Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Mountain guide - freeride si tura in M-tii Maramuresului

Bookmark and Share

freeride si tura in M-tii Maramuresului

Freeridesitura in MuntiiMaramuresului

1.ZonavarfuluiToroiaga
2.ZonavarfuluiCearcanu
3.Zonavarfului Pop-Ivan

TOROIAGA
Principalele varfuri din M-tiiToroiaga :Toroiaga (1930),Piciorul Caprei
(1804), Lucaceasa (1618) cu zonele aferente ofera zone deosebite pt. practicarea skiului off piste.


Problema principala in acesti munti sunt avalansele violente si numeroase. Cauzele suntorientarea sudica si abrupturile pronuntate.Evenimente de acest gen au avut loc, cauzind victime in perioada 1970-80 canda ceasta zona era un important centru minier. Practic tot ce inseamna culuar sau fata perfecta de freeride implica riscuri de declansare. Cele mai sigure culuare (si aici relativ) raman cele din Piciorul Caprei ,fata in fata cu creasta Toroiegii,deasemenea fete sigure sunt cele dinspre Valea Wasserului, cele de pe cealalta fata din poza de mai sus. De aceea cand schiem in acesti munti vor trebui respectate cu strictete regulile de prevenire a declansarii avalanselor, respectiv al comportamentului in caz de declansare.

Accesul il facem din orasul Borsa spre cartierul BaiaBorsa, de unde in functie de ce dorim sa atacam ne deplasm prin vale sau urmam vechiul drum minier, care incepand din luna aprilie este relativaccesibil auto(este intr-ostare proasta si adeseori cu portiuni acoperite de zapada),pe acesta urcam pana la 'GuraBaii' platou unde se afla cladirile fostei exploatar iminiere. De-alungul drumului vom observa in jur de 5 culuare destul de abrupte, la unele chiar vom vedea construite peste drum saritori de avalansa.

Din 'GuraBaii' putem urca pe mai multe variante in creasta Toroiegii in functie de trasa de coborare pe care o alegem. O varianta ar fi spre Lucaceasa, ceva mai sigura. Un traseu de tura spectaculos este: plecare din Baia Borsa spre 'GuraBaii ', de aici in creasta pe care o parcurgem in totalitate (in a doua poza de sus, de la dreapta la stanga) coborand in capatulei o portiune scurta de padure si dupa aceea un spatiu deschis cu inclinare mica ajungand pe un plai numit in zona 'Arsita' chiar deasupra centrului Baii Borsa.(traseu de o zi,cumancat,poze,etc).





O alta varianta interesanta ar fi plecaredin Viseu de Sus pe valeaWasserului cu mocanita pina in Macarlau (este singura cale de acces peWasser) si de aici urca pe fetele nordice ale Toroiegii pana in creasta, de unde coboram in Baia Borsa.

In afara de skiul de calitate pe care il putem practica aici,ceea ce socheaza este forta naturii care acopera incet dar sigur urmele asa zisei civilizatii, utilajele parasite, o uriasa infrastructura macinata de vreme si incet acoperita de vegetatie si caderi de pietre. Dintre toate zonele muntoase in care am schiat aici am avut in totdeauna un sentiment straniu (dar nicidecum neplacut) de un altfel de ski, un amestec de foarte salbatic cu ceva sintetic, sentiment care mi l-au impartasit si alti prieteni cu care am schiat aici.

Author: elian antal
Uploaded by: elian antal
Views: 11674, Last update: Tue, Apr 17, 2007



Links to the Mountain Guide:
Muntii MARAMURESULUI  
Login or register to comment