Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - Drumetie in Muntii Padurea Craiului

Bookmark and Share

Drumetie in Muntii Padurea Craiului

Bratca-BratcaSecătura- Depresiunea de captarecarsticăDamiş- ValeaBratcutei-IzbuculDamisenilor-Bratca

Durata: 6-7 ore

Trasunemarcat

Traseuusor, urmeaza in ceamai mare partedrumuljudeteanBratca-Damis-Rosia.Dar sialtedrmuriforestiere.

Traseulîncepe din localitateaBratca de lângăpodulpesteCrişulRepede. Din acestpuncturmămdrumuljudeţeanBorod-Roşia, traversândCrişulRepede,mergemîncontinuareprintrecaselelocalităţii, depăşimbifurcaţia cu drumulce duce peValeaBrătcuţei( bifurcaţiesemnalată de un panou indicator), trecemdupăcca. 100m. pestevaleaamintită, urmândajungemîncele din urmă la margineacomunei,(aproape de  zona de contact dintreDepresiuneaVad-BorodşiMunţiiPădureaCraiului).Încontinuare,ţinemdrumulpietruitcedescrie 3 serpentine,înurcuşuşor( de aiciputemavea o perspectivăfrumoasăasupralocalităţiiBratca, asupraDepresiuniiVad-Borodiarînultim plan asupraMunţilorPlopiş), străbatem o pădure de foioaseşisuntemîncele din urmăpePlatoulcarsticSecătura la cca. 500m. altitudine. Deaici, traversamplatoul in urcususor, lasam in dreaptadupa 400m.de la sosireapeplatou, un drum ce merge spreBalnaca-Grosiurmandsaajungem in scurttimp la  casele  catunuluiSecatura, partecomponenta a comuneiBratca. Mergînd mai departe ,trecem de   caselecatunuluice se întinddealungulşoseleipe o distanta de aprox. 1 km., traversăm o padure de fag, urcăm uşor pe la marginea unei poieni frumoase (în mijlocul acesteia se află o dolină de dimensiuni considerabile), şi suntem lângă primele gospodării  ale satului Damiş. Pentru a ne continua traseul, ţinem drumul pietruit  ce merge în scurt timp la dreapta, urmăm curba de nivel pentru o distanţă de 1km.(de aici putem avea o perspectivă amplă asupra bazinului văii Brătcuţa), coboram prelung pe la baza  Dealului Glimeia(841m.) cca. 800m. si suntem  într-o şa de unde se poate observa Depresiunea Damiş, mărginită spre N de culmea Dealul Glimeia Mare - Dealul Oaşului iar spre S de Măgura Dosului. De aici, coborând pe drumul judeţean, ajungem la casele propriu- zise ale Damişului,  de unde, mergând cca.100m. sosim în centrul satului , la o tripla bifurcatie.

Variantă de acces spre Ponorul Toaia si lacul temporar Toaia

In centrulsatului,langamagazinulsatesc, neaflam la o triplabifurcatie: inainte, continua drumuljudeteanspreRosia, la stangacoboara o ulitasecundaraspreValeaBratcutei , iar la dreapta, un drum de care ne conduce sprePonorulToaia. Mergandmaideparte, cotimasadar la dreapta, pedrumulamintitiar la cca. 1 /4 ora, sosim din nou la o despartire a drumurilor: inainte, se poateajunge la Depresiunea de captarecarsticaPonoras, iar la stanga, un drum secundarne conduce sprePonorulToaia. Dinacestpunct, marcat de cateva case izolate, alegemcea de-a douavarianta, mergandpeversantuldrept al uneivaiseci, panacandsosim la confluentaacesteivai cu un alt parau, perpendicular pecelurmat de noi, parau car vine dinspresud. De la confluenta, urmandmaluldrept al vaii, sosim la PonorulToaia, aflat sub o stancariece are o inaltime de  cca. 50m. PonorulToaia, drenaeazaapele din Depresiunea de captarecarsticaDamis, acesteaurmandsaiasa la suprafataprinIzbuculDamisenilor din ValeaBratcutei. Tot in acest loc, la bazastancariei se formeazaunlaccarstictemporar care in perioadeleploioaseatinge o suprafataconsiderabila. De la PonorulToaia,putemajungepeVf. Glimeia Mica, de undeavem o perspectivaamplaasupradepresiunii. Astfel, pentru a ajungepevarf, de la ponor, mergempe la  bazastancariei, pemalullaculuitemporar, urcamapoiprindreaptapereteluipe un torentcca. 100m. diferenta de nivel, urmandsaajungempeVf. Glimeia Mica, usor de recunoscutdupamultitudinea de lapiezuriceilinconjoara. De pevarfputemarunca o privireasupraintregiidepresiuni de captarecarstica: spreS, aceasta estemarginita de MaguraDosului, la bazacareiaestesituatsatulDamis,, in centruldepresiunii se poateobservatriplaconfluenta a paraielorcestrabatdepresiunea( este de remarcatfaptul ca paraiele au versantiidestul de inclinatifata de depresiunea de captarecarstica, care esteplata)iar la bazaabruptului se gasescPonorulToaiasilacultemporar de la Toaia.

Varianta de intoarcerespreBratcaprinValeaBratcutei

Din centrulDamisului, avem o posibilitate de a neintoarceinapoi la BratcaprinValeaBratcutei. Astfel, urmamde  lamagazinulsatesc o ulitasecundara ce merge printre caselesatului, traversamsupacca. 1 km. din centrulsatului un parauingust, trecem in cele din urmapeversantuldrept al acestuia, lasam in dreapta un izvor(sprestanga se deschide o privelistefrumoasaasupraversantului opus al vaiiacoperit de padure de fag respectivcatevapanteinierbate), urmandsaajungemdupacca. 50m. la o intersectie cu un drum perpendicular pecelurmat de noi. Dinacestpunct , tinemdrumulce merge inainte, coborammaidepartespredreapta (din apropierea uneigospodariiizolate)  pana la firuluneivai. Pentru a ne continua traseul, urmamversantuldrept al parauluicca. 50-100 m.,coborampe o pantaabruptarespectivprintr-o padure de fag, urmand a ajungem in ValeaBratcutei, in apropiereaunor case de vacanta. De aici, urmand in avalvalea, pe o distanta de cca. 4 km.sosim  dinnou in Bratca, punctul de pornire al traseului.

Author: Cristian Victor Mircescu
Uploaded by: Cristian Victor Mircescu
Views: 8565, Last update: Thu, May 5, 2005



Links to the Mountain Guide:
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Login or register to comment