Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

About Alpinet - 1 Mai la Huda lui Papara

Bookmark and Share

1 Mai la Huda lui Papara

1 Mai muncitoresc la Huda lui Papara

De Alina Sfiriac

...desi intrerupta in anii impari, traditia de a petrece ziua de 1 Mai " muncitoresc " in muntii Apuseni, zona satului Salciua -pestera Huda lui Papara a fost reluata si in acest an 2006.

Asa ca odata stabilita data plecarii s-a si trecut la fapte... si uite asa am venit cu mic cu mare in gara Medias pentru a " semna condica" la mult asteptata iesire de 1 Mai (care coincide si cu ziua lui Calin " Gura bogata " caruia ii mai spun inca o data " La multi ani! ")

Iar la strigarea " cataloguluiu " au raspuns " prezent ": Dan, Corina, Aurica, Mihaela, Calin, Ana, Demi, Iulia, Alex, Alexandra, Paul, Andreea, Vero, Alexandra 1 si 2 si eu (Alina alias "Lizuca " pt " fanii mei "). Ne luam bilete pana la Campia Turzii si inainte sa ne aliniem " militareste " pe peronul garii, Aurica primeste un telefon.... era Feri " pui de dac " care ne spune ca din motive f.intemeiate (nu s-a trezit) a pierdut autobuzul din Cluj, iar el si Agi o sa ajunga ceva mai tarziu.

...urcam in tren, ocupam "locuri de cinste" si incepe distractia, toata lumea e vesela, iar celor care au chefuit cu o noapte in urma li se spulbera orice speranta de a adormi macar cateva minute.

...glumim, ne simtim bine, se aude la un moment dat si scandarea " armata e cu noi " si fara a ne da seama am ajuns deja in Teius unde trebuie sa schimbam trenul care ne va duce pana in Campia Turzii. Cucerim compartimentul din vagonul personalului si continuam cu aceeasi stare de buna dispozitie pana in Campia Turzii unde am ajuns foarte repede. Coboram din tren si navalim asemeni otomanilor in micul magazin de langa gara pt a ne face aprovizionarea fiecare cu cate ceva dulce si racoritoare. Nu dupa mult timp apare si autobuzul care ne duce in Turda. Totodata eu raman foarte mirata de sistemul de vanzare a biletelor si anume " o femeie intr-un mic tarc " de la care fiecare calator poate cumpara bilet.

Ajungem in Turda unde suntem intampinati cu mare bucurie de domnul sofer al microbuzului cu care o sa calatorim pana in Judetul Alba in comuna Salciua. Ne regrupam si mergem intr-un parculet din centrul orasului unde Dan are neplacuta sarcina de a desparti grupul in doua semigrupe. Venise vremea sa plece prima semigrupa, zis si facut. Pornim la drum si o data cu prima intrebare don` sofer ne ofera si o multime de informatii atat despre zona cat si despre locuitori. Ne bucuram de peisaje si de povestile lui don` sofer care fiind foarte preocupat cu explicatii de genul " boul e tata de vaca " a trecut de puntea unde trebuia sa coboram. Dupa aprox 5 km am realizat si noi ca nu prea mai suntem " in grafic " si ne intoarcem in Salciua. Oprim de 2-3 ori si toti satenii ne-au indicat un drum care nici mie nici lui Calin nu ni se parea familiar. In fine... coboram, platim, aranjam rucsacii fetelor si o luam la pas. La numai 1/2 km ne intalnim cu cativa prieteni de la CAR Cluj care ne promit ca vin sa ne mai ajute cu bagajele daca ii asteptam pana se intorc din sat. Asteptam rabdatori, ei nu apar si decidem sa pornim din nou la drum cu speranta ca vom fi ajunsi din urma. Cu cat inaintam mai mult pe drumul de tara cu atat mai mult realizam ca nu era drumul pe care tb sa mergem initial si ca s-ar putea ca in acel moment sa facem exact ceea ce nu ne doream si anume un ocol de cativa km buni.

Cu speranta ca vom fi ajunsi din urma si ajutati cu rucsacii mergem inainte si intr-un final apar Sebi si Agnes care erau cu masina. Incarcam Fiat-ul lui Sebi cu rucsacii si bagaje ca la reclama pt Matiz " micul gigant " si parca renascuti pornim din nou la drum. Ajungem la cararea care duce aspre poienita unde era locul de campare si constatam ca am ocolit suficient de mult incat sa ne ajunga din urma si cealalta semigrupa care a plecat din Turda cu 2 ore dupa noi, si daca tot suntem la emisiunea " surprize surprize "...constatam ca in poienita vegetatia crescuse atat de mult incat nu era loc suficient nici pt 5 corturi daramite pt 9-10. Dupa indelungate cercetari facute de Dan, aflam ca s-a gasit langa gradina unui localnic un loc numai bun pt campare insa trebuie sa asteptam sa primim aprobarea de " incalcare a teritoriului ". a proprietarului. O obtinem, ne instalam rapid corturile si ne mobilizam pt a aduna cat mai multe lemne pt focul de tabara. Seara se lasa si facem un foc in jurul caruia ne asezam cu mic cu mare pt a ne delecta cu ceva prajituri si a face ceva " degustari " de vinuri si alte licori J. Intre timp Cristi, Feri, Radu si Alex fac o prima " cercetare " a Hudei, dupa care se intorc si ei in tabara unde Feri si-a luat minunata chitara si ne-a incantat ca de fiecare data cu cantece de munte. Pe la 2.00 incepem sa " rarim " randurile fiind obositi de atata drum.

Dimineata se serveste micul dejun si se porneste cu multa veselie catre Vanatarile Ponorului la cascada unde am fost incantati si de un superb curcubeu care parca a iesit in intampinarea noastra in semn de bun venit, dupa care coboram la locul unde apa cascadei intra in Huda. Ne pozam, radem putin si pornim la drum spre tabara, dar la scurt timp din incercarea de a traversa paraul Valea Ponorului ia nastere o balaceala in toata regula. Eu si Aurica suntem protagonistii dupa care ni se alatura Ana si Gabi in vederea unor " reglari de conturi " intre noi trei si Aurica " Gura mare ". Ne mai pozam putin in " costumele piesei de teatru " adica uzi leoarca si majoritate porneste spre tabara. Amintindu-ne ca noi " nu lasam niciodata nici un om in urma " si ii asteptam si pe Feri, Agi si Demi pt un scurt botez in apele Ponorului, dupa care pornim si noi spre corturi.

Ajunsi incingem un gratar stins cu o berica rece J. Mai spre seara Dan si Cristi intind coarda pt o tiroliana in apropierea taberei de care s-a bucurat toata lumea, chiar si eu care am rau de inaltime. La proba tirolienei cel mai " bun " calificativ l-a obtinut Raducu care a avut o prestatie " nemaipomenita ".

...si vorba celor de la formatia Hara: noaptea se lasa si foamea ne apasa ca suntem lihniti, noaptea se cerne, ne trebuiesc si lemne de foc vrem sa avem... " si asa ne-a gasit 1 Mai-ul... stand la foc si cantand alaturi de Feri, amestecand in supa si facand pe ofiterul de serviciu la foc, (probabil ca in cartea mea de munca sunt incadrata ca fochista). Nu in ultimul rand i-am cantat un " La multi ani " bunului nostru prieten Calin Bisziok care in 1 mai a implinit 2x ani J. Revarsarea zorilor ne-a gasit pe toti dormind, numai jarul mai licarind din cand in cand.in adierea usoara a vantului.

Dimineata dupa micul dejun s-a mai facut o vizita pana la Huda dupa care toata lumea a inceput sa impacheteze si sa isi pregateasca rucsacii de drum. La amiaza ne-au salutat amicii de la CAR Cj (Stefi, Gabi si Cristi) dupa care grupul nostru a fost nevoit sa se imparta din nou pt a pleca spre microbuzul lui nea` Jucan. De aceasta data am mers pe drumul cel mai bun si scurt si am pornit spre Turda (cu mari emotii ca rulmentii buzului lui nea` Jucan scoteau niste zgomote ciudate).

Drumul a parut foarte scurt datorita comunicarii dintre noi. Ajunsi in Turda fiecare a luat-o in directii diferite: Cristi, Ionci, Stefan si Radu sa ia ocazie spre Cj, Calin si fetele spre statia de autobuz de unde plecau spre Campia Turzii, iar eu norocoasa am luat dupa numai 2 minute Dacosul care m-a dus direct acasa,

La Huda lui Papara a fost prima mea iesire cu Dianthus, insa mi-a facut o deosebita placere sa petrec aceste 3 zile alaturi de toti cei care au fost prezenti si tin sa le multumesc pt tot!

Sa ne intalnim si la alte iesiri la fel de bucurosi!

Ganduri bune!! Lizuca (Alina)

Author: Alina Sfiriac
Uploaded by: Feri Teglas
Views: 10258, Last update: Sun, May 7, 2006



Links to the Mountain Guide:
Muntii TRASCAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Cheile Ampoitei-Pestera Liliecilor

 

Login or register to comment