Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Postat de: Kiru Chiș Dorin in de-ale lui chis dorin

 

Vulcan4.jpg (8838 bytes)Acasă la vulcanii noroiosi 

 

 

 

E august si trecut de prînz cînd descindem în Buzau cu intentia de a ne îndrepta spre vulcanii noroiosi. Pîna în Berca se poate ajunge si cu trenul, dar daca nu ai chef sa astepti personalul iesi spre fabrica de bere si faci stopul. 20 de km. Pe culmea dealului din fata, ruinele stirbe ale cetatii ctitorite în 1694 de stolnicul Mihalcea Cîndescu încearca sa ne abata din drum, dar caldura e mare si dealul prea abrupt…

 Ajungem în piata, dincolo de care, pe stînga, un drum urca spre Beciu si Pîclele. Sîntem tentati sa pornim pe jos, dar localnicii ne sfatuiesc sa asteptam autobuzul. Cautam cofetaria. Partidele politice cunosc realitatile comunei. Lipiti pe o vitrina, doi candidati înfratiti printr-o strîngere de mîna zîmbesc deasupra sloganului albastru: “împreuna vom învinge saracia!”.

Vulcan2.jpg (11057 bytes)

 În sfîrsit autobuzul. Urmam drumul neasfaltat ce trece serpuind printre dealuri ca-n desenele Walt Disney. Trecem cumpana apelor, apoi la o curba în care din dreapta apare un drum betonat, oamenii locului ne îndeamna sa coborîm. Pîna în sat mai e putin, noi ne abatem însa pe drumul betonat ce ne conduce printre sonde si dealuri la o colonie de unde o sageata de tabla ce si-a trait gloria ne îndeamna spre Pîclele Mari, monument al naturii. Soarele sta sa apuna cînd ajungem pe vîrful dealului. Abandonam rucsacii la marginea platoului arid format din noroiul scurs din conurile craterelor dispuse haotic. Precum Guliver, sarim peste masive muntoase, pasim peste fluvii (de noroi), sau trecem cu elan peste vai adînci. De la înaltimea noastra vedem platoul ca pe o fotografie din satelit, un micropeisaj închipuind scoarta terestra la scara. Fotografiem ajutati de ultimele raze de soare. În lumina razanta glodul straluceste cu reflexii portocalii în vîrful craterelor de cîtiva metri înaltime, sau în fierbatorile largi a caror circumferinta ajunge uneori la cîtiva metri. Fugim din crater în crater. Acolo unde noroiul nu s-a uscat înca, civilizatia a zgîriat nume efemere, o încercare disperata de a depasi adevarul eminescian: “musti de-o zi pe-o lume mica…” Cu imaginile întiparite pe retina adormim sub pînza cortului întins la adapostul unor tufisuri.

 

Vulcan1.jpg (21232 bytes)A doua zi urcam din nou printr-o padurice de stejar spre Pîclele Mici. Pe vai schitate ce converg spre vîrful dealului curge noroiul linistit ca un fluviu. Sus, din nou platoul arid, lanturi muntoase, crevase adînci, cratere, fierbatori. De asta data noroiul e mult mai fluid curgînd vivace în limbi capricioase. Unele cratere sînt linistite, debordînd constant, altele sînt irascibile, bolborosesc si împroasca atunci cînd te astepti mai putin. Din loc în loc civilizatia si-a lasat PET-urile pe care natura încearca sa le digere acoperindu-le cu glod. În lumina cruda a diminetii, hieroglifele adînci ale crapaturilor sugereaza seceta. Craterele erup, soarele arde… Esti tentat sa pariezi pe temperaturi înalte, dar vîrînd degetul în noroi nu poti sa nu te minunezi de exactitatea si frumusetea descrierii lui Alexandru Odobescu din Pseudokynegeticos: "aici si-a asezat necuratul cazanele cu smoala clocotita: pe sub pamînt gîlgîie si fierbe glodul noroios, mai rece decît gheata, mai greu decît ceata".

 

 Plecam. Coborîm odata cu noroiul ce devine din ce în ce mai vîscos. În jurul nostru sondele lucreaza singure creind senzatia parasirii precipitate, iar soarele arde ca-ntr-un film cu avioane prabusite-n desert…

 
Autor: Kiru Chis Dorin
Vizualizări: 3256, Ultima actualizare: Marți, 24 Feb 2004


Comentariu
Lucian Jurca Lucian Jurca, Joi, 26 Feb 2004, 16:25

Atractiva descriere. La vara musai o vizita pe acolo!
Cam cat ar fi de mers de unde va lasat masina pana la Paclele Mari si apoi mai departe pana la PacleleMici?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii