Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Postat de: Kiru Chiș Dorin in de-ale lui chis dorin

    Așa cum le zice și numele, Dolomiții sunt munți, nu munte. O mare de creste cvasi izolate, cărora italienii le zic „valuri”. În Dolomiți nu se laudă nimeni că "a făcut creasta" iar cărările de picior așa cum le știm noi în Carpați, sunt puține. Dolomiții seamănă pe undeva cu peretele vestic al Pietrei Craiului: îți ridică în față turnuri și pereți verticali pe crestele și pe brânele cărora alpiniști celebri și ghizi montani au descoperit drumuri și le-au amenajat cu cabluri, scări și punți suspendate pentru a putea fi parcurse de turiști, așa numitele "drumuri de fier". În Dolomiți nu faci vărfuri, ci "via ferrata".

    Cel mai comun mijloc de a explora această mare împietrită este de a recurge la serviciile unui camping din localitățile presărate printre aceste creste și de a urca și coborâ în fiecare zi pe una dintre ele. Diferențele de nivel pot atinge ușor 2000 m însă un sistem bine pus la punct de cabine, telescaune și "tomberoane" te ajută (binențeles, contra cost) în acest sens. De asemenea din localități și până în pasurile din care de regulă încep traseele și pornesc "cablurile", există curse regulate de autobus (Dolomiti Bus) al căror orar (respectat la minut) se găsește în broșuri oferite gratuit. La orice stație de telescaun există hărți imense cu traseele din zonă și uneori chiar pliante gratuite. Deasemenea se pot cumpăra hărți de buzunar aproape în orice magazin (preferabil la punctele de informare turistică unde costa 2, 5Euro față de 7 Euro în restul magazinelor)

Dolomiții sunt accesibili pentru turism doar pe perioada verii, traseele închizându-se în septembrie. Odată cu închiderea traseelor trag obloanele și campingurile și se scot și cursele de autobus de care aminteam, ceea ce duce la noțiunea de sezon turistic (iarna se schiază intens, dar asta e altă poveste). Luna cea mai bună pentru ascensiuni e luna august și tot atunci prețurile la toate serviciile enumerate ating vârful maxim.

    Cabanele lor se numesc refugii și pe lângă faptul că sunt numeroase, sunt bine aprovizionate și oferă condiții occidentale (curent electric, WC, apă curentă și desigur cazare și hrană)... la prețuri occidentale.

Ca și particularitate, fiecare refugiu are ștampila lui și o găselniță comercială este DOLOMITI PASSAPORTO, o imitație de pașaport în care colecționezi aceste ștampile, te semnezi cu coechipierii, faci însemnări, lipești bilete de telescaun și orice alte flecuștețe ca într-un veritabil caiet de amintiri.

    O altă particularitate a acestor munți o constituie urmele primului Război Mondial, a acelui "nostra Grande Guerra" cum le place italienilor să-i zică. În urma confruntărilor armate dintre italieni și austrieci au rămas pretutindeni grote antropice, tranșee fortificate, adăposturi de tragere și clădiri în ruină. În zonele Lagazuoi, 5 Torri și Tre Sassi acestea sunt organizate ca muzee in situ, încercând să ilustreze căt mai bine spiritul acelor vremuri.

    Mai multe detalii, imagini, trasee și hărți, precum și jurnalul ascensiunilor noastre din august 2007 se găsesc pe pagina ProExpedition:  http://www.proexpedition.org/destinatii/Dolomiti/Dolomitiprez.htm
Autor: Kiru Chiș Dorin
Vizualizări: 7324, Ultima actualizare: Marți, 22 Iul 2008


Comentariu
gabriel-antonie lazarovici gabriel-antonie lazarovici, Vineri, 25 Iul 2008, 8:44

Foarte bun acest jurnal. Redactat concis, la obiect, cu multe informatii practice. Este un model demn de urmat. Felicitari!

Alin Ciprian Ciulă Alin Ciprian Ciulă, Marți, 29 Iul 2008, 11:14

Un excelent 'remember' dolomitic:-)
Mi-a placut foarte mult situl, relatarile sunt de-a dreptul savuroase, pozele graitoare si reprezentative...
Felicitari!

Alin Ciprian Ciulă Alin Ciprian Ciulă, Joi, 11 Sep 2008, 16:06

Atata pofta mi-a facut acest articol, ca tocmai ce-am revenit dupa ce-am tras o tura de cateva zile: Cristallo, Tre Cime, Tofane, Sorapiss.

Natura desavarsita, istorie si civilizatie, toate intr-un loc!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii