Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Bastionul Ciortei

Bookmark and Share

Bastionul Ciortei
Întotdeauna când se va vorbi despre Carpatii României
      Întotdeauna când se va vorbi despre Carpatii României, niciodata nu vor lipsi "Alpii Transilvaniei". Pe buna dreptate, Fagarasul îsi merita supranumele de "acoperisul României"- 8 vârfuri depsaesc 2500m altit. si se ridica deasupra celorlalte piscuri, sfidând norii. Alaturi de semetele vârfuri, stau numeroase custuri alpine, creste ascutite, strungi înguste, sei adânci, spintecaturi, tancuri… Caldarile glaciare nordice au un farmec aparte si se deosebesc de suratele din alte masive montane prin unicitatea profilului în forma de U. Fara a avea faima fratilor din Retezat, "ochii albastrii ai muntelui" sunt o bijuterie de nepretuit în tacuta lume de piatra.
           Turistic, principalul traseu ramâne creasta principala, lunga de cca 70km, o adevarata piatra de încercare. An de an împatimiti ai muntelui strabat "autostrada alpina" de la un cap la altul. Suru, Budislavu, Avrig, Scara, Serbota, Custura Saratii, Negoiu, Strunga Dracului, Laitel, Fereastra Zmeilor, "La trei pasi de moarte", Vistea-Moldoveanu, Fereastra Sâmbetei, Urlea, Zârna, Urescu, Rudarita sunt doar câteva repere aflate pe buzele tuturor. si totusi, exista pe lânga multe altele, o zona mai putin circulata, evitata de majoritatea drumetilor, fie din cauza dificultatilor de parcurgere, fie pur si simplu din necunoastere. În rândurile care urmeaza vom încerca sa scoatem la lumina cetatea naturala a Ciortei. Fara sa atinga granita celor 2,5km pe verticala, având altitudinea mai redusa cu cca 100m fata de "regii" de 2500m, aceasta nu scade cu nimic grandoarea Ciortei, ci ramâne unul din grandiosii Fagarasului. Pentru a-i strabate întreg zidul crenelat îsi trebuie un pic de curaj si vreme mai buna.
            Alegem ca punct de plecare Portita Avrigului 2178m, de unde marcajul banda rosie coboara spre Lacul Avrig, iar noi ne îndreptam lejer, urcând scurta diferenta de nivel pâna în Vf. Turnul Lacului 2247m. Atât de usor ajungem aici !?!? Da, dar greul începe de-abia acum. Coborâm cu atentie pâna în saua îngusta aflata la aprox. 2230m, care ne desparte, de fapt, de vârful vestic al Ciortei. 

          Urmeaza o portiune foarte dificila, cu înclinatie mare, care necesita, pe alocuri, catarare libera peste si de-a lungul stâncilor masive care ne bareaza calea. Depasim hornul care coboara spre Caldarea Budislavului si cu un ultim efort iesim dupa 197m câstigati din saua Turnului, pe platoul vârfului vestic al Ciortei, la 2427m altitudine. Am ajuns în cetatea pietruita, patrunzând pe una din cele patru intrari principale. De jur-împrejur suntem înconjurati de abisuri marginite de piscuri ascutite. Spre sud-vest sunt doua "turnuri de observatie": Vf. Grohotisului 2395m, presarat cu câteva "tunele de retragere", adica pesteri si Vf. La Piatra Taiata 2366m, la care se ajunge coborând scurt pâna într-o sa, iar apoi urcând spre vest-nord-vest. Spre nord creasta Ciortei este aproape verical?, stânca pare a fi taiata de unde si denumirea piscului, iar spre sud versantul este înnierbat si coboara spre Valea Boia Mare. De retinut ca pe vreme cu vizibilitate buna, de pe Vf. Grohotisului spre est, se poate vedea o panorama rara: creasta si Vârful Negoiu, împreuna cu Vf. Lespezi si Cornul Caltunului, iar între acestea creasta Vistea-Moldoveanu. Revenind pe piscul vestic al Ciortei, continuam cale de cca 300m pe creasta care nu coboara sub 2400m altit. asemanatoare cu Custura Saratii. Aceasta este portiunea cea mai spectaculoasa a cetatii alpine Custura Ciortei. Creasta pare un pod suspendat între Caldarea Avrigului, spre nord, cu oglinda lacului albastru si caldarea seaca, bolovanoasa a Grohotisului, tarâm parca desprins de pe alte planete, închisa din trei laturi de piscurile Boia, Ciortea si Grohoti?ului. În nici jumatate de ora strabatem "puntea" de legatura dintre vârfurile principale ale Ciortei, iesind din estul crestei stâncoase la 2422m în Vârful Ciortea Est, dupa ce am depasit un alt vârf de cca 2425m altit. Ajunsi la finalul custurii, creasta coboara pronuntat, dar fara dificultate majora pâna în saua Gârbovei 2140m, unde întâlneste poteca marcata cu banda rosie ce urca de la Lacul Avrig. Din vârful estic al Ciortei, ca de altfel din oricare vârf strabatut, atractia "cuibului de vulturi" a Vf. Boia este coplesitoare. Atât de aproape si masiv apare încât cu greu rezisti tentatiei de a-l escalada. O adevarata capcana, deoarece accesul pe vârful înalt de 2431m, aflat spre sud, este dificil, aproape inaccesibil turistilor obisnuiti cu pasaje usoare. Chiar si simpla privire spre gigantul singuratic te înfioara, cu peretele lui aproape vertical, marginit de prapastii ametitoare.
            Prin izolarea turistica a masivului Ciortea, a crescut prestigiul acestei zone alpine, adevarat tinut uitat de timp, în care patrund cu sfiala si curiozitate împatimiti ai muntelui.
            La finalul parcurgerii cetatii Ciortea ramân doar amintirile de neuitat si speranta unei eventuale revederi…"

Autor: Dan Horea Farcas

Author: Dan Horea Farcaş
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 10198, Last update: Sun, Nov 5, 2000



Links to the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI  
Comment
Fără foto Zahariuc Mihail, Tue, Feb 5, 2002, 2:30 pm

intr-adevar o zona super ,unde meritasa mergi mai ales singur.pe vreme buna panorama e fantastica de sus de pe ciortea.eu am fost in mai,si am primit recompensa una bucata plaja pe lacul avrig care era inghetzat. de pe negoiu pe lespezi nu te tenteaza?

Comments for this article
Login or register to comment