Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea a V-a
Consemnare 16 -

           Piciorul coti ușor spre S întâlnind pârâul .
           Ce spectacol !
           Privind hăt departe spre amontele acestuia (N) puturăm admira succesiunea de trepte, minicascade întrerupte de pragurile straturilor andezitice lamelare. Totul părea abil aranjat de un maestru arhitect , cioplit cu rigoare și cerbicie în roca vulcanică dură.
           Ne regruparăm , spălarăm cât de cât transpirația de peste zi, băurăm apă pe săturate și începurăm a coborâ prin albia mărginită de versanți abrupți , cu făget neatins.
           Apărură repede și barajele trunchiurilor de fagi dezrădăcinați prăbușiți transversal, drăgălașe obstacole greu de evitat.
           Spectacolul pârâului întrecea însă cele mai optimiste previziuni sau așteptări ale noastre. Imediat în minte-mi reveniră Cascadele Mici și Mari Borzești din M-ții Apuseni.
            E greu să compari frumuseți-spectacole ale naturii dincolo de orice subiectivism dar sunt sigur ca nu mai văzusem niciodată ceva atât de frumos, atât de variat.
           La max. 4-8-10 m apărea un nou prag , o altă cascadă ,argintiu evantai sau o prelingere-șuvoi înspumat . În atari condiții nu puteai avea pretenția menținerii unui ritm eficient . Trecuse de ora 16 când mă dedai imortalizărilor foto .
           Pârâul creștea în adâncime, malurile deveniră mai accidentate, stâncoase , albia frecvent blocată cu trunchiuri sau bolovani .
           Am continuat totuși deplasarea pe firul văii pentru a mă delecta cu acel spectacol de vis în timp ce ortacii se angajară pe o cărăruie de ceribi ce acompania tangent malul stâng.
           M-am trezit repede blocat de bălării, urzici obraznice , praguri colmatate de bușteni haotic adunați. Am decis să abandonez albia urcând stânga, la cărăruie.
           O bună bucată de vreme acompaniarăm pârâul vizibil tot mai jos apoi în față , departe, apărură versanții exploatați forestier în urmă cu 8-15 ani ceea ce indica în mod cert existența unui drum forestier lejer practicabil per pedes.
           Din stânga se întrevedea apariția unui afluent al pârâului . Am luat-o ușor stânga prinzând piciorul de munte în coborâre spre punctul de confluență situat la aprox. 250-350 m mai jos. Prin făget la stânga se întrezărea vag o haldă veche de steril . Probabil fostă galerie de prospectări geologice.
           Coborârăm cu mare atenție din cauza povârnișului stâncos-bolovănos dar și datorită lipsa prizelor solide ,în multe locuri frunzișul gros ascunzând capcane nedorite pentru picioare sau fese.
           Ajunserăm la confluență bucurându-ne de prezența minipragurilor-cascadelor și pe mai firavul pârâu sosit dinspre E apoi continuarăm din nou prin albia comună, ceva mai lărgită, cu frecvente marmite pe oglinda apei căreia navigau sute de frunze-corăbioare multicolore.
           Lumina era deja insuficientă pentru a fotografia.
           Era singurul lucru pe care-l puteam regreta în această minunată, absolut de neuitat zi.
           Făgetul tânăr, perie densă acoperind ca niște pastelat-imense plapume era încins de soarele gata să apună.
           Fantastică priveliște!
           Valea în stânga , malul drept acompaniat de un drum forestier perfect , acoperit de un covor scund de pajiște verde perlată cu mii de corole alb-roz de părăluțe (Belis perenis).

 -5-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coțovanu
Views: 3826, Last update: Sun, Nov 5, 2000Links to the Mountain Guide:
Muntii TIBLES  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Fiad-Valea Fiadului-Piciorul Negru-Varful Tibles

 

Login or register to comment