Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Romanian legislation - Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004 - Agricultura intensiva sau protectie in zona umeda Vestonicky

AGRICULTURA INTENSIVA SAU PROTECTIE ÎN ZONA UMEDA VESTONICKY

Permiteti-mi sa încep povestea cu: a fost odata ca niciodata în Moravia de Sud (localizata în sud - estul Republicii Cehe) zona umeda Vestonicky.
Situate la o rascruce de drumuri între estul si vestul continentului european, republicile Ceha si Slovaka cuprind diverse ecosisteme de altitudine joasa: paduri, mlastini si lacuri. Printre peisajele agricole central europene, unele dintre cele mai semnificative ecosisteme de lunca ramase nedistruse, inclusiv paduri si pajisti de lunca, sunt cele situate de-a lungul râurilor Morava si Dyje din Republica Ceha. Aici a existat întradevar o parte foarte frumoasa a acestei tari.
Aceasta parte deosebita a tarii a fost propusa pentru înfiintarea unui parc national sau a unei arii de protectie a peisajului dar, între anii 1969 si 1989, pe râul Dyje, a fost realizat un nou complex "hidroameliorativ" Nove Mlyny. Desi au fost construite diguri cu o înaltime relativ redusa (cu o înaltime cuprinsa între 2 si 9 m), datorita constructiei acestora pe un teren plat, peste 3200 de hectare au fost acoperite complet de apa. Biserica, "Sfântul Linhard", ramasita a micului sat, "Mušov", este înca martor mut, acum sub ape, a inundarii bazinelor de retentie a apei nou create.
La începutul anilor 90 ai nu demult trecutului secol, într-o perioada critica în istoria mai recenta a Europei, guvernul Cehoslovaciei a decis sa salveze una dintre cele mai semnificative, înca existente în Europa Centrala, ecosisteme naturale de câmpie inundabila. Din anul 1993, aceste doua tari s-au despartit, dar angajamentul abordarii în comun a conservarii biodiversitatii nu a fost uitat, în plus fiind începuta o cooperare în acest sens si cu o terta tara, Austria.
Aceasta arie naturala a fost înregistrata ca zona umeda de importanta internationala (Ramsar), în vederea protectiei unui numar mare de pasari migratoare.
Au fost analizate o multitudine de masuri de reconstructie ecologica si de scadere a nivelului apei, inclusiv de catre O. N. G. - uri profesionale de mediu (O. N. G. Veronica, Uniunea pentru râul Morava), acestea evaluând ca fiind practic înca posibila revitalizarea succesiunii si echilibrului natural în zona. Reversibilitatea mai este posibila în zilele noastre, de exemplu, copaci înalti de peste 5 - 6 m, pot fi înca gasiti vii în zone inundate cu doar câtiva ani în urma. Dar, autoritatile au decis sa creasca nivelul apei în continuare.

De ce?!
Agricultura intensiva dominanta aici înainte de anul 1990, incluzând aplicarea pe scara larga a irigarii terenurilor, constituie înca un model pentru majoritatea fermelor viitorului (un nivel ridicat al capitalului initial investit, utilaje moderne si echipament greu pentru îmbunatatiri funciare, sisteme de hranire si protectie permanenta sofisticata a plantelor de cultura. Majoritatea fermelor practica în acest moment, sau se pregatesc pentru ca în viitor sa practice o astfel de agricultura cu ajutorul unor metode intensive/agresive de utilizare a terenurilor agricole. Desi numai 2% din irigatiile posibil a fi realizate au fost facute în perioada ultimilor cinci ani, teama de a nu ramâne fara o eventual posibil necesara resursa de apa în viitor a dus la esuarea negocierilor cu unele dintre aceste ferme si a propunerii extinderii Ariei de Protectie a Peisajului Pálava si a rezervatiei biosferei cu Ministerul Agriculturii a Republicii Cehe.
În cele mai numeroase dintre cazurile cunoscute pâna în prezent conflictul între beneficiarii directi ai acestor irigatii si cei care pledeaza pentru protectia valorilor naturale a acestor zone umede se datoreaza cantitatii limitate a apei, privita ca resursa economica directa. Nu si în acest caz, în care zona umeda este practic acoperita cu luciu continuu de apa, aceasta fiind în excedent evident (cu 98% mai multa) fata de necesitatile prezentului. Nu este vorba, deci, în nici un caz, de o lipsa a apei ci de o lipsa a întelegerii si a interesului ca obstacole în calea conservarii în beneficiul generatiilor prezente si viitoare a acestei zone umede de exceptie.
Suntem nerabdatori sa aflam ca aceasta poveste este una dintre acelea care a avut totusi un final fericit!

Mojmir Vlasin - Brno

Author: ONG Ecotur Sibiu
Uploaded by: Daniel Verniş
Views: 3826, Last update: Sun, Aug 1, 2004


Comment
Fără foto Andrei Antonie Bocan, Thu, Aug 19, 2004, 10:32 pm

:-D
Salz.


Mia placut reportajul tau.

As vrea, daca in viitor mai publioci sa-mi mai trimiti si mie noutati pe adresa de email (jazzu9@hotmail.com)
Mersi

Comments for this article
Login or register to comment