Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

About Alpinet - Drumetie in Cheile Turzii

Bookmark and Share

Drumetie in Cheile Turzii




Turda-Valea Pordeiului-Vf. Hodinis-Platoul Pordei-Cheile Turzii-Dealul Sandului-Cariera Sandulesti-deasupra Cheilor Turului-Valea Racilor-Copaceni-Turda

Durata: 10 ore

Marcaje: cruce rosie, banda rosie, triunghi albastru               

Deasupra Cheilor Turului-Copceni-Turda: poteca respectiv drum forestier nemarcat

Traseul incepe din orasul Turda, in Piata Romana. De aici, urmam strada Stefan cel Mare, mergem apoi la stanga pe Strada Cheii ( inceputul traseului este marcat de un stilp indicator care indica 2-2 ½ ore pe drum de tara pana in Cheile Turzii, pe marcajul cruce rosie), tinem mai departe drumul ce se inscrie pe malul stang al vaii Pordei iar la cca. 20 min. de la plecare, drumurile se despart: malul stang al vaii Pordei este urmat de un drum secundar, la stanga se desface un alt drum de pamant iar pe malul drept al Pordeiului merge traseul nostru. In continuare, traversam valea, trecem de rampa de gunoi a orasului Turda (aceasta ofera un aspect dezolant traseului) iar dupa o scurta distanta drumurile se bifurca: malul drept al Pordeiului este urmat de drumul principal iar spre stanga, urca un drum de tara care se inscrie pe interfluviul dintre Aries si valea Pordei. Pentru a continua traseul, alegem cea de-a doua varianta, depasim Vf. Hodinis (445m.) la capatul unui urcus scurt din vale, tinem mai departe drumul de care ce strabate Platoul Pordei (in fata noastra avem deja imaginea Cheilor Turzii, ce au forma unei imense despicaturi) iar la cca. ˝ ora de la Vf. Hodinis intalnim o linie de curent electric pe care este aplicat un semn de marcaj. Din acest punct, cotim la stanga pe un drum ce merge paralel cu linia de curent, ne angajam itr-un coboras scurt pe drumul care vine dinspre Cheia, urmand sa ajungem la Cabana Cheile Turzii, situata pe malul stang al Vaii Hasdate.

De la cabana Cheile Turzii, pornesc mai multe trasee spre imprejurimi (triunghi galben spre Cornesti prin Ciucas, punct rosu - Circuitul crestelor, triunghi albastru spre Cheile Turului, banda rosie spre comuna Turenire prin Cheile Turii).

Dintre toate aceste trasee vom urma poteca marcata cu banda rosie. Astfel, de la cabana ne indreptam pe poteca ce ne conduce in amonte pe linga Hasdate, trecem de o moara parasita (de aici ni se deschide o priveliste asupra Peretului Cald), traversam valea Hasdate pe primul pod din chei si sosim la o despartire a traseelor: spre stanga, in aval merge triunghiul galben, inainte merge punctul rosu si triunghiul rosu (spre cabana Buru) iar la dreapta prin chei merge traseul nostru marcat cu banda rosie. Din acest punct, cotim la dreapta urmarind poteca larga, printr -o zona cu vegetatie, traversam Hasdatele pe al doilea pod, tinem poteca pe malul sting al vai cca. 250m, pe sub Pripoane urmand sa ajungem la podul III. Pentru a ne continua traseul, traversam podul (dupa ce am traversat podul putem avea o priveliste ampla asupra peretlui urias aflat in versantul opus ce se profileaza deasupra vaii ca un imens meterez ), tinem mai departe poteca suspendata (de pe aceasta portiune a traseului se deschide o priveliste ampla asupra versantului sting unde se gasesc: Peretele Urias, Zurusul Lung, un grohotis de dimensiuni considerabile si turnul Ascutit cu Cosul lui Hilii) dupa care taversam din nou valea pe ultimul pod al cheilor. De aici trecem pe sub creasta Scorusului si iesim din chei unde marcajele se despart: inainte merge traseul marcat cu crucea rosie spre Petrestii de Jos iar la dreapta pe o potecta secundara urca banda rosie impreuna cu punctul rosu. Mergind mai departe, urcam in spre dreapta iar la cca. ˝ ora de urcus din vale ajunge sub Dealul Sandului la un stilp indicator. In continuare mergem la stanga urmarind banda rosie pe un drum de care, trecem in scurt timp de un grup de pini aflat in stanga noastra iar la cca.jumate de ora de mers dela Dealul Sandului sosim la un stilp indicator unde intilnim triunghiul albastru. Din acest punct mergem innainte parasind banda rosie, intilnim in scurt timp drumul betonat al carierei Sandulesti iar un coboris scurt pe acest drum ne scoate in drumul modernizat Turda - Petresti. In continuare urmam drumul spre Petrestii de Jos, depasim constructiile din apropierea carierei, cotim la dreapta pe un drum pietruit, parasim dupa scurt timp si acest drum urmind sa ajungem deasupra Cheilor Turului. De aici se deschide o priveliste foarte frumoasa asura Vaii Racilor care a format un fenomen carstic atit de salbatic precum Cheile Turului. Aici, peretii de stanca au o inaltime de cca. 100 m. iar din buza cheilor se desprinde abruptul stancos al versantului spre firul vaii. Dupa ce am admirat a ceste chei salbatice cautam o poteca abrupta ce coboara spre firul vaii pe la limita formata de liziera unei padurii tinere si abruptul stincos al versantului drept. Gasind aceasta poteca coborim prin padurea tinara o diferenta de nivel de cca. 150m pina in Valea Racilor de unde mai parcurgem in aval pe un drum forestier aproape 2km pina in satul Copaceni. Din copaceni mai avem 45 de minute de mers pe sosea pina la Turda.

Author: Cristian Victor Mircescu
Uploaded by: Cristian Victor Mircescu
Views: 15249, Last update: Mon, Apr 4, 2005



Links to the Mountain Guide:
Zona CHEILOR TURZII  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Comuna Tureni-Izvorul Alexandru Macedon-Dealul Sandulesti-Fantanele-Cabana Cheile Turzii

 

Login or register to comment