Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea a III-a
Consemnare 16 -

          Daniel prepară un ceai englezesc tare , luăm micul dejun și abia pe la 8,30 purcedem spre vf.Arcer urmând vechiul marcaj punct albastru , inițial prin brâul pădurii de molid apoi de-alungul muchiei accidentate pesărate cu ienupăriș , traversând scurta șa , urcând pe o urmă recentă de cerb abruptul ultimei porțiuni împădurite, ieșind în gol alpin înainte ca soarele să explodeze în foc și lumină deasupra vf.Țibleș .
          Țara Lăpușului e parțial copleșită de neguri. La fel o parte din defileul Someșului.Linia orizontului e roșcat violetă . Șatra lui Pintea apare vag precum o piramidă cu vârful retezat oblic. Mai spre dreapta , vag, se ivește Ignișul , în fața lui platoul alpin al Gutâiului și în continuare, mai aproape, înălțimile Băiuțului și Lăpușului.
          Atacăm fără grabă muchia accidentată,Piciorul Calului , cu andezit brun-ruginiu, friabil , admirând tufele de arin alpin cu ciucurii mâțișorilor atârnați de rămurelele brun-argintii, brumate parcă , steluțele verzi ale frunzelor viitoare cupe (gentiana kochiana), ciudat, cu boboceii gata pregătiți să înflorească prin mai-iunie viitor.
          Fantastică e tranziția luminii, jocul umbrelor, punerea în valoare a culorilor, volumelor , pe măsură ce soarele pune stăpânire și începe să ne toropească .
          La stânga se desfășoara căldarea abruptă, cu grohotiș  străjuit de două culmi dantelate , la dreapta înclinata pâlnie cu abrupt stâncos, veritabilă citadelă a Arcerului continuată cu pajiștea alpină extrem de înclinată, tăiată de albiile înguste ale torentelor confluate spre Izvorul Rău. Vf. Țibleș aruncă spre sud est o lungă spinare  descendentă în timp ce la vest se poate admira Poiana Mare și în continuare valea Bradul, drumul forestier parcurs cu o zi înainte.
          După 1,45 min. suntem pe vf.Arcer bucurându-ne meritat de o teribilă panoramă desfășurată de la stânga spre dreapta , de deasupra Văii Izei-Dragomirești , în plan mai îndepărtat Muntele lui Șerban-Pop Ivan-Capul Groși apoi Farcăul și Mihailecu, Bardăul (Pietrosul Maramureșului) , Toroioaga și în continuare lanțul dantelat al Munților Rodnei începând cu piramida austeră a Pietrosului , continuând cu Buhăescurile și apoi două creste est-sud estice secundare topite-n negurile lăptoase ale văii Someșului Mare spre Sângeorz Băi.
          Un brâu de neguri diafane taie în plan orizontal Munții Rodnei apoi acesta dispare lăsând vederii brun-negriciosul lanț de atâtea și atâtea ori bătut , în toate direcțiile.
          Cer albastru , necuprins. Soare cald, generos. Tuf vulcanic, peste tot faguri ruginii-negricioși de lavă împietrită. Ienuperi și primele pâlcuri scunde de jnepeni. Părul porcului țepos, umplându-ne ciorapii și bocancii de semințe iritante. Plajă, nepermis de lungă lenevire , fascinație, bucurie de nedescris pentru cei ajunși în premieră aici.
          Plecăm abia pe la 10,40 spre vf.Țibleș , urcăm direct o primă porțiune apoi tăiem oblic stânga, urmăm o vagă cărare pe curbă de nivel după care ajungem în larga șa care separă vf.Țibleș de vf.Bran.
          Nici urmă de sperata bandă roșie , de creastă, pe care urmând-o spre E-NE intenționăm să ajungem spre seară  în Bătrâna și de acolo ,duminică dim. să atacăm vf.Pietrosul Rodnei în final coborând peste Golgota-Valea Hotarului în Izvorul lui Dragoș-Moisei sau, dacă am fi fost presați de timp, în Borșa, pe la Iezerul Pietrosului, Stația Meteo Iezer și în continuare pe Piciorul Moșului.

 -3-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coțovanu
Views: 3826, Last update: Sun, Nov 5, 2000Links to the Mountain Guide:
Muntii TIBLES  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Fiad-Valea Fiadului-Piciorul Negru-Varful Tibles

 

Login or register to comment