Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

"Muntii Carpati" Magazine - De pe Valea Bistrei la Meteo Cuntu

Bookmark and Share

De pe Valea Bistrei la Meteo Cuntu

   Acum vreo 2-3 saptamani, ma gandeam ca trebuie sa existe o cale de traversare de pe Valea Bistrei spre Saua Iepeii - Tarcu cu bicicleta. Asa ca am incercat sa adun informatii, sa fac harti, planuri, sa visez. Mai im trebuia un coechipier, l-am gasit pe Calin, dornic si el sa ajunga dintr- parte in alta cu bicicleta.

  Asadar, manati de curiozitate, am incercat marea cu degetul: am pornit din Timisoara spre Caransebes cu trenul, am plecat din Caransebes vineri noaptea spre Otelul Rosu -> Bucova (~45 km), am dormit apoi la Bucova intr-o livada, iar sambata dimineata am inceput aventura de a traversa pe la capatul Vaii Bistrei pana la Tarcu.

Drumul pe Valea Bistrei (incepe de la Bucova pana la 1300 altitudine) e excelent, "renovat" in 2008 (indicatoare, reflectorizante pe margine), forestier, dar lux:); are vreo ~14km. Dupa ce se termina drumul forestier, e un fel de parcare (vezi capatul de drum din Poiana Pelegii), de acolo incepe aventura propriu zisa. Cum stai cu fata spre capatul vaii, in dreapta ai Valea Bistrei Boului pe care daca o urci ar trebui sa ajungi la Lacul Iezerului.

Din informatiile adunate, trebuia sa fie o poteca care sa te scoata pana sus la Lacul Iezerului si de acolo sa mergem pana in Saua Iepeii. Am cautat capatul potecii, l-am gasit si am inceput sa impingem la bitzicle. Incet si sigur castigam inaltime: 1400, 1450, 1500. Aici am gasit o stana daramata, resturi de civilizatie.

1550, 1600 si zarile ni s-au deschis:)

Insa aici, la 1600, eram pe malul drept al apei (cum urcam) si am incercat sa mergem tot in sus, insa lucrurile s-au complicat, nu am mai avut poteca, cumva am pierdut-o, am pierdut si vremea mutand bicicletele de colo-colo si pana la urma am hotarat sa lasam muntele la locul lui si sa revenim alta data sa o luam de la capat (luand in calcul norii care se adunau, prognoza meteo care anunta ploile, ora care era (~14: 00), faptul ca unul din noi avea doar hamac (inutilizabil sus)).

Si asa ca am coborat inapoi la capatul drumului forestier, apoi pe drumul forestier pana la Bucova, de acolo inapoi la Otelul Rosu, apoi la Obreja, unde am luat-o spre Pestere - Maciova - Jdioara (unde am dormit peste noapte) - Tapia - Lugoj (practic Lunca Timisului).

Pt cei interesati, ceva harti (Caransebes - Bucova - Valea Bistrei - urcare (pana aici facut traseul efectiv)- Lacul Iezerului - Tarcu - Varciorova (doar planuit)):

traseul turei

Numai bine!

 Catalin

Author: Cătălin Simion
Uploaded by: Cătălin Simion
Views: 8322, Last update: Mon, Aug 31, 2009



Links to the Mountain Guide:
Muntele TARCU si Muntele MIC  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Comuna Varciorova-Saua Tisului-Poiana Strigoniu

 

Comment
Fără foto Alin Tănase, Tue, Sep 8, 2009, 2:58 pm

Catalin,

unde ai gasit denumirea de lacul Iezerului? eu stiam ca i se spune lacul Bistra dupa valea omonima. N-am auzit de toponimul asta pentru Bistra.

Fără foto Cătălin Simion, Thu, Sep 10, 2009, 10:43 am

Salut!

Localnicii care ne-au dat detaliile despre cum se termina drumul si cum e poteca pana sus au folosit aceasta denumire. Pe de alta parte mai sunt hartile de Enduromania si acolo tot asa apare.

O zi buna!:)

Catalin

Alin Ciprian Ciulă Alin Ciprian Ciulă, Fri, Sep 11, 2009, 11:01 am

Pe acolo e cam greu cu bitzicla... e plin de jnepeni.
Chiar si pe creasta dinspre Sturu spre Murgoniu, mi-a fost greu sa razbesc pe jos, din cauza jnepenilor. Cu bitzicla e cam tricky.

Fără foto Cătălin Simion, Sun, Sep 13, 2009, 10:29 pm

Da, e plin de jnepeni, dar e o carare magica care are mai putini jnepeni:) Voi reveni cu tura completa in curand!

Catalin

Comments for this article
Login or register to comment