Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea a VIII-a
Consemnare 16 -

         SNCFR.No comment .
         Ne puserăm pe bucătărit. O cafea nes fierbinte , o conservă de carne de porc cu fasole, fulgi de cartofi cu costiță prăjită și nițică ceapă vânătă.
         Servirăm bătrânica apoi pe peron apăru un alt personaj cinematografic straniu ,  nebuna satului, perorând în dodii, pe ton arțăgos, ridicat, neinteligibil nouă, capabilă totuși să-și comunice ciudatele gânduri bătrânei.
         Îi dădurăm și ei să îmbuce din bunătățile noastre.
         Soarele răsărise luminând versanții , scoțând în relief formele, volumele, culorile calde, indescriptibilele pasteluri autumnale.
         Aproape de ora 10 sosi triumfal și trenul nostru.
         Urcarăm stimulați de parfumul tipic de urină și fecale emanat din WC-ul mizer .
         Un surdomut adult, vânjos, ne făcu loc în compartimentul de-acum ocupat de un țăran din Coșbuc în căutarea spre Moisei a celor patru vite furate de contemporanii lotri pentru a fi tăiate și comercializate și un tânăr pensionar de boală din Vișeu de Sus întors de la muncile câmpului cu fructe, bulion și palincă.
         Personaje autentice, desprinse totuși parcă  din filmele lui Felini sau Bunuel.
         Trenul porni și astfel începu pentru noi derularea inversă a mosorului zilei precedente.
         Recunoscurăm intrarea și o bucată din inubliabila vale a Fiezelului , culmile abrupte ce o străjuiesc , apăru la un moment dat și. vf.Bran apoi negăsitul de noi Fiad cu păstrăvăria , ulița din Romuli pe unde ar fi existat o altă variantă de acces spre Bătrâna.
         Lumina din ce în ce mai intensă, exuberanța coloristică fură întrerupte de scurtele pasaje prin tunelele penetrând versantul abrupt.
         La un moment dat puturăm admira întreg Țibleșul , urmă lungul tunel, de peste 2 km, de sub Dealul Ștefăniței-Pasul Șetref apoi un alt spectacol , a Săcelului , cu gospodăriile țărănești presărate pe dealuri sau aliniate de-alungul uliței principale, fânare încărcate de fân și otavă verde-mătăsoasă, jirezile ca niște portative aiurea dispuse, încărcate cu otavă jilavă recent pusă la uscat, holde cu bostani porcești aurii-portocalii, grămezi uriașe de mere verzi sau roșii destinate borhotului pentru horincă, jupi de pănuși de porumb, vite și ciopoare de oi la păscut în grădinile din jurul caselor, multitudine de terase înguste, pictural-inconfundabile ritmuri maramureșene,grațioși , unduinzi mesteceni cu trupuri albe de efebi și ramuri încărcate cu bănuți galbeni-portocalii, tufe violacee de sânger, meri încărcați până la rupere de rod neluat , încă, în seamă...
         Valea Izei , spre Sălișea de Sus . Grajdurile albe ale fostului CAP devenit privat gater mistuitor de codri.Alt tunel și trecerea în altă vale minunată, cea a Vișeului , cu perspective spre Bardău, capul Groși, Pop Ivan și Muntele lui Șerban .
         Niciodată nu făcusem cu trenul acest parcurs spre Sighetu Marmației.
         Extraordinar prin pitoresc. Poate și datorită binecuvântării zilei, soarelui care făcea totul să strălucească.
         Bistra. Și intrarea în strâmtul defileu spre zona de frontieră cu Ucraina de la Valea Vișeului. Versanți, picioare abrupte. Rare țancuri stâncoase .Pasteluri în auriu și portocaliu completate cu rubiniul cireșilor sălbatici și plopilor tremurători. Oglinzi jucăușe de ape.
         Acel sentiment de satisfacție-leneșă abandonare invadându-ne mințile, trupurile .
         Dar în același timp dilatarea tuturor căilor de percepție pentru a recepta, analiza, compara, stoca multitudinea de informații vizuale . Și nu numai.
         Valea Vișeului. Gară prăfuită ca de western . Punct de confluare a Tisei cu Vișeul.
         Nelipsit bufet al gării. În lipsa gramofonului cu goarnă muzica distorsionat lălăită prefirându-se strident din boxele unui radio-cas. 

 -8-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coțovanu
Views: 3852, Last update: Sun, Nov 5, 2000Links to the Mountain Guide:
Muntii TIBLES  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Refugiul Arcer-Varful Arcer

 

Login or register to comment