Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Postat de: Viorel Borteş in de-ale lui Viorel Borteş

BUŞTENI, ŞAUA STRUNGA, MUNTELE DOAMNELE, BUŞTENI

Mâncărime în călcâie, cam aşa putem numi impulsul care ne-a mânat din nou pe cărările Bucegilor. Sau poate vremea frumoasă prognozată pentru sfârşitul săptămânii!? Cert e că la ora când oamenii normali abia fac ochi noi eram la staţia cabinei din Buşteni, hotărâţi să luăm cursa de probă. N-am avut noroc, era deja plină! Oricum nu aveam grabă, obiectivul zilei fiind refugiul din Şaua Strunga. Cam la nivelul cabanei Caraiman intrăm într-o pâclă deasă. La Babele coborâm drept în mijlocul ei şi încercăm să ne orientăm spre Vâlcelul Cocorei luând ca reper silueta neclară a releului. Pe măsură ce coborâm, norul se destramă lăsându-ne privirea liberă spre Valea Ialomiţei şi peste ea, spre Coteanu şi Strunga. Zăpada e bună de mers iar gerul ne îndeamnă să grăbim pasul. Gârbovit şi albit de povara timpului şi a zăpezii, un moşneag ne petrece cu privirea lui împietrită: nu, nu e real, e doar un monolit ca atâţia mulţi alţii ce pot fi văzuţi prin munţii noştri.

f2W  f3W

Ajunşi la Padina hotărâm să facem un popas mai mare, mâncăm bine şi ne odihnim. Părăsim cu oarece regret căldura cabanei şi ne aşternem la drum. O stână paraginită şi soarele care a început să încălzească puţin ne îndeamnă din nou la popas. Unul scurt, frigul ne strânge imediat în braţele lui reci şi ne alungă.

f4W  f5W

De aici mai e puţin de urcat, deja vedem Şaua Strunga.

f6W  f7W

Micul refugiu arată bine. Este situat la 1904m altitudine, 1912m după alte măsurători!

f13W  f14W

Priciurile sunt înalte dar şi cam înguste, sperăm să nu cădem din pat la noapte... După ce ne cazăm punem de un vin fiert şi ieşim afară unde e parcă ceva mai puţin frig. Profităm de ultimele raze ale soarelui şi ne mai plimbăm prin jurul hotelului.

f8W  f9W

f10W  f11W

f12W  f12Wb

Soseşte şi momentul să ne băgăm în sacii de dormit, înfofoliţi cu tot ce avem, cu bocancii şi bidoanele de apă pe lângă noi. Norocoşi cum suntem, avem parte de cea mai geroasă noapte a iernii, diferenţa între atmosfera de afară şi cea din refugiu este că nu simţim vântul.

f15W  f16W

După un somn destul de chinuit, la ora cinci înjurăm cu năduf ceasul care ne obligă să ieşim din căldura sacilor. O cafea fierbinte ne mai ridică puţin moralul aflat la cotă destul de scăzută la gândul că trebuie să ieşim afară. Asta e, doar nu ne-a trimis nimeni aici!

Traseul nostru de azi: Strungile Mari, Şaua Bătrâna, Muntele Doamnele, Vârful Omu, Valea Cerbului, Buşteni. Aerul şi zăpada sunt bocnă aşa că ne mişcăm repede. Spre est explodează orizontul şi ne bucurăm de primele raze ale soarelui aproape de Colţii Ţapului.

vulcanW  f18W

f17W  f19W

Scurt popas sub Şaua Bătrâna unde luăm micul dejun şi ne refacem forţele înainte de lungul urcuş spre Doamnele. Suntem destul de bine antrenaţi, dar gerul şi vântuleţul rece care ne ia în primire când ajungem  pe platou ne cam seacă forţele.

f20W  f21W

Schimbăm aşadar planul de a coborî de la Omu pe Valea Cerbului şi alegem varianta mai puţin solicitantă: Babele şi cabina până în Buşteni. Greşită alegere, după cum aveam să constatăm! Ocolim aşadar pe sub Colţul Ocolit şi coborâm direct spre Ceardac.

f22W  f23W

 De aici facem cam o oră până la Babele. Vântul s-a mai înteţit dar ne supără mai mult acele muşcătoare ce ni le înfige în obraji. Profitând de adierea de vânt, personalul de la telecabină a hotărât că ar fi cazul să aibă zi scurtă...Şi uite aşa, ne alăturăm coloanei de furnicuţe care şerpuieşte spre Piatra Arsă. N-avem altă soluţie decât coborârea pe la Cantonul Jepi. Traversăm aglomerările de zăpadă scursă pe vâlcele, dar e bine fixată, gerul şi-a făcut bine treaba iar noi nu avem nici cea mai mică problemă. N-am mai fost cam demult prin zonă şi sunt neplăcut impresionat de mizeria de la fosta staţie La Vinclu. Nu mai spun de pericolul de a-ţi rupe gâtul căzând într-unul din canalele fără capac, acum folosite drept gropi de gunoi. De, înapoi la civilizaţie! La ora 6 p.m. suntem la maşină după o cursă de 12 ore: să ne fie de bine! Conform obiceiului, prăjiturile şi berea de sfârşit de tură şi telefon acasă că am supravieţuit. Drumul plictisitor spre Bucureşti încheie o zi plină, cam obositoare dar deosebită prin ceea ce am realizat. Suntem deja cu gândul la o nouă tură!

Echipa noastră: Octavia Borteş, Daniel Drughi, Viorel Borteş

                                                                       emblema_rosie

Autor: Viorel Borteş
Vizualizări: 8173, Ultima actualizare: Vineri, 7 Mar 2008


Comentariu
Fără foto Golopentia Dan, Marţi, 11 Mar 2008, 12:10

Am citit cu placere articolul dv., mi-a placut stilul succint de reportaj fotografic si umorul usor autoironic. Pe ce data ati fost? Noi, un gup de patru, am facut o tura asemanatoare, botezata de Mihai Cernat Potcoava Carpatilor, de Martisor. Am plecat la 5.15 de la Padina, am urcat in Pasul Strunga dupa care am urmat culmea vestica. In Seaua V. Cerbului am dat de o vreme atroce, am continuat pe traseul de iarna deasupra Cerdacului, Babele, unde am facut o binemeritata pauza, si la ora 17.00 eram la Miorita unde ne asteptau niste prieteni. Ture faine! Dan

Mihai Cernat Mihai Cernat, Marţi, 11 Mar 2008, 16:10

Vad ca Dan mi-a luat-o inainte!
Si totusi, pe ce data ati parcurs traseul respectiv?

Numai bine,
Mihai

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii