Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Diaries - Muntele Puturosu (Puciosul)

Bookmark and Share

Muntele Puturosu (Puciosul) - Pag 3

Traseele turistice din Muntele Puturosu incep imediat in spatele hotelului Best Western, si pleaca din doua locuri distincte, separate de  aproape 200 de metri, pe punct rosu si pe punct albastru (si rosu). Informatiile despre trasee sunt sarace si subiect de confuzie, dar traseele sunt relativ scurte si la o a 2-a vizita oricine incepe sa realizeze “cam cum sta treaba”. Cei din personalul hotelului Best Western (navetisti din Tg Secuiesc) nu prea au habar de ceea ce se gaseste in spatele hotelului lor.

Traseele sunt in schimb excelent marcate, fiecare obiectiv turistic fiind amenajat cu o placa ce descrie pe indelete ce se gaseste acolo si legaturile cu obiectivele invecinate din masiv.

Obiectivele importante de vizitat sunt grotele sulfuroase (mofete) care de fapt au fost mici galerii de coasta sapate artificial pentru exploatarea sulfului avand dimensiuni foarte modeste, pana-n 15 metri.

Grota Sulfuroasa, este cea mai importanta dintre ele, fiind intr-adevar impresionanta ca fenomen, debitand cam 3000 m3 de gaz pe zi (~2 m3/sec); literalmente se poate vedea gazul care e mai greu decat aerul si nu total incolor cum umple podeaua pesterii si "curge" peste movila de la intrare (movila realizata antropic pentru a regla nivelul gazului din grota); Gazul este format mai ales din CO2, dar si din H2S si alte gaze; miroase a oua clocite de la H2S. Daca grota este fara oameni in ea, gazul se stabilizeaza la nivelul urmelor de sulf de pe pereti, sulf care de altfel se depune din acest gaz; Daca ar fi captat (ceea ce s-a intamplat pe timpul Imperiului) gazul ar curge “ca apa” prin conducte si ar putea fi folosit pe scara mai larga, atat in scopuri balneare cat si semi-industriale, dar asa doar se duce “pe apa sambetei”.

4_grota_sulfuroasa

In imediata vecinatate a Grotei Sulfuroase, la nici 5 minute de mers spre est, se afta Grota cu Alaun (Timsos), unde de data asta pe pereti, la nivelul la care repauzeaza gazul, se depune alaun (sulfat hidratat de aluminiu si potasiu), care aici arata mai degraba ca mici cristale de gips maclate “creasta de cocos”, culoarea fiind alb usor galbuie.

5_grota_cu_alaun_Timsos

Aceste doua grote mentionate mai sus, sunt relativ aproape de hotel, in urcus intr-adevar, dar pot fi atinse dupa 20-30 de minute de mers;

Author: GIGI PAUL DRAGOMIR
Uploaded by: GIGI PAUL DRAGOMIR
Views: 8875, Last update: Thu, Mar 3, 2011



Links to the Mountain Guide:
Muntii BODOC (CIOMATU)  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Anghelus-Dealul Ticos-Varful Semeria (861m)-Platoul Vont-Varful Carpinis-Sanatoriul Carpinis-Sanatoriul Turia-Varful Bodoc (1193m)-Varful Padurii (1213m)

 

Login or register to comment