Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Miscellanea - Concursul de Turism Montan

Bookmark and Share

Concursul de Turism Montan

Clubul Montan Apuseni Cluj-Napoca

Concursul de Turism Montan "Piatra Cetii"

            In perioada 13-15 mai 2006 a avut loc, in masivul Trascau, prima editie a Concursului de Turism Montan "Piatra Cetii". Au participat 10 cluburi (in total fiind 38 de concurenti): Acropolis Aiud, Go Team Alba Iulia, Condor Club Arad, Amicii Salvamont Brasov, C. P. N. T. Brasov, Floare de Colt Brasov, Truly - Argessis Bucuresti-Pitesti(echipa combinata din cele doua cluburi), Economistii Oradea, Kogaion Orastie, Luna Suie Pitesti.

            Sponsorul concursului a fost firma de calculatoare INTEND COMPUTER din

Cluj- Napoca.            

            Tabara de corturi a fost plasata langa sura din gradina familiei Petric din satul Tecsesti, in apropierea rezervatiei naturale Poienile cu Narcise de la Tecsesti. Cei care nu si-au adus corturi au dormit direct in fanul din podul surii.

            Traseul de regularitate a purtat participantii pe durata a sase ore printr-o zona deosebit depitoreasca pe traseul Poienile cu Narcise de la Tecsesti - Piatra Cetii - Calugarul Nordic (postul cu arbitrii numarul 1) - varful Piatra Cetii - saua Dostina (postul cu arbitrii numarul 2) - catunul Raicani - Cheile Tecsesti - varful Runc (postul cu arbitrii numarul 3) - troita de la ramificatia traseului spre Cheile Rametului - varful Piatra din Chei (postul cu arbitrii numarul 4) -  Poienile cu Narcise de la Tecsesti.  

Rezultate:

            Clasament General:

                        1. Economistii Oradea                   744 p (din 1000 maxim)

                        2. Amicii Salvamont Brasov            733 p

                        3. C. P. N. T. Brasov                            709 p

                        4. Acropolis Aiud                              707 p

                        5. Kogaion Orastie                           623 p

            Echipa invingatoare: Economistii din Oradea: Ovidiu Marc, Greta Oros, Adela Motoc, Cristian Pop, Dragos Titus.

            Regularitate:

                        1. Acropolis Aiud                                        330 p (din 350 maxim)

                        2. Economistii Oradea                                 325 p

                        3. Amicii Salvamont Brasov                        320 p

                            C. P. N. T. Brasov                                        320 p

            Teorie:

                        1. Amicii Salvamont Brasov                    208 p (din 260 maxim)

                        2. Truly - Argessis Bucuresti-Pitesti            153 p

                        3. Kogaion Orastie                                       142 p

           

            Alpinism:

                        1. C. P. N. T. Brasov                                      128 p (din 140 maxim)

                        2. Economistii Oradea                                 120 p

                        3. Truly - Argessis Bucuresti-Pitesti              99 p

            Orientare:

                        1. Kogaion Orastie             6'31"               200 p

                        2. Acopolis Aiud                    6'34"               180 p

                        3. Floare de Colt Brasov      9'25"               160 p

                                     

            Premiile au constat in echipament de drumetie si alpinism si au fost oferite de firma de calculatoare INTEND COMPUTER din Cluj-Napoca. Cele mai mari premii au fost la clasamentul general (unde s-au insumat punctele castigate la cele patru probe ale concursului): un cort Hannah Troll Economistilor din Oradea, trei saci de dormit Hannah Amicilor Salvamont din Brasov si primusuri cu butelii locurilor 3 si 4, CPNT Brasov si Acropolis Aiud.

            Multumiri domnilor Doru Morar, director general al firmei Intend Computer si Radu Silaghi, director de marketing.

           

            Traseul de regularitate:

            Traseul  a durat cinci ore si jumatate.

            Tabara de corturi a fost plasata langa sura familiei Petric, in apropierea intersectiei a doua trasee marcate: crucea galbena care vine din Cheile Intregalde pe paraul Cailor si continua spre Cheile Rametului si tringhiul rosu care vine de la Cheile Intregalde peste Muntele Cetii si se indreapta spre Cheile Cetei.

            Echipajele au plecat la distanta de zece minute unul de altul. Intai li s-a verificat echipamentul, li s-a descris traseul punandu-se accentul pe zonele unde ar putea fi probleme de orientare sau de dificultate. Apoi au dat primul test de teorie: General Montan(20 de intrebari de cultura generala din Carpatii Romanesti, test care nu a fost in sistem grila). Arbitrii aici: Flaviu si Gabi. Din fata surei, avand o priveliste frumoasa spre Piatra Cetii, concurentii au inceput sa urce prin mica poienita 200 de metri pana au intrat in padure pe un drum de care, pe traseul marcat cu triunghi rosu. Dupa zece minute se iasa din padure si se urca abrupt, dar scurt prin pasune pana la un stalp indicator care marcheaza intrarea in Rezervatia Naturala Piatra Cetii (aflata in custodia Clubului Montan Apuseni). Spre nord, dincolo de valea Cetii, se vad casele din satul Tecsesti si o buna parte a traseului nostru dintre posturile 3 si 4. Poteca intra in padure si incepem sa urcam abrupt ghidati de marcaj. Iesim din padure pe marginea unei buze stancoase de unde tancurile Pietrei Cetii sunt foarte aproape. Jos, in spate, gospodaria familiei Petric si tabara de corturi par minuscule. Chiar aici a fost plasat primul post fara arbitru. Urcam pe marginea abruptului din dreapta si reintram pentru scurta vreme in padure. Dupa zece minute iesim din padure si urcam scurt prin iarba inalta. De aici se vede pe tancul din sud-vest panoul indicator instalat de clubul nostru in cadrul proiectului "Protectia biodiversitatii din Masivul Piatra Cetii prin implicarea comunitaţii locale" finantat de Ambasada Olandei la Bucuresti, unde este primul post cu arbitrii. Traseul marcat urca in continuare spre varful Piatra Cetii aflat in stanga. Noi coboram in saua adanca dintre varful Piatra Cetii si Calugarul Nordic de unde o poteca bine conturata ocoleste Calugarul prin dreapta si ne scoate in saua dintre acesta si Calugarul Sudic. Urcam in cateva minute pana pe Calugarul Nordic, langa panoul mai sus amintit, unde colegii nostri Ilie, Alin si Ionica sunt arbitrii. Pe panou sunt doua fotografii panoramice ale zonei vazute de aici, cu explicatii. Cineva care vine prima oara aici poate identifica varfurile si vaile din jurul Pietrei Cetii. Privelistea de aici este superba, cu Piatra Bulzului si Piatra Craivii, Cheile Intregalde, Cheile Galdei, Cheile Cetii si Cheile Rametului. Aici s-a dat testul teoretic de Zona.

            Dupa o pauza pentru refacerea fortelor pornim inapoi pe aceeasi poteca pana la intersectia cu traseul marcat cu triunghi rosu. De aici o luam la spre dreapta in urcus usor. La 100 de metri de poteca se afla avenul din Piatra Cetii adanc de peste 60 de metri. In el se poate cobora doar cu echipament speologic. Panoul instalat de noi langa aven in cadrul aceluiasi proiect, prezintă avenul, harta acestuia şi câteva poze din interior. Inaintam prin iarba inalta si ajungem langa un stalp de marcaj care indica punctul cel mai inalt al Pietrei Cetii(1233 m). De aici intram pentru scurt timp in padure si incepem sa coboram accentuat. Iesim din padure si coboram continuu printr-o pasune punctata de stanci. In fata apare saua Dostina cu postul al doilea precum si cateva case ale catunului Raicani. Langa un mic amfiteatru stâncos botaniştii clubului nostru, Sabin Badarau (profesor la Facultatea de Stiinta Mediului din Cluj-Napoca) si Dan Turtureanu au descoperit o planta destul de rara, artemisia alba. Aici a fost instalat un panou care prezinta cateva specii din flora care creste pe Piatra Cetii. Tot aici se afla si al doilea post fara arbitrii. De la panou se coboara pana la o sura de unde se intra pe un drum de care care urca usor pe culmea Dealului Raicani si soseste in saua Dostina. Aici traseul marcat cu triunghi rosu intalneste banda rosie a crestei principale a Trascaului. Langa stalpul indicator de aici Doria si Ionut, arbitrii postului 2, isi asteapta concurentii. Aici se sustin  probele teoretica  si  practica de alpinism, aceasta din urma  constand in realizarea catorva noduri folosite curent in alpinism.

            Dupa pauza binemeritata pornim pe traseul marcat cu banda rosie spre catunul Raicani. Langa prima casa avem si primul izvor de pana acum. Intram pe drum, printre casele catunului si la o intersectie lasam in dreapta banda rosie si urcam pe ulita din stanga pana la un drumeag care coboara spre Cheile Tecsestilor, vizibile de aici. De aici   incolo nu vom mai avea marcaj. Trecem printre culturile oamenilor din Raicani si coboram la valea Cetea langa panoul care indica intrarea in Chei. Strabatem in zece minute cheile pe drum si chiar la iesire incepem sa urcam pe langa ultimua creasta a cheilor. In prima sa se afla al treilea post fara arbitri. Urcusul pe creasta stancoasa devine destul de abrupt. Avem privelisti frumoase spre satul Tecsesti. Trecem printre palcuri de copaci si iesim pe varful Runcului, la postul cu arbitrii numarul 3. Aici Amalia si Calin intampina concurentii cu proba de Flora.

            De aici se intra in padure si pe o poteca clara se intra pe interfluviul dintre vaile Cetea si Ramet la liziera padurii. Intr-o jumatate de ora se ajunge la o troita, pe traseul cruce galbena spre Cheile Rametului, unde se afla postul fara arbitrii numarul 4. Continuam in urcus pe un drumeag bine conturat pana la un izvor, ultimul pana la sosire. Trecem pe langa o sura parasita si intram intr-o zona frumoasa, cu doline si palcuri de padure. Lasam drumul si urcam pe o potecuta spre un platou ca vedere spre Piatra Cetii. Intram din nou in padure si iesim brusc la buza abruptului nordic pe varful Piatra din Chei, la postul cu arbitrii numarul 4, intr-un de belvedere superb. Sub noi se vad Cheile Manastirii si Cheile Rametului, precum si cele cateva sectoare de chei mai mici din bazinul vaii Rametului. In fata se afla catunul Cheia, unde mai locuiesc 2 oameni. Aici se afla baza ecologica a Clubului Montan Apuseni in cladirea fostei scoli din sat, vizibila de aici. Arbitrii sunt Mirela si Bogdan. Aici se sustin testele teoretice de Prim-Ajutor si Meteo.

            Traseul continua pe buza abruptului cateva minute apoi intra in padure si trece printr-o dolina mare. Dincolo de aceasta apare o potecuta pe care o urmam in coborare pana la o zona cu pasune. Traversam pe aceeasi directie de mers si intram din nou in padure. Urcam usor si ajungem la o dolina stancoasa unde se afla ultimul post fara arbitru. Trecem printr-o alta dolina si prindem un culoar prin padure prin care urcam usor. Iesim pe un versant golas plin de stanci si lapiezuri. Ne strecuram printre tufe si stanci spre o seuta pe culmea de pe versantul drept al vaii Cetei. Intram in padure pe o poteca clara si apoi coboram la drumul dintre localitatile Dealul Geoagiului si Tecsesti. De aici urmam drumul spre stanga, trecem pe langa o gospodarie si dupa ce traversam valea ajungem la tabara de corturi.

            La sfarsitul traseului, in padurea de langa tabara de corturi s-a intrat in proba de orientare. Au fost 10 posturi care au fost gasite de concurenti dupa azimut, traseul avand o lungime de aproximativ 500 de metri.

           

            Concursul a insemnat pentru clubul nostru doua luni de munca pe teren si la birou. Au participat la organizarea lui colegii nostri: Dan Moisa, Calin Pop, Adi Stoica, Ionut

Ardelean, Doria Constantinescu, Mirela Fenes, Amalia Dolian, Bogdan Papuc, Ilie Preda, Alin Iliesiu, Gabi Clinciu, Corina Rarinca, Cristine Szekely, Andreea Pop, Dan Turtureanu Loti, Ionica, Ana, Negy, Misu Udvar si Miruna.

            Concurentii au apreciat concursul si traseul de regularitate si s-au simtit bine. Au fost doua seri petrecute la focul de tabara vegheati de luna plina. Vremea a fost superba pe parcursul celor trei zile, iar narcisele din Poienile cu Narcise, proaspat inflorite.

            In speranta ca ne vom revedea cat mai curand la alte concursuri le multumim tuturor concurentilor care au dovedit ca sunt adevarati montaniarzi. In urma lor nu au ramas gunoaie si nu au fost certuri sau alte probleme in tabara de corturi.

Flaviu Bujor

Clubul Montan Apuseni Cluj-Napoca

www.cheile-rimetului.ro

Author: Flaviu Bujor
Uploaded by: Flaviu Bujor
Views: 11915, Last update: Mon, Jun 12, 2006



Links to the Mountain Guide:
Muntii TRASCAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Coltesti-Sub Cetatea Coltesti-Valea Urdasului-La Izvorul Bedelenilor

 

Login or register to comment