Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal de Paşti

Bookmark and Share

Jurnal de Paşti - Partea a II-a
(M-tii Maramuresului) vf. Toroioaga (1930m)

Ma trezesc la 3,45h. Bagajele erau pregatite de cu seara pentru atacarea etapei a doua din propusele tinte. La 4,30 sunt la serviciu consultând posta electronica apoi , în acompaniamentul capodoperelor simfonice, începând consemnarea impresiilor din ziua precedenta terminata în miez de noapte cu muzica clopotelor Învierii oficiata la multimea lacaselor de cult, vechi dar mai ales noi din Baia Mare.

Prima zi de Sf.Pasti. Papa nu mai avea sa vina cu noi. Plec la 6,30 cu Iancsi spre Sighet Borsa . Admirând înca data minunea Gutâiului, în rochie verde-proaspat de mireasa si cu un rasarit de soare triumfal. Vf. Mogosa abia mai are doua suvite penibile de zapada. În urma cu doua saptamâni se schia vârtos. Dincolo de pasul Gutâi (987m) depozite circumscrise de zapada ascunse sub frunzisul gros si uscat, de fag , amintesc de iarna grea, abia trecuta. Admiram depresiunea Maramuresului Istoric , padurea intercalata cu molid si zada, valea Marei, o tabara de straini cu corturi si caiace din fibra de sticla pregatite sa o ia spre Mara-Desesti-Vadu Izei. 

La 8 suntem în Sighetu Marmatiei apoi galopam spre Hera. La fel de frumoasa, impresionând ca de fiecare data jocul de umbre si lumini ale soarelui strecurat printre trupurile de efebi ale tinerilor fagi. 

Ajunsi în vârf vedem în departare Gutâiul si Creasta Cocosului, piramida cu trei vârfuri separate de doua scurte sei a Tiblesui , o mare întinsa, alb-înspmata de nori ce acopera valea Viseului, Petrova, Leordina iar spre stânga Muntele lui Serban si masivul Pop Ivan . Pietrosul Rodnei apare extrem de vag, ca umbra unei camile asiatice. Dincolo de zona Ruscova negurile se ridica si lasa admirarii valea Viseului cu ape mari, tulburate de vreo aversa din noapte. În salba de sate localnici frumos îmbracati ducând cosuri cu bucate alese pentru sfintit. Frumosi copii. Pruni, ciresi , peri în straie albe , florale. Din loc în loc, sângeriu-rubinii tufe de gutui japonez înflorit. Incredibil, spectacolul primaverii atipice, exuberante , continua dincolo de Viseu în Moisei si Borsa. 

Ne luam micul dejun , la botu calului, din mers. Drob de miel în aluat de pasca si cafea naturala iar Iancsi o dusca de vin sfintit, rubiniu, de-a lui Papa. Dinainte de Viseu de Sus putem admira piramida Pietrosului, piciorul lung ce coboara spre Moisei -Izvorul lui Dragos. De la podul sarit peste apa Viseului la intersectia cu soseaua Sacel-Nasaud avem o alta perspectiva a Pietrosului si ascutitului vf. Gropilor. Mnetel are suficienta zapada dar numai în gavanele nord vestice , în funduri de caldari glaciare, pe fuioarele avalanselor-torente ce urca abrupt spre culmi. Apare si piramida ascutita a vf.Puzdre apoi pârtia de schi ce urca spre Poiana Stiol. Din Borsa o luam în amontele vaii Cisla si putem admira la dreapta culmile partial împadurite ale vf. Gâliu iar la stânga Toroioaga miniera cu un sal alb de zapada spre E SE. Parcam la ora 10 si imediat, cu strict necesarul lasat în rucsaci , atacam Toroioaga, cea aparent atât de aproape, de tangibila, usor de supus. Soarele arde din ce în ce mai tare. De la blocurile triste ale coloniei minieresti abordam spre stânga o culme marcata de cimitirul oraselului apoi continuam spre NV , ulterior spre N , traversând o suita de fânate în care au aparut toporasii. De acum încolo, în spate ( S-SE, S-SV ) vom avea desfasurata întreaga panorama a muntilor Rodnei scaldati în soare, cu un prelung, discret lant de cumulusi picturali deasupra. Avem un ritm bun . Ne oprim dupa vreo 40 min. acolo unde apar primele fânare si stânele înalte pentru iernatul oilor. Mâncam un grapefruit si bem suc de visine cu apa minerala. Valuri de sudoare sunt mereu împrospatate de caldura de iulie. Spre vai toate dealurile sunt punctate de coroanele albe ale ciresilor, prunilor, rozul florilor de meri clasici. Si asta înainte de 1 mai ! Incredibil , la Borsa ! Aici unde poti mânca cirese în perioada iulie-august .

Ne apropiem de releul radio situat pe la cota 1400 , în zona unei alte stâne si gospodarii înalte , în dreapta putând admira o cocheta cabana de vacanta, acum pustie. Taiem spre nord brâul de molizi bucurându-ne de inspirarea pafumurilor intens eterate, de rasina si cetina, admirând primele insule compacte de brândusi. Iesim în gol alpin , adica în nemiloasa bataie a soarelui . Nici urma de izvor, de ciurgaua sau valaua pentru adaparea turmelor. Ceva mai sus, la NV unui picior strajui de molidis vom putea remarca o carare ce taie tangent mntele pentru a se afunda în obârsia uni pârâias. Spectacol minunat al câmpurilor înlantuite de brândusi iar într-o binevenita , alta pauza pentru rehidratere, admirarea vastei panorame : abia sesizabila limba orizontala de zapada a Gutâiului, dintre Creasta Cocosului si vf.Gutâi, apoi impresionant, abia cu o zi înainte escaladat, Tiblesul cu abrupturile E NE placate de zapada, vf. Pietrosul Rodnei cu zanoagele Mica, Mare si a Iezerului captusite de zapada, Piatra Alba, Curmatura Pietrosului si deasupra ei, cochetând , abia sesizabil, vf. alb al Rebrei, apoi vf. Tarnita la Cruce,o caldare ce ascunde înlantuitele iezere ale Buhaescului ascunse de zapada, o sa ceva mai lunga, vf. Cormaia, Repede, Puzdra, Aniesul, Putredu Galatului, Muntele Cailor si caldarea glaciara ce adaposteste Izvorul Cailor, Gargalaul cu alta caldare glaciara imensa, amintind de scoica Shell si în fine muchia Creasta Plescutei terminata cu piramida îndepartat-ascutita a vf.Ineu iar la stanga Saua Cu Lac, Ineutul si putin din vf.Rosu. Din urma ne ajunge un tanar din Baia Borsa însotit de un câine ciobanesc corcit cu copoi, dovada cei patru ochi, din care doi falsi, brun catifelati suprapusi celor negri. Dam de brâul de zapada întins pâna în vârf, spre E-SE .

Ajungem pe un vârf constatând ca urmeaza un altul. Apoi istoria se repeta. De 3-4 ori . Dupa 3 1/2 h de la plecare suntem în vârful Toroioagei miniere , având spre dreapta o creasta secundara ce coboara spre vf.Caprei (1804m) marcat cu o cruce. O creasta secundara aproape simetrica coboara în patru trepte la stânga , acolo unde în departere se remarca halda de steril de ceva vreme celebra, a Noviciorului situata sub vf. cu acelasi nume ( 1452m) Vf.Toroioaga (militara) propriuzis e situat spre NE , legat de Toroioaga miniera printr-o creasta îngusta, ascendenta, drapata cu ienuperi , afinis si coacaz. Panorama se înregeste spre N-NV cu Muntele lui Serban-Pop Ivan, apoi Farcau-Mihailec, Bardau (Pietrosul Maramuresului) iar la NE Prislopul Cataramei (1644 m) , Jupania (1853m) , platoul imens ce conduce spre Pasul Prislop, vf. Cearcanul (1847m) si sub el, spre NV , Podul Cearcanului . Din acest punt de belvedere putem admira giospodariile borsenilor urcând Piciorul Mosului, spre amontele vailor Repedea sau Negoisecu , apoi zona Poiana si Borsa Fântâna. Trag câteva cadre în timp ce Iancsi lungeste sucul de visne cu zapada, ceea ce rezulta aduce mai degraba a înghetata. Mâncam grapefruit, putina pasca de fapt mai mult brânza si stafide decât aluat , bem suc si ne prajim efectiv la soare în timp ce bucurosi de isprava identificam atâtea si atâtea locuri frecvent batute , regretând sincer lipsa celorlalti ortaci de drumetie. 

A trecut de 13,30 iar pe Tibles e vremea aversei. Întreg masivul e oplesit de nebulozitati mai bine de 35-45 min. apoi, ca si cu o zi în urma, cerul se degaja . Se înoreaza deasupra noastra însa, fotogenic dar si amintindu-ne de posibilitatea unui spectacol de sunet si lumina la care n-avem de gând sa luam pate. Plecam la 14,15 h coborând vârf intermediar dupa vârf ( de jos pâna pe vf.Toroioaga militara sunt 7 sau 8 astfel de vârfuri înselatoare ) , admirând spre stânga vf.Gâlu (Gâliu) , drumul în serpentina protejat de parazapezi ce urca la Gura Baii, versantii despaduriti la rasul solului, torentele maturate de avalanse, Baia Borsa scaldata-n soare, sinuoasa vale Secu, afluent al Cislei . Îmi leg capul piratereste cu o esarfa umezita cu zapada. Iancsi are o sapca de rapper . Ce ideali ar fi fost niste pantaloni scurti ! La 30 aprilie, pe Toroioaga-Baia Borsa ?! Ciudata primavara ! De la releul radio o taiem la stânga, prin fânate abrupte presarate în zona înalta cu paltini, frasini, fagi , coborâm spre primele gospodarii bucurându-ne de vederea câtorva infloescente ciudate , verzi-albastrii.violete de spânz, apoi de ciresii în floare concurând supletea de balerine a câtorva mesteceni. Dam de obârsia unui pârâu pe care coborâsem în miez de iarna cu Papa dupa ce viscolul ne oprise la câteva sute de metri de vf.Toroioaga miiera, ne insiuam printre sirurile paralele de case de munteni cu gradinite meticulos lucrate, inspiram parfumul de migdale amare raspândit generos de patru imensi ciresi , câtiva corcodusi si pruni si exact dupa 1 1/2 h de la plecare suntem în soseua ce cooara de la Gura Baii pe la mina Emerich la Baia Borsa. Lume iesita la plimbare. Frumos îmbracata. Raspândind suave sau violente parfumuri . Se aude vocea grava a unui preot oficiind slujba pe o estrada decorata cu scoarte si cergi maramuresene înflorate cu ruje imense (trandafiri) , de lânga constructia viitoarei biserici . Un cor îi raspunde din când în când sau glasul enoriasilor dispersati pâna între blocuri . Cristos a-nviat ! Adevarat a-nviat ! 

Ora 16. Ajunsi la masina...pazita strasnic de câteva ore de fam.Moldovan, cunostintele noastre mai vechi, extrem de amabile, ospitaliere . Le raspundem invitatiei de-ai vizita si-i usuram la repezeala de doi litri de apa minerala. Ciugulim din bucatele generos oferite, bem câte un capucino si plecam mai departe. E ora 16,50.

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coţovanu
Views: 6031, Last update: Sun, Nov 5, 2000



Links to the Mountain Guide:
Muntii TIBLES  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Refugiul Arcer-Varful Arcer

 

Login or register to comment