Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Aviz amatorilor!!! Traseu Cascada Bohodei

Bookmark and Share

Aviz amatorilor!!! Traseu Cascada Bohodei

   Cei care merg la Stina de Vale special pentru trasee o sa fie dezamagiti. Cel mai incitant traseu va fi cu siguranta  Circuitul Cascadei Bohodei. Cel pe care l-am ales si eu in vara anului 2004.

Distanta 15 Km; durata 8-9 ore.

Ceea ce nu scrie pe nicaieri si nu mi s-a spus este ca traseu necesita conditie fizica si oarece pregatire intr-ale muntelui. Din Stana de Vale ti se da un pliant cu trasee si orice intrebi la receptia Hotelului Iadolina despre ele ti se raspunde ca sunt minunate.

            Ei bine, prima parte a traseului este intr-adevar minunata: Izvorul Minunilor de unde se urca (pieptis) spre Saua Poienii trecind prin Baia Popii. Belvedere asupra Stanii de Vale. Ocoliti insa caii de la stina pentru ca sunt adevarati stapini ai poienii. Se merge in continuare pe triunghi albastru. Belvederi superbe spre Valea Bohodei. De aici porneste o coborare destul de abrupta catre cascada prin Abruptul Serpilor (asa cred ca se cheama). Ne tot intrebam cu o sa urcam ceea ce coborim. Am tot ris de tipa care ne insotea dar pina la urma am fost exasperati cu totii de acest coboris care nu se mai termina si devenea din ce in ce mai abrupt. Ma intreb cum este pe acolo daca ploua pentru ca in perioada in care am fost eu nu plouase de o luna. Si in sfirsit, iata-ne la Cascada Bohodei - "97 m lungine, cea mai mare cascada din tara" (din pliantul de la receptia Iadolina). Nu foarte spectaculoasa, sincer, ca sa merite efortul. Am ramas acolo aproape jumatate de ora pentru ca nu stiam cit mai facem la intoarcere. Si incercind sa gasim cararea citim "In continuare traseu dificil recomandat numai turistilor cu notiuni elementare de alpinism. Iarna interzis". Bun!! Si ceilalti turusti?? Imi amintesc ca citisem in pliantul de la Iadolina "Acest traseu se va parcurge numei in sensul descris. Atentie deosebita la sectoarele cu lanturi lipsa; portiunea ce ocoleste Cascada Bohodei poate fi abordata numai in urcus!!! " mai scria si ca lanturile care lipsesc pe aceasta portiune vor fi montate in curind. Norocul nostru era ca ele fusesera deja montate ca daca nu, acum va salutam de la Cascada Bohodei!!!

            Una e sa citesti traseul din camera de hotel si alta e de la fata locului. Imi imaginasem ca va fi o portiune cu lanturi, de ocolire a cascadei si-mi spuneam: "Ce misto ca sunt si lanturi". Ei bine, de la Cascada Bohodei, in stinga, se face o stinca. Aia e cararea!!!

            Deci timp de aproximativ 1 - 1 ˝        ore se face catarare. Fiecare stinca cu lantul ei. Nu sunt un fricos si am tot cutreierat si eu muntii astia in lung si-n lat dar, sincer, traseul este super periculos. Sunt portiuni unde nu poti nici macar sa te odihnesti pentru ca risti. Si mai era un lucru de care nici nu am mai tinut seama. Zona este "patria viperelor" si fusesem avertizati ca la catarare sa avem grija la prinderea cu mina sa nu deranjam vre-una. Nu mi-a mai pasat ca m-am gindit ca ma vad si ele ce necajit sunt si ma iarta. Si probabil ca asta s-a intimplat.

            Pentru prima oara in viata am inteles si eu cum sta treaba cu raul de inaltime. Repet, am colindat munti mult mai semeti decit Apusenii si am facut trasee unul si unul, dar niciodata nu m-am expus atit de mult riscului. Practic nu eram foarte bine pregatit pentru traseul asta nici macar psihic. Deci, pe la jumatatea drumului am avut un moment de instabilitate si am simtit cum tot stomacul mi s-a intors pe dos si mi s-a asezat in git. Dar nu era cazul sa-mi sperii colegii de drumetie. Drumul pina in Poiana a fost format din flash-uri din viata mea....copilarie, adolescenta, tata, mama...

            Recomand celor cu spirit de aventura traseul. Iar celor care merg pentru relaxare si celor ca mine, iubitori de munte care nu implica risc atit de mare, le recomand celelalte cascade din zona Stana de Vale, mult mai accesibile si mult mai frumoase.

            Cit despre conditiile execrabile si purtarea celor de la Stala de vale - Hotel Iadolina poate intr-un material urmator.

Author: Alin Musoi
Uploaded by: Alin Musoi
Views: 10882, Last update: Sun, Apr 17, 2005



Links to the Mountain Guide:
Muntii BIHOR  
Masivul VLADEASA  
Comment
Fără foto Alin Musoi, Tue, Apr 26, 2005, 5:21 pm

Nici un comentariu??? Se pare ca nu s-a incumetat prea multa lume spre cascada Bohodei!!!

Fără foto Laura Orban, Sat, Jul 30, 2005, 7:37 pm

Sper sa nu interpretezi gresit comentariul meu, dar cred ca articolul tau este putin cam exagerat. Traseul este intr-adevar dificil, dar nu chiar asa cum l-ai descris, dupa parerea mea. L-am facut si anul trecut, avand in spate rucsacul incarcat, fapt ce a ingreunat urcarea. Dar l-am facut pentru prima data acum doi ani, cand nu cunosteam gradul de dificultate, pe atunci cu fetita mea atunci in varsta de 6 ani, care l-a urcat as putea spune fara probleme. Ideea este ca, avand rabdare si ceva curaj, traseul merita sa fie strabatut.:-P

Fără foto Alin Musoi, Tue, Aug 2, 2005, 7:54 pm

Scuza-ma, dar daca ai facut traseul ala cu un copil de 6 ani dupa tine,....sper totusi sa nu vorbim de acelasi traseu!!! Tocmai vedeam zilele trecute la televizor ca un grup era sa moara pe acolo...

Fără foto Mihai Grigore Lazăr, Tue, Jun 14, 2011, 1:57 am

Am fost si eu pe acest traseu, pentru coborarea pe cascada. In mare, partea ce ocoleste cascada nu e dificila, dar asta intradevar in conditii de stanca uscata (pe ploaie devine intradevar mai dificil) dar este mai expusa, oarecum ca in piatra craiului, dar mai expus si mai murdar. Iar lanturile erau, zic eu unde trebuiau sa fie. Oricum cu siguranta nu e genul de traseu destinat relaxarii daca nu esti obisnuit cu pasajele mai expuse. Iar pentru cei ce vor sa coboare pe cascada, asigurarile sunt bune cu topuri de 2 spituri sau 1 spit cu o coarda de 60 m.

Comments for this article
Login or register to comment