De la stînga la dreapta: Valery Babanov, Jean Troillet si Yuri Koshelenko

Autor: François Carrel
De la stînga la dreapta: Yuri Koshelenko / Valery Babanov / David Kaszlikowski / Marcin Tomaszewski / Ollie Sanders / Didier Jourdain / Stuart Mcaleese/ Kenton Cool / Aymeric Clouet / Patrice Glairon-Rappaz / Stéphane Benoist.

Autor: Liviu BALEA
Vizualizări: 2622, Ultima actualizare: Miercuri, 18 Feb 2004


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii