Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Climbing and Escalade - Ampoiţa Climbing Reunion 2006

Bookmark and Share

Ampoiţa Climbing Reunion 2006

Manifestarea, organizata de Clubul Alpin Român Filiala Alba, în parteneriat cu Asociatia de Turism si Ecologie Trascau Corp s-a vrut a fi si chiar a devenit o reuniune a tuturor alpinistilor din zona Judetului Alba. Nici o alta manifestare de acest gen din judetul nostru nu a reusit sa strânga 60 de iubitori ai acestui sport. Dan Anghel, Presedintele CAR Filiala Alba: "Escalada sportiva este un sport complex dar si periculos, expus riscurilor: de cauza naturale, individuale, materiale sau alte cauze; astfel exista un anumit nivel de pericol obiectiv de accident ce nu poate fi redus la zero. De acea si cei care îl practica sunt niste oameni duri, de obicei solitari, orgoliosi. Ma bucur ca am trecut peste toate piedicile si micile neîntelegeri dintre noi si suntem aici în numar asa de mare. Avem bucuria sa ne întâlnim si cu oameni care au participat la primele doua editii si care au gasit de cuviinta sa ne onoreze cu prezenta".


În paralel cu reuniunea s-a desfasurat si un curs de initiere în alpinism si escalada, aflat acum la a III-a editie. Suportul de curs, realizat de cataratorul Florian "Kobe" Mastacan a fost completat cu topo-ul zonei (schita detaliata a traseelor de escalada), descrierea rezervatiei, starea vremii si articole aparute despre manifestare. Pe lânga micile prezentari teoretice, deviza generala a fost "cataratul e cel mai bun antrenament pentru catarat".



Locul ales pentru desfasurare a fostrezervatia naturala " Calcarele de la Ampoita", arie protejata în custodia ATE Trascau Corp Zlatna; este una din numeroasele Kllipe de calcar de pe Valea Ampoiului, existând aici peste 70 de trasee de escalada. Întreaga zona are un potential deosebit, existând multe stânci înca neexplorate.



Adrian Puiulet, ATE Trascau Corp: " Reuniunea care a urmaritstrângerea legaturilor între practicantii acestui sport si extinderea practicarii în rândul tinerilor, are si alt scop, popularizarea zonei Vaii Ampoiului. Anul trecut am realizat aceasta manifestare în aria protejata Piatra Bulbuci, de lânga satul Valea Mica, anul viitor o sa vedem. Din câte cunosc eu, doar putini alpinisti ai judetului lipsesc, majoritatea fiind afara, urcând piscurile Europei sau Asiei. Putem spune ca participarea la reuniune a fost una internationala, am avut ca si participanti si niste francezi, veniti probabil de la sommeul francofoniei."


În medie s-au urcat aproximativ 6 trasee de escalada pe zi de participant, putând evalua la peste 250 de trasee parcurse, bineînteles ca cele usoare au avut parte de mai multe repetari. Duminica dimineata a avut loc si un concurs surpriza, pe doua categorii: prima categorie fete fara limita de vârsta si baieti pâna în 15 ani(proba care s-a desfasurat pe un traseu de gradul 5+ în sistem mansa) si a doua categorie: baieti pâna în 19 ani, proba care s-a desfasurat pe un traseu de gradul 7, cap de coarda.

Câstigatorii au fost:

Fete + baieti pâna în 15 ani

Toma Anda
Barna Doru (de numai 12 ani)
Renata Alexandrovici
Baieti pâna în 19 ani

Dan Viorel Stefan
Mertan Andrei Gheorghe
Mertan Mihai Lazar


S-a remarcat tânarul Docea Ghita, care desi nu are nici un an de când practica alpinismul, areusit sa urce traseul de concurs, cap de coarda, nefiind declarat câstigator doar din cauza faptului ca a depasit cu putin limita de vârsta. Vicepresedintele Clubului Alpin Român Filiala Alba d-nul Lucian Cioica ne-a declarat: "Am avut emotii din cauza vremii, stiam ca Vineri în Zlatna ploua cu galeata. Însa aici la Ampoita nu am simtit macar un picur de apa. Fiind si membru în SP Salvamont Alba, ma bucur ca aceasta manifestare a atras si majoritatea salvamontistilor din judet, bun prilej de pregatire pentru actiunile de salvare viitoare. Trebuie sa remarc colaborarea cu asociatia din Zlatna, care desi provine dintr-un oras aproape pe cale de disparitie, se prezinta la un nivel de invidiat, la superlativ."


Multumim pentru participare si implicare Serviciului Public Salvamont Alba, cluburilor prezente dar si sponsorilor nostri: SC XEROM SERVICE SRL, SC CERTA SRL, APA MINERALA MIRACOL CHIMINDIA, ULPIA TRAIANA Alba Iulia, Înghetata LAZAR.


Author: Puiulet Adrian
Uploaded by: Trascau Corp
Views: 21171, Last update: Fri, Oct 6, 2006



Links to the Mountain Guide:
Muntii TRASCAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Cricau-Valea Cricaului-Cheile Cricaului-La Nord De Piatra Craivii-Sub Varful Piatra Craivii (1082)-Saua Vestica Piatra Craivii-La Sud De Varful Fabian-Sub Varful Sfredelasu-Cota 1081-Varful Albinii (1279)-Platoul Carstic Ciumerna

 

Login or register to comment