Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Romanian legislation - Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004

  • Alpinet
  • Articole
  • Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004
Bookmark and Share

Buletin informativ de mediu, nr. 14 / iunie – august 2004 - Breviar

BREVIAR

TRECUTUL CA PREZENT
Posedam un monument care nu se gaseste oriunde: "Cetatile Romane" de la Rosia Montana. Un munte în care stâncile au fost cioplite de oameni si de natura. Cât de grea si chinuitoare va fi fost sculptura în aceste stânci! Vântul, ploaia, gheata, apele de siroire au continuat sa modeleze acest decor de teatru, de circa 10 hectare. Eroziunea eoliana a realizat aici niste hornuri numite hodai. O formatiune asemanatoare nu se mai gaseste decât în Spania.
Nu trebuie neglijata nici valoarea istorica a acestui monument care evoca exploatarile miniere înca de pe vremea dacilor si a romanilor.
Ei bine, aceasta superba cetate naturala a fost... scoasa din inventar. O comisie a dat verdictul ca monumentul sa treaca în exploatare în cadru Ministerului Minelor. Înca nu este târziu sa se opreasca dinamitarea stâncilor.
Semnalul de alarma de mai sus aparea în ziarul "România Libera" acum 33 de ani.
În afara de faptul ca cei care ne conduc acum nu se mai cheama cu apelativul "tovarase", Rosia Montana beneficiaza si în prezent cam de acelasi fel de tratament pagubos nascut din trista ideologie cu iz moscovit care stipula dominatia "omului nou" asupra naturii.
Ne dam întâlnire peste 333 de ani pentru a consemna eventuale (dorite) schimbari de mentalitate în acest sens.

REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII
Reprezentanti M. A. E., au sesizat Secretariatul Conventiei de la Berna pentru protectia vietii salbatice în privinta deciziei autoritatilor ucrainene de a începe lucrarile de constructie a canalului navigabil de mare adâncime Dunare - Marea Neagra pe bratul Bastroe al Dunarii.
Secretariatul Conventiei de la Berna a declarat ca intentioneaza sa organizeze o vizita a unei delegatii de experti la fata locului pâna în luna iulie.
Pâna atunci însa reprezentanti ai Ucrainei au anuntat accelerarea lucrarilor!

AMINTIRI ÎN ALB(?) SI NEGRU
"În copilarie am locuit în orasul Medias, la 10 km de localitatea Copsa Mica.
Ce stiu ca am simtit pe pielea mea când eram copil, ca la fiecare ploaie ma ustura îngrozitor gâtul când respiram.
Apoi imaginile de cosmar cu vegetatia murinda, dealurile parca pârjolite si umbrele mânjit - negre ale caselor si oamenilor - de la negrul de fum.
Copsa Mica este în copilaria mea o amintire de lagar mortificat." (cineva care a ales sa plece de lânga Copsa Mica)

BRIGITTE BARDOT SI ACTUALUL "PRIM VÂNATOR AL PATRIEI"
Brigitte Bardot, o înversunata luptatoare pentru drepturile animalelor, i-a trimis, primului ministru Adrian Nastase, o scrisoare deschisa cu ocazia Congresului International al Vânatorii - Bucuresti 2004. "Va faceti partizanul unui masacru, care da tarii dumneavoastra o imagine retrograda si sângeroasa", scrie Bardot.
Criticile lui Brigitte Bardot se extind de la persoana domnului Nastase la felul în care autoritatile de la Bucuresti îsi respecta promisiunile: "Propaganda dumneavoastra este lamentabila si vizeaza eradicarea a doua specii sensibile (lupul si ursul), protejate de Conventia de la Berna, pe care România a ratificat-o. E drept ca autoritatile române nu obisnuiesc sa-si onoreze angajamentele. (...). Când m-am întâlnit cu sutele de români abandonati în mod las în spitale si orfelinate, am avut de înfruntat o mizerie inimaginabila, insuportabila. Ne putem astepta ca o tara care nu-si protejeaza nici batrânii, nici copiii sa dea dovada de respect pentru mediu?!" Dupa ce atrage atentia asupra necesitatii conservarii faunei bogate, înca, a României, Bardot îsi încheie epistola din nou referitor la domnul Nastase: "Nu astept nimic de la dumneavoastra, decât sa va schimbati postul cât mai repede, astfel încât sa pot gasi, în sfârsit, un interlocutor care sa înteleaga ca natura nu este o rezervatie de vânatoare pentru câtiva exaltati aflati în cautare de senzatii tari."

CE AS DORI DE LA MINISTRUL MEDIULUI
"Domnule ministru, eu as dori sa vorbiti cu consiliul guvernului sa interzica fabricile poluante. Plantele si animalele se distrug, aerul se polueaza tot mai tare si în curând nu vom mai avea oxigen. Gauri apar în stratul de ozon, iar soarele va arde tot mai tare. Mediul va fi distrus, chiar nu va pasa? Curând toti vom muri din cauza poluarii si voi nu puteti face nimic? Rusine sa va fie, ca va mai numiti ministrul mediului! Rusine! Rusine! Rusine!
Asa ca opriti fabricile acelea sau vom porni o revolta care va fi al treilea razboi mondial!
Am glumit dar vedeti ce puteti face." (Vlad Dobre Sc. Nr. 4 Sibiu, cl. a III B).
Ce pacat ca ministri mediului de la noi nu mai sunt de mult "în mintea copiilor"!

Doru Banaduc

Author: ONG Ecotur Sibiu
Uploaded by: Daniel Verniş
Views: 3827, Last update: Sun, Aug 1, 2004


Comment
Fără foto Andrei Antonie Bocan, Thu, Aug 19, 2004, 10:32 pm

:-D
Salz.


Mia placut reportajul tau.

As vrea, daca in viitor mai publioci sa-mi mai trimiti si mie noutati pe adresa de email (jazzu9@hotmail.com)
Mersi

Comments for this article
Login or register to comment