Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Maraton in Fagaras

Bookmark and Share

Maraton in Fagaras

Marian, Lix si cu mine. Studenti, pe creasta Fagarasului. Acum 7 ani. Prima tura serioasa impreuna. Marian avea raiati frumosi impaturiti, cu curea metalica, vreo 6 perechi de chiloti, rucsac de armata. Lix, o geaca de iarna cam de vreo 2-3 kg care la prima ploia s-a imbibat cu apa si cantarea vreo 5. Eu, " expert ". Atat de expert incat mi-am uitat harta acasa, pentru 5-6 zile de creasta aveam vreo 5-6 bucati de cascaval, inca atatea de salam, o oala de 10 kg de carne..si cate si mai cate. Eu, ca la munte, aveti grija, Fagarasii sunt cetosi, sunt ploiosi, sunt " rai ". Ei, ca la fotbal : murim pe teren. Nu prea stiau ei ce inseamna " creasta ", ce inseamna furtuna, ceata dar stiau ca e ceva greu, barbatesc si deci trebuie " facut ". Cam asta a inseamnat tura de acum 7 ani de pe creasta Fagarasului, o tura care a durat 5 zile si jumatate si in care am ajuns de la cabana Voina (Iezer) pana la Turnul Rosu (Valea Oltului). De fapt, daca stau sa ma gandesc a insemnat mult mai mult.......

Marian, Lix si cu mine. Salariati, din nou pe creasta Fagarasului. Si am ramas doar doi : Marian si cu mine.

Marian si cu mine. Pentru ca de " remember " nu putea fi vorba, doar ramasesem 2 , si pentru ca nu aveam decat 4 zile am decis : maraton in Fagaras. Deci urma sa consideram tura asta, nu o tura relaxanta, normala de munte ci una sportiva, fuga pe munte. Evident daca Fagarasii ne lasau si aveam noroc de vreme. Si am avut J. Oricum vroiam eu sa termin si un maraton adevarat, asa ca mi-a convenit. Echipament : Geci de gore-tex, pantaloni qpack, manusi, caciuli, bete telescopice, lanterne, harti, gps..in fine..absolut tot ce ne trebuie, dar nici un gram mai mult. Mancare : 1 singura bucata de cascaval, una de salam, 8 conserve mici de pateu, 3 paini (2 graham, 1 uscata), 3 conserve de carne, 3 supe, 3 cartofi,, 4 snickersuri mari, 8 eugenii, 1 cutie curmale si ceai. Ne luasem " revansa ".

Prima zi Sambata, 7 iulie 2007 la ora 12.30 am inceput urcarea din Halta Valea Marului (din pacate mai devreme nu am putut, din motive obiective !). La ora 22 eram la lacul Avrig. Pe traseu, am fost foarte obosit, dar ma gandeam ca maine o sa-mi treaca. Marian nu avea nimic.

A doua zi La ora 8 scularea, la 9.30 plecare. Am mers pe traseul clasic de creasta, prin custura, si pe la ora 15 eram la refugiul Caltun. Eu, obosit mort. Marian nu avea nimic. Am stat cam vreo 45 minute sa mancam, si sa ne hidratam dupa care am pornit. Trebuia sa ajungem la Capra sa ne punem cortul. Pe drum mi-am mai revenit si am avut o " revelatie ". Daca tot e maraton, de ce sa nu facem creasta in 3 zile ? Asa ca ne-am schimbat obiectivul : Podul Giurgiu. Fagarasii ne lasau, vantul de la Caltun nu era chiar vant, norii de pe Negoiu parca nu erau asa de nori, semne.... La ora 22 eram la Podul Giurgiu. Si eu si Marian obositi morti !

A treia zi M-am sculat pe la 7 cu o durere de burta insuportabila (o am si acum cand scriu, ce-i drept suportabila). Am facut ceai, am mancat ultima ramasita de cascaval. Mancarea comuna (vreo 2-3 kg la inceput, acum maxim 1 kg) o caram eu, Marian cortul (4.5 kg constant). Doar eram prieteni de atatia ani ! Pe traseu o inceput calvarul. Nu ma intrebati cum arata Fagarasul din Podul Giurgiu pana la Rudarita, ca nu stiu. Eventual va zic din amintiri. Tot ce stiu e ca poteca e buna ! Pe drum ma uitam din cand in cand la harta si ma gandeam ca nu se poate ajunge. Marian din spate, hai ca mai e putin, hai ca urcarea e usoara..stiti voi..chestii din astea. Am ajuns la curmatura Zarnei la ora 17 si am stat 20 minute ca sa mancam ! La ora 21 eram la refugiul Berevoiescu si dupa o coborare prin padure in care am strigat in continuu sa nu vina ursul, la ora 23.30 eram la Rudarita. Eu cu frisoane, Marian nu avea nimic. Reusisem !

Concluzie  Marian mi-e prieten adevarat, o stiam de mult, mi-a confirmat. Fagarasii sunt prietenii nostrii atata timp cat nu-i suparam. Si nu in ultimul rand, bine ca in august cand plecam in Pirinei nu vine si Marian..ca intr-o saptamana ii faceam dus-intors si nu apucam sa vad nimic J.

PS Oare se pot face si in doua zile ? Hmm..eu zic sa nu-i suparam !

Author: Razvan Nica
Uploaded by: Razvan Nica
Views: 7411, Last update: Fri, Jul 13, 2007



Links to the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI  
Comment
Cătălin Viorel Frenţ Cătălin Viorel Frenţ, Fri, Jul 13, 2007, 6:33 pm

Eu zic ca sunteti nebuni...:-D
Sub 4 zile nu gandeam ca se pot face Făgăraşii... voi aţi demonstrat că se poate şi în mai puţin.
În două zile se poate, dar fără urcuş, doar creasta, începând cu primul vîrf de 2000 şi terminînd cu ultimul... în fond sunt puţin peste 70 km
Sugerez să nu încercaţi... ci data viitoare să încercaţi să vedeţi cât mai multe şi să staţi cât mai mult mai sus de 2000:-D

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Fri, Jul 13, 2007, 8:07 pm

In 2001, trei amici din Floare de Colt, au facut-o in trei zile, la un Challenge.

Gligorie Emanoil Pârvu Gligorie Emanoil Pârvu, Fri, Jul 13, 2007, 10:44 pm

De cartea recordurilor...:-)
Va propun un alt record: 5 (cinci) judete intr-o zi: Hunedoara, Alba, Sibiu, Valcea, Gorj. Eu am visat la el dar nu m-am incumetat inca (si nu stiu daca o voi face vreodata).
La "nebunia" voastra cred ca sunteti in stare!

Fără foto Al Altenburg, Tue, Jul 17, 2007, 9:09 am

Am facut si eu ac`vreo 14-15 ani o "performanta" semanatoare "Rudarita-Suru in 3 zile" Doar ca motivele difereau putin:
- eram singur asa ca mergeam de plictiseala
-aveam rucsac usor (pentru ca n-aveam cort ci doar tenda unui cort vechi de 1 persoana, si foarte putina mancare)
-aveam foarte putina macare, asa ca trebuia sa ma grabesc
-eram extrem de bine pregatit fizic, dupa ce iara am facut multe trasee cu niste bocanci treipli austrieci grozavi da`care cantareau vreo 2 kg pe bucata, asa ca atunci cand am trecut la Asolo de goretex...
-era a nu mai stiu cata tura in creasta Fagarasilor
Parerea mea este ca se poate face chiar in 2 zile (inclusiv varfurile care intra in traseul normal, pe banda rosie), cu un rucsac foarte usor si o conditie fizica foarte buna (exista destui "ciudati" care alearga prin munti, la propriu...) Intrebarea este: merita?

PS Cunosc pe cineva care a facut meridionalii in 9 zile (punct de plecare Bucegi sau Piatra Craiului, nu mai stiu exact- pana la Herculane) A avut in mare aceleasi motive ca si mine!:-D

Fără foto Cristina-Valentina Ungurean, Tue, Aug 7, 2007, 12:48 pm

Super haios "tonul' pe care ai expus faptele. Desi ma trezesc si eu comentand cam tarziu, totusi, din cand in cand, la serviciu, gasesc ca, citind aceste articole, este cea mai buna metoda de relaxare.
"Idealu meu in viata..."(hm...:-D), e sa stau pe munte, nu sa fug! Am facut asa ceva intr-o practica in anul II de facultate, cand am parcurs Apusenii din Bologa pana la Campeni, cu toate obiectivele carstice din zona, in 4 zile si tot ce-mi mai duc aminte, in mare, este varful bocancilor la care ma uitam non-stop, sa vad pe unde calc.
N-am sa pot niciodata sa fac ce-ati facut voi, in primul rand pentru ca n-as putea fizic si, in al doilea rand, pentru ca nu vreau. Cel mai fain este sa stai acolo sus, sa privesti in zare peste crestele alea, sa-ti imaginezi ca nu se mai termina niciodata si sa traiesti, pur si simplu, linistea din jurul tau. Cu toate ca nici pe munte nu mai e asa liniste in ultima vreme.
Asa ca, data viitoare, priveste in jurul tau!

Comments for this article
Login or register to comment