Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea a II-a
Consemnare 16 -

           Admirăm ingenioasele amenajări silvice ale albiei văii, pragurile de fag menite să rupă panta oxigenând apa de munte , cășițele (eșafodaje de lemn și piatră de râu) destinate evitării erodării malurilor în zonele de meandre.
           Consumăm repede apa minerală apoi, în preajma fostului amplasament IPEG-Tunel ne  facem provizii dintr-un afluent stâng al Izvorului Rău poluat cu minereu de neferoase depozitat într-o uriașă haldă. Pe vremuri aici răbufnea un izvor de borcut sifonat.
           E trecut de ora 17 . Mă bucur să constat că haosul văii din aprilie , mizeria generală din jur au dispărut. Cursul năbădăios al văii a fost frumos zidit cu pietre suprapuse în diguri consolidând ambele maluri, drumul de acces a fost nivelat cu buldozerul, apoi tasat , halda a fost amenajată, în curs de amenajare fiind un sistem  de protecție împotriva deversării minereului în albie  , un șopron protejat cu folie din plastic indică locul de popas-masă al muncitorilor. Platoul de la gura tunelului e nivelat , fosta clădire a stației de compresoare demolată, materialele în curs de transportare-reutilizare. Doar un container din oțel mai amintește de aerul tehnologic comprimat  utilizat la perforatoare, pickamere.
           Cine, ce anume a determinat luarea acestor măsuri prompte, severe, eficiente ?
           Dezastrele din primăvară de la haldele de steril din Baia Mare-Lăpușel și Novăț, controalele reprezentanților Consiliului Europei , interesul vânătorilor/pescarilor vestici sau cel pecuniar a Romsilva Maramureș ?
           Totul arată acum altfel, în câțiva ani natura având să recucerească zona.
           Atacăm zigzagurile fostului drum de TAF ciugulind mure delicioase, admirând versanții drepți incendiați de soarele amurgului și în 45-50 min. ajungem deasupra Poienii Mari și stânei din vastul brusturet , acolo unde standurile de vânătoare își așteaptă tăcute viitoarele partide însângerate cu cerbi, urși, mistreți.
           Stâncăriile Arcerului strălucesc în soare , ispititoare chemare.
           În pajiște persisită sinucigașe câteva frumoase violete alături de pâlcuri întinse de cimbrișor aromat.
           La stânga vf.Hudin își expune conul cu vârf rotunjit , pajiștea alpină galben-ocru ,brâul de stâncării sure.
           Deasupra Țării Lăpușului soarele apune magnific aurind apoi însângerând cerul brăzdat de fuioarele înguste a două reactoare. Apare și Luceafărul de seară pe când intrăm în molidișul tăiat de ultimele meandre ale drumului forestier înierbat.
           Cerul se acoperă de stele ,Orionul strălucind spre sud vest , pe când atingem platoul din zona Refugiului Arcer, în continuare nefinalizat.
           Este ora 19,40 . Liniște deplină.Nici  adiere de vânt. Nici urmă de muget de cerbi în rut.
           Rare glasuri de gaițe pregătite de culcare.
           Renunțăm să mai mergem după apă de băut, urcăm în pod și ne pregătim locul de dormit , nu înainte însă ca Daniel să ne explice importanța orientării trupului în funcție de punctele cardinale pentru a beneficia de un confort deplin și odihna atât de necesară.
           Cinăm , mistic sau romantic, la lumina lumânării apoi ne culcăm.
           Luna rotundă , alb argintie, imensă , crează o veritabilă feerie deasupra pădurii din jur, văii Bradului, dar și în podul refugiului. Stelele completează atmosfera de basm persan  din 1001 de nopți .
           Din păcate Daniel și Lucian au saci de dormit subțiri, cu bevatex, buni vara sau pe litoral. Nu și aici. Noaptea e caldă pentru această perioadă totuși Daniel se trezește dârdâind. Îi dăm hanoracele noastre groase apoi adoarme până la 5 dim. când prepară o cafea naturală ce ne zgândăre diabolic nările. Imediat după aceea însă ne înneacă cu fumul țigărilor Dacia din care trage frecvent cu inconștientă sete.
            Mă scol și mă echipez apoi împreună cu Daniel plecăm să aducem apă de la izvorul de sub vf.Arcer . E surprinzător de cald deși e abia trecut de ora 6. parcurgem la lumina lunii și lanternelor drumul forestier pe curbă de nivel, destul de  accidentat , presărat cu pietre adunate de avalanșe, ploi torențiale , ajungem după aprox. 15-20 min. la locul în care cărarea ar trebui să fie traversată de firul argintiu-răcoros. Nici urmă de apă. Peste foșnetul pădurii adiate de briza dimineții născânde se suprapune susurul misterios al izvorului nevăzut. Urcăm la stânga pe albia povârnit-bolovănoasă aprox. 40-60 m, apoi dăm de pragurile andezitice sărite de firul deosebit de împuținat al apei .Umplem buteliile din plastic pe când zorii își fac apariția apoi revenim la refugiu, în mai puțin de un sfert de ceas.

 -2-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coțovanu
Views: 3818, Last update: Sun, Nov 5, 2000Links to the Mountain Guide:
Muntii TIBLES  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Pasul Setref-Varful Stefanitei (1181)-Varful Comarnicel-Sub Varful Pietrei (1074)-Varful Tibles-Varful Arcer-Varful Tomnatec Grosi-Varful Stegior (1073)-Varful Groapa-Valea Minghetiului (Suciului)-Comuna Grosii Tiblesului

 

Login or register to comment