Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Jurnal Tibles

Bookmark and Share

Jurnal Tibles - Partea I
Consemnare 16 -

Consemnare 16 -17 oct.2000

Tibles
Groși Țibleș-Refugiul Arcer-vf.Țibleș-Telciu

Parcurs 13-14-15 oct.2000

            Plecăm din Baia Mare,  cu autobuzul de ora 12, pe o vreme ca de vară , vineri 13 oct.
            Estimam să ajungem la Groși Țibleș în jurul orei 15-15,30 dar la ora 14,10 coboram deja la punctul de control silvic de unde urma să o luăm înspre Țibleș, în amontele văii Bradul.
            Scoatem rucsacii destul de prăfuiți din portbagajul autobuzului apoi admirând superba piramidă cu trei vârfuri a Țibleșului o luăm spre Greble-Cabana de Vânătoare Țibleș (arsă în urmă cu câțiva ani, de vreo trei ani  în reconstrucție, modernizare) -Refugiul Arcer.
            Simțim în nări aroma inconfundabilă a mangalului de bocșă și imediat depășim un amplasament tradițional unde o familie amărâtă, de veritabili profesoniști ai muribundei bresle ,perpetuează peste ani tradiția  arderii fagului, carpenului, paltinului în scopul obținerii prețiosului cărbune extrem de apreciat în occident, la noi singura asociere  făcându-se cu prăjitul mititeilor, cârnaților sau hălcilor de carne la grătar.
            După aprox. 1 km de mers se solicită o scurtă pauză de masă și ajustarea încălțămintei/rucsacilor. Conștienți că până la fostul amplasament IPEG -Tunel Țibleș-Dragomirești avem de parcurs 13-14 km de drum forestier iar apoi 1,30-1,45  ore de urcuș până la Refugiul Arcer , adică ajungem după căderea nopții , ne grăbim să ciugulim și să o luăm din loc.
            Se aude un motor de RABA izotermă. O oprim . Ajutați de cei trei tineri,  unul mire în ziua următoare, urcăm în dubă cu sentimentul că accedem înr-o cameră obscură, nu neapărat și de gazare.
            Spre spate zac alandala lemne de foc, rotunde, de fag, veritabili rulmenți iar spre față câteva zeci, poate peste 100 navete cu bere Ursus, pentru nuntă.
            Tinerii sunt în căutare de cetină necesară decorării curții-șopronului în care se va desfășura fericitul eveniment.
            La volan urcă nu șoferul ci ginerele. Care conduce ca la nuntă aprox. 4 km pe drumul forestier pietruit, . Suntem nevoiți să ne adaptăm beznei apoi ne amuzăm de fuioarele de soare și praf care se proiectează jucăușe pe fețele, trupurile noastre precum niște spoturi subțiri de reflectoare ale unui studio cinematografic.
            Ședem efectiv pe sticlele cu bere și ne mirăm cum de nu se transformă totul în cioburi datorită groaznicei hurducăieli. Coborâm fericiți că suntem întregi dar și fiindcă recuperaserăm minutele pierdute cu masa .
            O luăm la picior admirând minunăția de pasteluri ale făgetului din ce în ce mai intercalat cu molidiș verde întunecat, turmele de oi coborâte de la munte, pășunate tranzitoriu în luncile înguste, umbrite de arini scorțoși. Câinii ciobănești pârjoci (cu părul scurt, neted) cel mai adesea nici nu ne bagă în seamă. Căruțe încărcate cu fân parfumat coboară spre Groși. Salutăm țăranii care ne răspund curioși-fericiți.
            De sus coboară câteva peridoace încărcate cu bușteni.De fiecare dată dispărem într-un nor de praf alb , înecăcios.
            În preajma Cabanei de Vânătoare dăm peste un grup de țărănci , probabil muncitoare silvice sezoniere care așteaptă mașina ce le va duce spre Groși.Trecem spre dreapta valea Bradul , depășim construcția în curs de finisare și imediat facem un alt popas scurt . Dau peste o colonie de ghebe maronii-gălbui apoi , imediat , peste una delicioasă, de păstrăvi aciuați lângă o scorbură de fag .
            În tot parcursul ulterior aveam să mai găsesc patru bucăți bej pistruiate de piciorul căprioarei ,smochinite efectiv din cauza secetei teribile , și nimic altceva .
            O briză călduță urcă spre munte antrenând arome de scoarță și rumeguș de fag intercalate cu altele eterate, de molid și brad debitat cu drujba.
            La umbră e deja răcoare.

-1-

Author: Petru Lucian Goja
Uploaded by: Vasile Coțovanu
Views: 3854, Last update: Sun, Nov 5, 2000Links to the Mountain Guide:
Muntii TIBLES  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Pasul Setref-Varful Stefanitei (1181)-Varful Comarnicel-Sub Varful Pietrei (1074)-Varful Tibles-Varful Arcer-Varful Tomnatec Grosi-Varful Stegior (1073)-Varful Groapa-Valea Minghetiului (Suciului)-Comuna Grosii Tiblesului

 

Login or register to comment