Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share
Posted by: gabriel ciudoiu in de-ale lui gabriel ciudoiu

*Acest articol nu se doreste a fi  nici o actiune comerciala de antireclama nici un material jignitor  sau de influentare a vreunei persoane in vre-un fel el trebuie citit doar ca relatare a unei situatii reale care din pacate se pare ca se intampla acolo unde te stepti cel mai putin.

Haideti sa vorbim un pic despre oamenii de munte de la care te astepti sa aibe o oarecare notiune a bunului simt, eu unul am ramas absolut uimit de modul in care cineva care se presupune ca stie care e diferenta intre a oferi servicii pe munte si a oferi servicii intr-o piata de cartier marginas a reusit sa "rezolve" o problema creeata de propriul sistem de servicii.

Vineri 7 august 2009 impreuna cu doi prieteni ne hotaram sa facem o tura de un weekend in bucegi si ne hotaram sa alegem cabana Omu ca loc de inoptare pentru noaptea de sambata spre duminica, ca sa fim siguri ca nu sunt probleme de cazare dam o cautare pe net, ajungem pe site-ul www.cabana-omu.ro intram la sectiunea contact luam cele 2 nr. de telefon "Cabanier; Irina Popa - Telefon; 0744-221582; in caz ca nu este in zona de acoperire, apelati;Dl. Popa Gheorghe, 0744.567290 ", sunam la primul numar si ne dam seama ca nu are semnal, asa cum suntem sfatuiti si la rubrica contact din site incercam al 2-lea numar de telefon, de data asta avem "noroc" (o sa vedeti mai jos de ce noroc e pus in ghilimele) ne raspunde "dl." Popa Gh., ii spunem ca am dori sa stim daca putem gasi cazare la cabana Omu pentru ziua de sambata spre duminica si in caz afirmativ sa facem o rezervare in acest sens, respectivul ne raspunde ca sigur, ne intreaba pe un ton nu foarte prietenos daca sigur venim ca sa nu faca rezervarea de pomana, ii confirmam ca suntem siguri si ne cere ca sambata cand incepem sa urcam sa il sunam ca sa-i confirmam ca ajungem, lucru care l-am considerat absolut normal (na omu’ vrea sa se asigure ca nu ramane cu locurile nedate).
Sambata cand intram pe vale il sunam asa cum am promis pe "dl." Poapa Gh., acesta ne raspunde si iarasi cu un limbaj destul de ciudat ne intraba daca suntem siguri ca ajungem, ii confirmam si ne spune ca totul e ok in acest caz, cu gandul ca avem loc de inoptat ne vedem de drum.
Ajungem pe la orele 20: 00la cabana unde asa cum intuiam nu o sa dam "Dl." Gh. ne asteptam sa dam de nepoatele vechiului cabanier (cu care ne intelesem f. bine in acele vremuri), vorbim cu "Dna." Irina (**RECTIFICARE: POTRIVIT COMENTARIILOR DE MAI JOS SE PARE CA NU A FOST VORBA DE D-NA IRINA CI DE O ALTA PERSOANA - MEA CULPA**) care ne spune ca nu stie de nici o rezervare si ca nici locuri nu mai sunt, moment de uimire din partea noastra, ii aratam nr. de tel. la care am sunat si am vorbit cu "dl." Gh., ne spune ca intr-adevar este numarul sotului...
Ne dam seama ca "Dl." Gh. este un om de o calitate deosebita si ca ne-am "luat teapa", insa incercam sa gasim o solutie cu "d-na" Irina, moment in care avem din nou parte de o atitudine demna de cea mai josnica piata; la intrebarea noastra "Noi ce facem acum? Gasim o solutie in acest sens?" -raspunsul a venit fara nici cel mai mic gest de jena"Pai nu avem ce face... Se mai intampla...., trebuie sa-l intelegem si pe sot pentru ca se ocupa de 2 cabane si e greu...", nici urma de scuze din partea ei nici macar o schitare de gest de jena pe fata ei nu am reusit sa identific, nu ne asteptam sa ne dea locurile ei si a celor 2 nepoate in nici un caz, dar ne asteptam la acel gest de jena si la acele scuze care 99% din oamenii care se aflau in cabana l-ar fi avut daca s-ar fi aflat in situatia ei.
Da, intr-adevar intr-un final dupa ceva timp ne da solutia sa ramanem in sala de mese insa era mult prea tarziu, am mai inoptat in sala de mes, e am dormit si sub prici in refugii dar acum nu era vorba de comoditate ci in primul rand de reactia psihologica a oricarui om la o astfel de atitudine.
Deja luasem hotararea sa mergem la frontale catre oricare alta locatie si sa nu mai stam mult timp in preajma unor astfel de oameni zica-se de munte (ma refer aici exclusiv la "d-na" Irina si "dl." Gh.).
Bine’nteles ca fiind un weekend locuri nu existau nici la babele, nici la padina, nici in piatra arsa, la statia meteo unde mai primisem adapost cu ceva ierni in urma nu am insistat pentru ca nu au ca obiect de activitate gazduirea mai ales cat timp cabana este functionala..., de coborat in Busteni nici nu vroiam si oricum ar fi fost riscant sa luam valea cerbului sau malaiestiul la picior pe timp de noapte din cauza ursilor din zona. Singurul loc apropiat unde am reusit sa aflam telefonic (cu greu pentru ca semnalul este f. slab in zona omu) ca ar fi locuri a fost Hotelul Pestera unde sincer nu ne convenea nici pretul care il stiam f. piperat dar si faptul ca mergem sa stam la un hotel cand noi venisem tocmai ca sa scapam de haosul civilizatiei.    
Cum nu gasim nici o alternativa mai buna am pornit la frontale in jurul orelor 22 si cu o ploaie marunta catre Hotel Pestera.

Stau si ma intreb ce s-ar fi intamplat daca in locul nostru care cat de cat cunosteam zona si imprejmuirile si eram echipati cu frontale si pelerine ar fi fost cineva care sa nu prea stie zona sau mai slab echipat pentru un drum de minim 2-3h noaptea si cu o ploaie marunta.
Oare daca am fi patit ceva "d-na" Irina ar fi schitat acel gest de jena sau "d-l" gh. ar fi avut regrete si ar fi invatat faptul ca totusi e vorba sa asiguri cuiva nu numai un loc de somn ci si o siguranta in conditiile in care e vorba de munte cu zone expuse si alternative nu ai la o distanta mai mica de 2h de mers mai ales intr-o zi de weekend cand peste tot e ocupat.
Sunt convins ca nu s-ar fi intamplat asa si parca ii si vad spunand ceva de genul "Da ce i-am pus eu sa plece la ora aia din cabana?".

Da "d-na" Irina "Dv." impreuna cu sotul va goniti clientii prin atitudine, pentru ca sincer si daca ar fi fost sa cautam un bivuac sa dormim in seara aceea am fi facut-o nu am fi rezistat sa va vedem nici o secunda in plus indiferenta.
Oricum va multumim ca ne-ati mai aratat un loc care e recomandat sa fie evitat datorita atitudinii, nu stiu daca vechiul cabanier era tatal "Dv." insa cu siguranta ati fi avut ce invata de la Dansul.

Author: gabriel ciudoiu
Views: 9651, Last update: Sun, Aug 16, 2009


Comment
Fără foto Cristi Cuţurescu, Tue, Aug 11, 2009, 10:12 pm

In ultimul timp am tot auzit despre comportamentul necivilizat al "cabanierilor" dela Omu. Poate ca ar trebui facute si cateva reclamatii scrise. Ceva gen OPC sau Autoritatea Nationala pentru Turism (am inteles ca s-a desfiintat, dar sigur exista un departament asemanator in cadrul ministerului). Din punctul meu de vedere, aceasta cabana, ca dealtfel multe altele, ar cam trebui inchisa. Ele reprezinta focare de infectie sau nesiguranta: paturi si lenjerie foarte murdare, toalete infecte, bucatarii care nu cred ca ar trece "examenul" sanitar-veterinar, de metodele pentru prevenirea si stingerea incendiilor, nici nu mai vorbesc etc.

Virgil Iordache Virgil Iordache, Wed, Aug 12, 2009, 2:25 pm

Nici eu n-am gasit locuri la cabana acum cateva week-end-uri, am dormit in folia de supravietuire langa gardul de la meteo pe o ploaie maruntica. Pe vremuri exista un refugiu la scara, as fi mers acolo daca mai exista. Sa fi dormit in sala de mese costa la jumatate ca dormitul la priciuri, dar nu mai erau locuri nici la sala de mese. Cabana era plina majoritar de pantofari veniti la pileala da mare inaltime, muntomanii existenti se cam inghesuiau in sala de mese, pentru ca nu te-apuci sa faci rezervari la cabane cand ai chef sa mergi pe munte, decat daca esti cu persoane vulnerabile (copii, etc).

Cred ca atitutidinea prestatorilor de servicii de la Omu (sa evitam termenul cabanier, cu conotatii de bun simt de sorginte interbelica) este rezultatul cererii prea mari in raport cu oferta ca urmare a accesului prea lejer cu telecabina.

Fără foto cezar jipa, Wed, Aug 12, 2009, 8:53 pm

greseala ta amice! ai crezut ca esti in italia sau franta, asa iti trebuie, sa-ti fie invatare de minte! ultima tura, la omu am vrut sa iau o ciorba calda, facusem cu ala micu o tura lunga, de la gura diham, am vazut un fel de zeama chioara, fara fidea, fara legume, un fel de spalatura de vase cum se zice, 15 lei, o friptura minuscula in jur de 30, ne-am lipsit, am mincat din traista, friptanele si bericile peste 3, 5 ore la cortul nostru de la gura diham...a meritat si am facut si economie, vointa sa ai...voi ati avut-o daca ati coborit la pestera, numai bine sa ne auzim!

Fără foto gabriel ciudoiu, Wed, Aug 12, 2009, 11:14 pm

Da Virgil, nu te apuci sa faci rezervare la cabane teoretic doar insa in zilele noastre, se intampla practic si acum 5-10 ani cand nu te intalneai in bucegi pe platou cu domnisoare cu geanta pe umar si pantofi cu toc sau cu domnul care isi etaleaza ultima serie de Nike asortati la ghiulul de pe deget, insa in ultima vreme daca nimeresti o zi cu soare trebuie sa te orientezi dupa coada de la telecabina (in cazul in care treci pe acolo) daca sa-ti bagi cortul in rucsac sau nu.

Ce se intampla insa la noi e inuman vezi cazul meu, al tau al lui Cezar si al multora ca noi, si asta pentru ca cel putin in bucegi totul a devenit foarte accesibil si atunci acesti responsabili de cabane s-au transformat exclusiv in comercianti uitand ca pe munte latura asta comerciala trebuie suplimentata de o etica adecvata muntelui.
Ma intreb cat o sa mai dureze pana sa apara vata pe bat, acadeaua sau porumbul fiert la cabana omu...

Fără foto Răzvan Licu, Thu, Aug 13, 2009, 4:01 pm

De fiecare data nu am avut probleme cu rezervarile la Cabana Omu. Dl. Gh. Popa a transmis de fiecare data lista cu rezervari si confirmari. Acum vreo luna am facut ultima tura la Omu: rezervarea o facusem cu multe insistente datorita semnalului lipsa al cabanierului, prima data luand legatura cu dna. Irina Popa, aceasta afirmand ca anul acesta nu mai este ea la cabana (motiv pentru care nu mi se credibila povestirea ta). Rezervarea am facut-o in cele din urma prin dl. Popa, care s-a dovedit a fi amabil si serios ca de fiecare data. Ati incercat totusi sa luati legatura din nou cu dl. Popa?
Oricat ai fi de revoltat... la ora 22 nu pleci de la Cabana Omu, ca sa stai la HOTEL Pestera... sala de mese ar fi fost raul cel mai bun... sau poate ati dorit chiar sa va chinuiti si fizic si financiar...:-)

Fără foto gabriel ciudoiu, Thu, Aug 13, 2009, 4:43 pm

Salut Razvan - sincer nu o cunosc pe Dna Irina Popa personal, dar datorita faptului ca a spus ca este numarul sotului in momentul in care i-am comunicat numarul de telefon la care am sunat sa facem rezervarea am dedus ca este vorba de dansa, nu am nici cel mai mic motiv sa inventez povesti legate de cabana Omu si in plus nu actiunea ("teapa") in sine m-a deranjat cel mai mult ci atitudinea in fata unei astfel de situatii. Cat despre dl Popa l-am sunat de mai multe ori intr-un interval de o ora de cand am ajuns la cabana si ni sa infirmat rezervarea (cu chinurile de rigoare legate de semnal) si nu a raspuns la telefon.
Legat de plecatul la ora 22 sincer nu ti-as dori sa fi atat de dezgustat de ceva incat sa nu iti pese prea mult ca pleci pe noapte sau vreme rea numai sa nu mai fii in preajma sursei.

Fără foto Cristi Cuţurescu, Thu, Aug 13, 2009, 7:20 pm

Cu aproximativ zece ani in urma am avut un prieten care a plecat dela aceasta cabana noaptea, in jurul orei unsprezece. A luat Valea Cerbului la picior si nu a mai privit inapoi.
Prin urmare, inteleg, atitudinea cabanierilor nu-ti mai incurajeaza pofta de odihna, dai drumul la caini si pleci in cele zari.

Daniel Frîncu Daniel Frîncu, Fri, Aug 14, 2009, 2:32 pm

Am fost la cabana Omu in august 2007. Am ajuns acolo la ora 21, putin dupa apusul soarelui. Incercasem sa sun sa intreb de locuri de cand incepusem sa urc valea Malaiesti, sunand tot la domnul Gheorghe. A raspuns, a spus scurt ceva de genul "nu stiu, incercati mai tarziu" si a inchis. Probabil avea treaba. La cabana am gasit locuri, cam jumatate din ele erau libere, si desi bucataria era deja inchisa (conform programului), am fost serviti cu o mancare foarte buna de catre doua doamne (nu le cunosc numele). Asadar, eu am fost mai norocos. Numai ca eu am fost joia:-P De ceva timp evit sa mai merg pe munte in weekend. Oricare munte.

Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Sat, Aug 15, 2009, 11:06 am

Fara nici o jena as face o reclamatie in scris la http://www.turism.gov.ro/ro/site/41/telverde-directia-generala-control-si-protectia-turistilor

Nu esti primul care semnaleaza un astfel de comportament la Cabana Omu.

Fără foto Alexandru Porancia, Sun, Aug 16, 2009, 6:08 pm

gabriel in primul rand gresesti cand spui ca doamna irina, fica dl. popa te-a primit la omu, nu mai sta la cabana de peste 1 an de zile... La cabana omu sta doamna madalina, sotia cabanierului...

PS: cum ati vrea sa fiti primiti la cabana omu, cu asternute curate, cu saltele relaxa, cu geamuri termopan, nu va ganditi ca este una dintre singurele cabane din tara care isi mai pastreaza statutul de cabana... nu hotel ca la babele, curmatura, padina.... eu zic ca pentru cea mai inalta cabana din tara, si faptul ca primeste multi turisti merita apreciata...

Fără foto gabriel ciudoiu, Sun, Aug 16, 2009, 6:44 pm

In aceste conditii trebuie sa-mi cer scuze pentru ca am introdus-o eronat dar fara intentie pe d-na Irina in acest articol, se pare ca deductia mea pornind de la nume a fost gresita deci "mea culpa". Despre conditiile de la omu' eu unul nu am nimic de comentat, nu merg la munte pentru confort in nici un caz, problema mea a este doar strict legata de atitudinea cuiva in fata unei situatii neplacute si care ar fi trebuit in mod normal sa provoace o minima stanjeneala si nu indiferenta atata tot.

Fără foto Cristi Cuţurescu, Mon, Aug 17, 2009, 12:29 pm

Ei, bine, nu vreau asternuturi curate, Doamne fereste!!! Cu cat sunt mai slinoase, cu atat mai bine. Pai, asta da tupeu. Auzi domle, astia vor si lenjerie! Carevasazica de-abia am ajuns in secolul XXI si au si inceput cu pretentiile!!! Ce? Saltele relaxa! Ei, nu ca astia chiar se-ntrec cu gluma. Da ce, paiele le intra-n.... (a se citi fund)?!? Cat priveste geamurile, o simpla basica de bou ar trebui sa le fie suficient calicilor.
Prin urmare, "statutul de cabana" se dobandeste dupa ani multi de....jeg.

"Clasificarea structurilor de primire turistice

Certificatul de clasificare si autorizatia de functionare se retrag daca nu se respecta unul sau mai multe dintre urmatoarele criterii minime:
a) mentinerea grupurilor sanitare in perfecta stare de functionare si curatenie;
b) asigurarea apei calde la grupurile sanitare si in spatiile de productie, in structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu;
c) asigurarea unei temperaturi minime de 18°C, in timpul sezonului rece, in spatiile de cazare si de servire a mesei;
d) detinerea autorizatiilor: sanitara, sanitar-veterinara, de mediu si de prevenire si stingere a incendiilor - P. S. I., in cazul unitatilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obtinerea acestora;
e) programul de functionare a discotecilor sau a altor unitati cu program muzical, organizate in aer liber, sa nu depaseasca ora 1, 00 noaptea;
f) functionarea structurilor de primire turistice numai in cladiri salubre, cu fatade zugravite si bine intretinute;
g) evitarea poluarii fonice, in sensul respectarii nivelului maxim de zgomot stabilit prin reglementari specifice;
h) respectarea reglementarilor legale in vigoare, ce privesc activitatea desfasurata prin structura de primire turistica;
i) expunerea la loc vizibil a firmei cu denumirea si tipul unitatii si insemnele privind categoria de clasificare.
In situatia in care s-au modificat conditiile care au stat la baza acordarii clasificarii, astfel incat nu se mai asigura categoria de clasificare acordata, agentul economic este obligat sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice in cauza, in termen de 30 de zile de la aparitia modificarilor. In acelasi termen, este obligatorie solicitarea eliberarii unui nou certificat de clasificare, in cazul trecerii structurii turistice in proprietatea si/sau in administrarea altui agent economic.
Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate din 3 in 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea certificatului cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viza."

... si inca ceva:
camera cu priciuri, reprezentand spatiul destinat utilizarii de catre mai multe persoane. Priciul reprezinta o platforma din lemn sau din alte materiale pe care se asigura un spatiu de 100 cm latime pentru fiecare turist (lungime minimum 190cm);
Priciurile sunt foarte inghesuite.

Virgil Iordache Virgil Iordache, Tue, Aug 18, 2009, 9:12 am

Cand va vad cum o dati cu exigentele pentru unitati turistice ma intorc ca la Ploiesti si zic: da dom'le Cabana Omu e una din cele mai adevarate din tzara, printre putinele care care mai sunt cabane in adevaratul sens al cuvantului. Eu unul nu mai stiu alta decat la Turnu. Daca as fi in locul cabanierului as inchide-o de tot pentru public, nu doar iarna, si as face-o cladire privata pentru o organizatie gen CAR (dac-o mai fi ce era inainte de razboi si atat). Cine vrea prici de 100 cm pe 190 sa de duca la poale fratzilor. Pa.

Fără foto daniel toader, Tue, Aug 18, 2009, 9:59 am

Dar iarna cum facem? De ce tine cabana inchisa?
si salvamont bran de ce nu tine deschis refugiu din spatele cabanei?

Virgil Iordache Virgil Iordache, Tue, Aug 18, 2009, 10:37 am

O tine inchisa pentru ca 1) nu poate asigura cele 18 grade legale (vezi punctul c in antepenultimul comentariu si 2) nu mai vin pantofarii si nu mai iese profit. Se organizeaza doar revelionul, am facut o data prin 95 cred. Iarna in situatii de urgenta se poate dormi la meteo, oamenii de acolo sunt primitor, dar e bine oricum sa ai un sac de puf la tine in caz ca loc e doar pe holul neincalzit...

Cred ca trebuie sa ne dezobisnuim de ideea ca cineva privat are obligatia sa aiba grija de noi cand avem noi nevoie. Daca vrea sa inchida omul inchide si basta, doar n-are contract cu noi, mai ales ca nu ne plac priciurile mai mici de 100 cm latime...

Solutia pentru adaposturi pe munte nu va veni decat din initiative private, cluburi private de munte, etc, asa cum a fost inainte de R II (vezi si cazul mai recent al refugiului Agatat din Parang, cel mai frumos si bun refugiu din C. Meridionali).

Fără foto Alexandru Porancia, Tue, Aug 18, 2009, 11:41 am

daniel iarna la omu, nu este atat de usor, gandestete, fara curent electric,(cu toate ca iarna asta e posibil sa se tina deschisa mai mult cabana omu, au montat panouri solare:-p), fara asigurarea unui mijloc de transport pentru alimente, este permanent acoperita de zapada... si multe altele...
cat despre refugiul salvamont care la fel, la prima zapada abundenta care cade la omu este acoperit complet, si nimeni nu vine sa-l descopere, pentru ca este o munca fara spor, a doua zi va ninge iara si iara va fi acoperit;)...
cat despre statie nu comentez nimic despre cazare, nu au voie sa cazeze.

PS: cristi afirmatiile tale sunt ciudate, ori ai petrecut prea mult timp prin cabanele din afara tarii, hoteluri de 5 stele, care am vazut si eu cum arata, ori nu te gandesti ca la omu poate ca nu exista interes, se castiga si daca cabana arata cum arata... in weekenduri este plin in timp de vara si daca ar fi pe paturi paie care sa intre-n...

Virgil Iordache Virgil Iordache, Tue, Aug 18, 2009, 12:28 pm

Alexandru, la meteo nu se ofera cazare, sa nu fiu inteles gresit de nimeni, am zis ca se poate dormi in situatii de urgenta, ceea ce e cu totul altceva. Ajungi seara obosit dupa creasta Bucsoiului si oamenii n-or sa te lase afara epuizat. Asta era ideea.

Am un respect deosebit pentru oamenii de acolo pentru felul in care m-au primit prin '87 "secolul trecut" cand am ajuns cu picioarele degerate la ei in 26 ianuarie, si nu stiu ce s-ar fi intamplat daca nu exista statia meteo (in timp ce a doua zi salvamontistii de la Babele mi-au rugat sa semney o declaratie ca m-au salvat de pe munte pentru ca aveau de facut planul la salvari impus de partid,!, asta a propos si de cine ar trebui sa tot dezgroape refugiul de la Omu...)

Fără foto Cristi Cuţurescu, Tue, Aug 18, 2009, 1:07 pm

Habar n-am cum arata un hotel de 4-5 stele. Eu dorm foarte rar la cabana, in ultimii zece ani am facut-o de cateva ori fortat de imprejurari, ori ca eram cu persoane neechipate si neobisnuite cu muntele, ori ca am fost intr-o situatie neprevazuta.

Hotelul meu de lux este unul portabil si raspunde la numele de Mountain Hardwear Trango 2, iar prin fereastra din tavan descopar milioane de "stele" ce-mi vegheaza confortul.

Printre altele, aici, in tara lu' "merge si asa", ar mai trebui lucrat putin la atitudine.

Fără foto adrian cristea, Tue, Aug 18, 2009, 8:56 pm

Cristi, poti sta linistit (asta daca mai poti, ca pe mine ma cam nelinisteste atitudinea unora), afirmatiile tale nu sunt deloc ciudate! Pentru mine ciudati sunt unii care prefera asternuturile slinoase, saltelele pline de praf, eventual si niste gandaci prin ele(buni pentru masaj, dupa un traseu mai lung....) si ferestrele sparte(ca tot nu au nici un folos). De preferat ar fi ca spatiul dintre paturi sa fie si mai mic, sa putem mirosi mai bine ciorapii vecinului si mireasma de transpiratie, ca de, la cabana nu e nevoie de dus. Apropo, de grupul sanitar nu ai zis nimic:-P, ca de, ca sa fie cea mai "adevarata cabana" trebuie sa fie la cel putin o suta de metrii distanta:-D. Pai cu asemenea atitudine nici ca o sa ajungem prea departe asa ca nu va mai intrebati de ce e asa de bine si frumos la unii(de prin vest) si la noi e asa cum e!:-(

marius drăghici marius drăghici, Sat, Aug 22, 2009, 7:07 pm

stiti ce e ciudat? se intampla ca un cabanier sa fie mai prompt la solicitarile unui pantofar, decat la cele ale unui montaniard. mi s-a intamplat la pietrele in retezat. era un grup de tineri, imbracati de oras, care voiau mamaliguta cu branza. am rugat sa ma serveasca si pe mine printre ei, deoarece trebuie sa ajung la bucura si era deja tarziu. poate mai rezistam, dar aveam cu mine un adolescent infometat. mi s-a spus sa astept, deoarece la oras stau o ora dupa o pizza. oare daca voiam sa stau o ora dupa mancare, nu ramaneam la oras?

Fără foto catalin stroe, Sun, Aug 23, 2009, 9:00 am

În urmă cu 6-7 ani am dormit la Omu o noapte; am făcut rezervare prin telefon şi bine am făcut. Când am ajuns cabana era plină. Am fost unii dintre fericiţii care au dormit la prici (deşi la un moment dat ne trecusem prin cap să punem cortul). Condiţiile le ştie toată lumea - mizerie, mizerie; ce m-a sâcâit toată noaptea şi nu m putut dormi a fost nenorocita aia de sobă care nici nu putea fi oprită, iar cabanierul nu a vrut s-audă să o oprească. Dimineaţa toată cabana arăta de parcă erai în lagăr. Se dormea absolut peste tot: pe jos în cameră, pe hol, în sala de mese. Mâncarea cred că era acceptabilă (sau îmi era mie prea foame), dar oricum, toate preţurile erau imense. Mă întreb cum în alte ţări ăia pot avea condiţii decente la altitudini mai mari decât Omu. Oare o fi şi respectul faţă de amărâtul ăla de turist care îţi trece pragul obosit, ud, epuizat?

Fără foto Adrian Rosca, Sun, Aug 23, 2009, 2:53 pm

Eu am dormit la Omu acum 3 ani. Am sosit acolo fara sa am rezervare facuta si totul era plin.
Cabaniera a fost insa foarte draguta si dupa doua ore m-a anuntat ca s-au anulat doua rezervari si deci am putut dormi la prici fara probleme, chit ca era daca se intorcea unul se intorcea tot randul. Ca la Omu'

Asta cred ca spune ceva despre caracterul celor ce au cabana in grija.:-D

Virgil Iordache Virgil Iordache, Mon, Aug 24, 2009, 10:16 am

Pentru cei care intreaba cum de in alte tari sunt conditii la cabanele de altitudine raspunsul e simplu: pentru ca cineva baga bani in chestiile astea. Cu 7 euro pe noapte, cat e acum la Omu (30 de lei) va rog sa imi ziceti si mie unde in Elvetia Franta sau Italia se poate dormi la cabanele de altitudine, ca sa ma duc si eu.

In momentul cand noi muntomanii vom fi dispusi sa scoate un 25-30-40-50 de euro de persoana ca sa inoptam atunci cu siguranta ca or sa apara cabane de 2-3 stele, cu tot ce trebuie.

Atata vreme cat cei mai multi ne dorim sa mergem la munte cu nasul nu vom avea parte de altceva. Sigur ca e frustrant pentru cei care au o situatie materiala mai buna, dar cu o floare nu se face primavara, majoritatea turistilor inca e formata din oameni fara bani, iar piata ofera ce pot ei plati.

Gligorie Emanoil Pârvu Gligorie Emanoil Pârvu, Sat, Aug 29, 2009, 9:07 pm

Cu ceva timp in urma, era o regula: "Cei care fac creasta, au prioritate la cazare. Si nimeni nu ramane peste noapte afara!"
Cabanierii erau si gazda si duhovnic si doctor. Aveau grija de toti, chiar si de cei rataciti si intarziati, Tin minte cand cel de la Suru ne-a cerut lanternele ca sa facem un "jalon" luminos intr-o noapte cetoasa pentru a-i ajuta pe salvamontisti.
Imi aduc aminte de jocurile de cabana pe care le-am invatat de la ei, la vreme rea, de neiesit afara.
Se punea problema ca nu te lasau sa pleci decat pe semnatura si, in functie de traseu, atentionau si Salvamontul.
Cazarea era la prici. Fara pretentii, dar cu o autoigiena si cu un respect pentru ceilalti care azi parca a slabit. "Stingerea", in cabana, se dadea cel mai tarziu la 11 seara.
La vreme rea, aveau grija ca nimeni sa nu se simta izolat sau suparat.
Tin minte ca organizau si concursuri de curatat cartofi viteza. Premiul era o sticla de vin, iar cartofii se duceau la bucatarie, dar asa se putea rezolva un meniu mai pretentios pentru conditiile de munte.
Iar noi duceam vesela (farfurii sau cani de ceai) dupa intrebuintare, la “ghiseul bucatariei“. Fac si azi asta si lumea se uita la mine ca la un ciudat.
Era o regula (nu stiu daca si lege). Si era aplicata.
Apoi a venit TRANZITIA…
A ars Surul, a ars Balea Lac, s-a ales praful de Urlea. Si de multe altele... Au aparut cabane hotel de nu stiu cate stele. Fara regula (oricum aproape inutila datorita preturilor) a prioritatii cazarii celui venit de pe creasta. Sunt amplasate aproape de sosea sau telecabina. Cu cabanieri care mi-au refuzat innoptarea in sala de mese sau in alta parte desi eram cu doi baieti, dintre care unul era prescolar). Cu preturi care m-au facut sa stau afara, in cort, langa X5 sau Q7.. Cort pe care eu pot sa-l port tot mai greu.

Eu propun ca, macar priciurile, sa ramana rezervate celor care vin cu rucsacul in spate.

Fără foto horia gusta, Tue, Mar 23, 2010, 10:07 am

Hmmm... Cum sa incep? Merg(eam) de vreo 15 ani la acea cabana, Poiana Izvoarelor (este cabana aceluiasi Dn. Popa)... Am cunoscut-o in toate fazele ei, ma rog, aproape. Imi devenise a doua casa, un loc unde mergeam cu placere si unde gaseam linistea ce multi o cauta. In ultimii ani, am mers mai rar, ce-i drept...deh, viata! Ma rog, sa intru in subiect: pe 8.06.2009, am vrut sa ajung la ei cu inca un coleg de munca. Nu ma asteptam ca fata de acolo, Sorela ptr cunoscatori, sa imi spuna ca nu ma poate caza la ei. Normal, am gandit ca e full cabana..dar de unde! Mi s-a zis ca D-nul Popa, "cabanierul", nu mai primeste in a lui cabana, persoane singure sau grupuri de doi(barbat - barbat/femeie). Ale lui principii! L-am sunat, si nu a fost in stare sa imi dea o explicatie logica..montana, privitor la deciziile lui. Doar grupuri, banuiesc... Cat mai multeeeee...cat mai multi! Ca doar asa poate el sa prospere, sau sa isi recupereze investitia, cred eu...! Nu se gandeste la cel solitar care ajuge acolo, la cel care vine din placere acolo(si nu ma dau exemplu pe mine, stati linistiti!). Probabil, daca vin doi-trei insi la el, sint pusi pe distrus, pe dat foc, pe furaciuni, gandeste el, D-nul Popa "Cabanierul"... Dar sa revin la a mea tura. Oricum aveam de gand sa ajung si pe la Malaesti, si am plecat intr-acolo, dupa ce am sunat sa imi rezerv un loc la ei. Am ajuns la ei pe la 3 PM, m-am cazat. Si de la cabanierul de acolo am auzit ceva foarte dragut...cum ca la el ajunge lumea in toiu noptii, ptr ca la izvoare li se inchide usa in nas, asta daca D-nul Popa a avut bunul simt sa le deschida, sa-i numere ca pe vaci, sa traga o apreciere la lumina felinarului.... Ma rog.. las asta la aprecierea oricui, daca mai vrea sa ajunga intr-un loc in care premiza principala este "bai, asta ma primeste si pe mine in cabana lui? " Sincer, recomand celor doritori de munte, cu adevarat munte, nu usor accesibil oricui (din fericire!), cabana Malaesti. Un om de suflet, un om de munte a ridicat acolo un adevarat lacas de munte, un real popas ptr cei ce au primit sau vor sa primeasca muntele la sinul lor. Si acolo muntele te ia la sinul lui. Inainte, ajungeai la Malaesti doar in trecere, acum este acolo o CABANA! O usa deschisa intotdeauna, si un cor de chitara care iti ureaza bun venit! Multumim celor care mai au curajul sa fie oameni de munte, in aceste vremuri

Fără foto catalin stroe, Wed, Mar 24, 2010, 7:22 am

Este aberant ce se întâmplă la Izvoare. E prima dată când aud de o asemenea practică, dar nu mă miră. Nu am mai fost la Izvoare după ce au renovat-o, însă nu mă aştept la mare lucru. Mi-e teamă şi să nu am depresia dublă a Diham-ului (când am aflat mai întâi că a ars şi apoi că au refăcut-o şi am văzut-o). Pentru mine era o cabană de suflet, unde erai bine primit, se mânca excelent, la preţuri rezonabile iar atmosfera era extraordinară. Acum.........
Iar oameni care să facă ceva pentru munte şi pentru turistul obosit care-i calcă pragul, nu prea mai găseşti. Închei aici pentru că m-am enervat.

Virgil Iordache Virgil Iordache, Wed, Mar 24, 2010, 8:06 am

Salutare, decat sa ne lamentam mai bine facem niste cabane sau refugii private pentru iubitorii de munte, cum s-au facut si intre razboaie. Trebuie doar sa ne organizam si sa ne agitam.

Comments for this article
Login or register to comment