Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - 1 decembrie la cabana Valea Sambetei

Bookmark and Share

1 decembrie la cabana Valea Sambetei


Plecam in jurul orei 11 din Fagaras, eu si George. Traficul pe soseaua nationala este intens, se merge incet. Ajungem la Complex Sambata unde ne intalnim si cu Ionut. Pornim toti trei lejer spre cabana. Ne intalnim si cu cativa oameni de la Salvamont Victoria. Traseul este frumos, lejer, o vreme mirifica de toamna tarzie. Dupa o jumatate de ora, reusim sa vedem ca a venit iarna in Fagaras. Pe creasta pete mari de zapada presarate frumos ce te indeamna sa urci tot mai sus.
La cabana ne intampina o atmosfera prietenoasa, multa lume binedispusa, prieteni noi si vechi reuniti:) Il reintalnesc pe Razvan pe care l-am cunoscut acest an, de Pasti, tot la cabana Valea Sambetei, pe Radu de la CAR. Apoi, il vad "life" pe Cristi Telceanu si alti oameni de pe Carpati.
Cabana este plina, multi turisti continuand sa soseasca si seara. Seara a fost frumoasa...cantecele si glumele au adus bucurie si zambet pe fata fiecaruia. Ne bucuram de un minunat spectacol oferit muritorilor de catre zei...lumina lunii ne prezinta maretia zonei. Multi pasionati de fotografie ieseau la "vanatoare", iar altii inregistrau pe retina imagini de neuitat.
Incet lumea se retrage spre camere. Unii dimineata vor pleca spre Varful Moldoveanu(2544m). Portiunile cu zapada incep mai sus de cabana. Este inghetata, astfel ca fara coltari si piolet este aproape imposibil sa inaintezi. Dutu merge cu Rares (de la Salvamont Zarnesti) pana aproape de cruce.
Am parte de un somn greu...dormim impreuna cu cei din Victoria, iar George ne "incanta cu un minunat recital"...de sforaituri. Pe la 3 ma trezesc intr-o caldura insuportabila, dand multe haine jos. Cu greu reusesc sa adorm iar.
Dimineata, in jurul orei 10 fac ochisori, insa mai trandavesc prin pat. Cu mare regret ma gandeam ca sunt obligata sa cobor in acea zi datorita temelor si tezelor care se apropie...si bac-ul se apropie:(( Insa stiu ca orice realizare inseamna sacrificiu.
Agitatie in cabana... Dimineata, pe la 6, soseste un grup maricel. Ii gasesc dormind in sala de mese, pe unde au apucat. Dupa ce se odihnesc, incep sa consume din marile depozite de alcool aduse.
Iesind afara la apa, nu imi inchei foarte bine sireturile si iau o tranta groaznica pentru ca mi s-a blocat un siret la celalalt picior...o tranta pe cinste...si era atata lume pe acolo.:(Claudiu, incercand sa faca o gluma imi zice sa le dau si lor ce am gasit, insa mi-am julit 2 degete si am capatat si o vanataie in genunchi... Chiar ma gandisem in alta tura ca nu am mai cazut de mult...
In bucatarie prind un fragment dintr-o discutie. La refugiul Salvamont un grup este venit pentru a petrece un weekend frumos...pentru unii frumos. "de cate ori ati tras? S-au auzit 3 impuscaturi" "-de 6 ori".... Sentimentele care m-au incercat au fost diverse... Mi-am adus aminte de un turist care scrisese pe Alpinet de partidele de vanatoare de la Sambata.
Nu m-am putut abtine...i-am zis ca iar se va scrie pe internet despre vanatul din zona. Mi-a raspuns aproape uracios ca cei veniti la vanatoare puteau foarte bine sa stea si la cabana turistica, ca au aprobari. Apoi, tot el mi-a spus (nu e o noutate) cum se fac numaratorile: se intreaba turistii care capre negre au vazut, unul zice 2, altul 2...probabil aceleasi, dar numarul total fiind mai mare se pot acorda mai multe aprobari de vanatoare...treptat capra neagra va deveni o amintire, la fel ca alte animale ce existau candva si la noi in tara.
Ma intreb cat mai este pana cand vom fi si noi turistii vanati?!... gandul imi trece prin minte pentru ca stirea despre masacrul din partea tibetana a Himalayei mi-a ramas adanc intiparita in minte...
Coborand spre casa vad brazi imensi doborati, oameni care taiau si incarcau... o imagine mult prea trista, ce umbreste si fericirea de a te simti liber in MUNTE.


Ajunsa acasa aflu ca salvamontistul sibian Bogdan Dorin a murit in urma unui accident in zona Balea. Cu o zi in urma, pe 1 decembrie a participat la salvarea unui turist, si acum incerca sa-i recupereze echipamentul. A cazut in gol cativa metri, lovindu-se cu capul de niste stanci... avea 50 de ani si o experienta de peste 30 de ani de munte... Dumnezeu sa-l odihneasca!
Author: Simona Elena M
Uploaded by: Simona Elena Mînzu
Views: 6704, Last update: Sat, Dec 2, 2006



Links to the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI  
Login or register to comment