Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Postat de: Ileana Bocanciu in de-ale lui ileana bocanciu

BiPiloniada 2009 – spirit cercetăşesc şi aventură !

 

Timp de 3 zile, în perioada 24-26 aprilie 2009, peste 180 de cercetaşi   au răspuns la apel la Bipiloniada 2009, în mijlocul naturii primitoare, în cadrul unei camp de primăvara care s-a desfăşurat la Centrul de Agrement „Cerbul” Brătei din Munţii Bucegi.

Bipiloniada 2009 a reunit cercetaşi ai Organizatiei Naţionale Cercetaşii României cu vârsta cuprinsă între 7 şi 50 de ani din oraşe precum Bucuresti, Iaşi, Giurgiu, Tecuci, Găeşti, Miercurea Ciuc, Pucioasa.

BiPiloniada, denumirea sugestivă a evenimentului, promovează de 7 ani, numele fondatorului mişcării cercetăşeşti, Baden Powell, dar şi valorile activităţilor scout. Ca şi în anii precedenţi, campul a fost organizat de către Centrul local Aventura Găeşti sucursala a Orgaziţiei Naţionale Cercetaşii României, în colaborare cu Centrul Alb din Bucureşti.

Noutăţile acestei ediţii au fost:  locaţia în cadrul montan de exceptie oferit de împrejurimile Centrului de Agrement „Cerbul” Brătei, participarea unei patrule de lideri (> 18 ani)   reprezentaţi ai Asociaţiei Scouţilor din Republica Moldova, dar şi a unei patrule de lupişori (7-11 ani) membri ai Centrului Local Pucioasa al ONCR, prezenţa în camp a unui lider francez membru Scouts et Guide de France.

Organizarea Bipiloniadei cu ocazia Zilei Mondiale a Pământului a avut ca scop sensibilizarea tinerilor în vederea promovării şi adaptării unui stil de viaţă sănătos şi dinamic dar şi motivarea acestora în privinţa păstrării valorilor spirituale care tind să se piardă în societatea  zilelor noastre. Ca acţiune concretă, participanţii au strâns mai bine de 40 de saci de gunoi, de pe traseele parcurse.

Participanţii si-au pus la încercare rezistenţa fizică, spiritul de orientare dar şi isteţimea în cadrul unor activităţi dinamice  care au avut loc în cadrul Parcului de Aventură. Impărţiţi pe patrule, cercetaşii şi-au  demonstrat, de asemenea, spiritul de echipă şi solidaritatea în timpul hike-urilor pe care le-au efectuat în Cheile Răteiului şi Cheile Orzei.

În încercarea de a descoperi tot ceea ce îi înconjoară, cercetaşii prezenţi la Bipiloniadă au participat la un workshop pe teme de astronomie, sustinut SARM (Societatea Astronomică Română de Meteori) coordonatorul proeictului „100 de Ore de Astronomie,  cel mai mare eveniment care are loc pe parcursul Anului Internaţional al Astronomiei 2009. Planeta Saturn a fost atracţia cercetaşilor care au observat-o prin intermediul unui telescop, aşa cum Galileo a făcut-o pentru prima dată cu 400 de ani în urmă.

Focul de tabară şi acordurile de chitară au relaxat atmosfera, astfel încât cercetaşii l-au ţinut departe pe domnul Urs, care din fericire nu şi-a făcut apariţia la Bipiloniadă. Cine ştie, poate vine la ediţia din 2010 !!!

Au fost alături şi au sprijinit  derularea evenimentui Bipiloniada 2009: Direcţia Judeţeană pentru Tineret Dâmboviţa, Asociaţia de Turism Chindia, Centrul Local Pucioasa al ONCR, SARM, OnTime Media, Columna TV, Casa din Casa, Cronica Găeştiului, Incomod, Turist Mania.

 

Organizaţia Naţionala "Cercetaşii României" (www.scout.ro), prescurtat ONCR, reînfiinţată în 1990, este cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, cu circa 2500 de membri în 65 de centre locale (filiale) răspândite în toata ţara. Fiecare dintre aceste centre îşi planifică propria activitate în funcţie de specificul local şi de interesele şi aptitudinile membrilor ei, se integrează în comunitatea locală şi încearcă să-i ajute pe membrii acesteia să devină cetăţeni responsabili ai comunităţilor în care trăiesc.

 

Organizaţia naţională este de asemenea, integrată în cercetăşia mondială prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (www.scout.org) şi este singura din ţară recunoscută ca atare. Organizaţia mondială numără în prezent peste 38.000.000 de membri activi în 216 ţări şi teritorii, existând doar 6 ţări în lume care nu au organizaţii de cercetaşi

 

 

Ileana Bocanciu - Asociaţia de Turism Chindia 

Sebastian Stanciu - Centrul Local Aventura Găeşti

 

Coordonator proiect

 

Autor: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 8471, Ultima actualizare: Marţi, 5 Mai 2009


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii