Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Premiera Traseul Frontal in Peretele nordic al varfului Bucura II, Muntii Retezat

Bookmark and Share
Postat de: Raul Clepcea in de-ale lui Raul Clepcea

Vineri, 28 octombrie impreuna cu Török Zsolt si colegul meu Filipas Ovidiu am pornit spre Retezat cu tinta Gentiana.

Ideea a venit din partea domnuluio Dinu Mititeanu, care ne-a trimis un mail, mie si lui Zsolt cu o saptamana inainte in care ne spunea ca merge in Retezat cu un grup din Cluj si daca nu venim si noi pentru a ne reintalni.

Asa ca... am plecat.

Am ajuns la Gentiana pe la 23.50 si ne-am cazat. Sambata dimineata m-a trezit Zsolt la 6, sa ne pregatim sa o luam in sus spre munte. Am facut bagajul, am imbucat ceva si am plecat.

Apa am luat de la Bordul Tomii. Cand primele raze ale soarelui depaseau creasta incepand sa lumineze traseul Hornul Mare, noi eram la baza acestuia si ne pregateam de intrare in traseu.

Pe cand eram in ultima lungime din traseu a ajuns la perete si domnul Mititeanu cu clujenii de la CAR sectia universitara. Cu ei era si Arnold Kadar.

I-am intalnit pe toti jos la baza peretelui.

Arnold Kadar si Dragos Hazi au mers in traseul 25 Octombrie, Dinu Mititeanu cu ceilalti CAR-isti in Creasta Vulturilor.

Acolo am mers si noi, in Vulturi.

Ei au mers pe pitoane, noi pe mobile.

Dupa Vulturi a urmat pentru noi 25 octombrie, iar clujenii au mers la plimbare spre Peleaga.

Vremea era superba, asa ca, desi eu ma simteam obosit dupa ce am terminat 25 Octombrie, Zsolt a decis sa incercam o premiera pe o fisura pe care o ochise el.

Era destul de tarziu cand am inceput premiera, asa ca am luat cu noi frontalele. Oboseala si deshidratarea au inceput sa isi spuna cuvantul. In prima regrupare mi s-a facut rau. Din fericire dupa o mica pauza totul a fost OK. Am continuat si ne-a prins intunericul. Am iesit de pe brana inierbata dupa 4 lungimi prin traseul Creata Vulturilor si am coborat, dupa ce ultima lungime am facut-o pe intuneric. Din pacate uitasem sa schimb bateriile din lanterna mea...

Pe la ora 22 eram la Gentiana. Eu am intrat pe la sala de mese, iar Zsolt a intrat pe intrarea din dreptul usii cabanierului dupa ce a mai stat putin cu cainele sau, o catea Husky pe nume Lexa.

Cand a intrat si Zsolt, cabanierul Csabi, a inceput sa il apostrofeze ca deranjaza oamenii din cabana, ca nu respecta programul cabanei, ca nu se pleaca inainte de 7 si nu se vine dupa ora 22. Saracul Zsolt, dupa ce s-a catarat toata ziua acum are parte de... lovituri la 11 metri.

Duminica dimineata am plecat pe la ora 8, ca sa nu mai deranjam pe nimeni...

Am ajuns la perete si am urcat pe un valcel la dreapta de Valcelul Zapezii pana in varf. De aici am coborat pana la Brana inierbata, de unde am iesit in Creasta Vulturilor, si am mers la baza unui diedru unde imi aratase Zsolt seara anterioara ca ar trebui sa continue traseul. De aici am facut ultimele trei lungimi, dintre care penultima o consider cea mai,, frumoasa'' (a se citi,, tare'') din tot traseul.

La ora 15 eram la lacul Pietrele unde ne reintalneam cu Ovidiu, care s-a plimbat in cele doua zile cu cainele lui Zsolt legat in lesa.

Pe la ora 17, 30 am pornit in jos de la Gentiana spre Carnic unde ne astepta masina. Eram bucurosi ca reusisem o tura superba, pe o vreme superba si ca am intalnit niste oameni deosebiti (exceptie Csabi cabanierul). La plecarea noastra cabanierul se schimbase, acum era de serviciu la Gentiana nimeni altul decat Mec (un om de munte adevarat).

Va doresc numai ture placute si cat mai putine intalniri cu Csabi.

In cotinuare descrierea traseului premiera, botezat,, Frontal''.

Am adaugat schita si doua poze cu linia traseului, respectiv intrarea.

 

 

Traseul Frontal

Lungime:

7LC, aproximativ 300 m lungime

Durata:

5 ore in conditii optime vara.

Localizare:

Peretele nordic al Varfului Bucura II din Muntii Retezat

Materiale folosite:

  • coarda 50m
  • 12 asigurari (bucle expres)
  • 10 frienduri nr1-nr6
  • 10 nuci
  • anouri
  • bucle de coarda

Premiera:

Török Zsolt, Clepcea Raul; sectia de alpinism Phoenix a Asociatiei Turistilor Montani Arad;

29-30 octombrie2005

Intrarea

Peretele nord estic si peretele nordic al varfului Bucura II formeaza un colt, practic cel mai de jos punct de la Valcelul Zapezii (care se desface in trei valcele mai sus si imparte peretele Bucurei in doua)

Traseul porneste aproximativ de la jumatatea distantei dintre coltul format de cei doi pereti NE si N si baza valcelului.

Intrarea este clara. Se incepe cu o bavareza pe o fisura catre stanga, sub forma de arc.

LC1

- Bavareza usor stanga si in sus pana in fisura larga, spre stanga traversare pe sub tavan pe placa la baza fisurii surplombate. Fisura surplombata si regrupare comoda dreapta.

LC2

- Se trece din R1 spre stanga dincolo de muchie, apoi spre diedru in sus. La baza diedrului traversare dreapta pe placa pe prize fine 4m apoi in sus, pasaje mai usoare, pana la horn. Regrupare in horn sau la baza.

LC3

- Din horn, pe un tanc in horn apoi se trece un horn surplombat. La capatul hornului putin spre stanga apoi in sus se regrupeaza pe un teren mai usor.

LC4

- Usor de tot peste brana putin spre dreapta la baza unui diedru unde se regrupeaza.

Atentie! Spre stanga se poate iesi pe traseu Creasta Vulturilor.

LC5

- Pe diedru in sus 20m, apoi 5 m dreapta spre o surplomba. Tot spre dreapta, deasupra surplombei spre R5, regrupare comoda pe colt.

LC6

- Traversare 15 m spre hornul din peretele de vis - a - vis dreapta. Traverseul se desfasoara pe doi pereti care formeaza un diedru. Primul perete se traverseaza pe o brana, iar dupa diedru pe placa cu prize fine. Pasajul dificil este inainte de regrupare cu 4 m, la intrarea intr-un horn. Se iese din horn spre dreapta pe doua riglete si regruparea este deasupra. Regrupare comoda

LC7

- Inapoi in horn direct in sus, un pasaj surplombat, apoi usor pana in creasta la un piton mare tip P.

Aici se termina traseul. Atentie mai departe pe creasta catre varf, creasta fiind uneori ascutita si abrupta.







Autor: Torok Zsolt & Raul Clepcea
Vizualizări: 17000, Ultima actualizare: Miercuri, 15 Nov 2006


Comentariu
Răzvan Hotea Răzvan Hotea, Marţi, 20 Aug 2013, 16:12

Are vreun piton batut, macar in regrupari?

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii